A második világháború akkor és most

1939. április 20. csütörtök - Adolf Hitler 50 éves

2014. április 20.

Adolf Hitler 50 éves

 


Adolf Hitler a Német Birodalom kancellárja ezen a napon ünnepli 50. születésnapját.

Adolf-Hitler_01.jpg

Hitler 1889. április 20-án született az ausztriai Braunau am Innben, apja vámügyi tisztviselő, anyja háztartásbeli. Fiatalkorában festő szeretett volna lenni és festményeiből próbált megélni. Az első világháborúban a 16. bajor „List” tartalékos gyalogezrednél szolgál Gefreiter rangban, mint ezred küldönc. Harctéri teljesítménye elismeréseként kitüntetik mind a Másod- és Elsőosztályú Vaskereszttel is. A háború után kerül a politika közelébe, amikor belép a Német Munkáspártba (Deutsche Arbeiterpartei, DAP), aminek hamarosan vezetője lesz és létrehozta belőle a Nemzetiszocialista Német Munkáspártot (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP).  1933. január 30-án nevezik ki a Német Birodalom kancellárjává.

Bundesarchiv_Bild_183-1988-0202-503,_Hitlers_50._Geburtstag.jpgHermann Göring köszönti a Führert

Az azóta eltelt hat év alatt totalitárius diktatúrát épített ki, vezetésével az NSDAP lett az egyetlen politikai erő, felszámolták az ellenzéket, annak vezetőit elűzték, bebörtönözték vagy koncentrációs táborba zárták. Üldözik a liberális, baloldali gondolkodókat és mindenkit, aki nem ért egyet a nemzetiszocialista világrenddel, valamint mindenkit, aki nem felel meg a vallási és faji kritériumaiknak.

Führerként ő az államfő és az NSDAP vezetője, kancellárként irányítja a kormányt, és ő a hadsereg főparancsnoka is.

Az 1933-ban megkezdett építkezési és fegyverkezési programja segítségével felszámolja a háború és a gazdasági világválság okozta munkanélküliséget. 1935. márciusában ismét bevezetik az általános hadkötelezettséget és megkezdik a hadsereg felfejlesztését.

Az első világháborút lezáró békeszerződés miatt elvesztett területeket, valamint új területeket is sikerül a birodalomhoz csatolnia. 1935. januárjában a Saar-vidék népszavazás alapján tér vissza az országhoz, 1936-ban a Rajna-vidéket katonai haderővel szállják meg. 1938. márciusában Ausztriát az Anschluss során csatolják a birodalomhoz Ostmark néven. 1938. őszén a Csehszlovákiához tartozó, de németek lakta Szudéta-vidéket szállják meg szintén katonai erővel, majd 1939. március 16-án a teljes fennmaradó részt is.

Hugo Jaeger, Hitler egyik személyi fényképészének felvételei a születésnapi eseményekről

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr16040669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.