A második világháború akkor és most

1939. május 3. szerda

2014. május 03.

Molotov váltja  Litvinovot a szovjet külügyminiszteri poszton

litvinov.jpg

Makszim Makszimovics Litvinov külügyi népbiztost Sztálin leváltja és a helyére Vjacseszlav Mihajlovics Molotovot nevezi ki. Az éjszaka során az NKVD emberei körülzárják a külügyminisztérium épültét Moszkvában, a telefonvonalakat elvágják, majd Molotov, Berija és Malenkov közli Litvinovval, hogy leváltották.

Litvinov  Meir Henoch Mojszewicz Wallach-Finkelstein néven született a cári Oroszországban egy gazdag zsidó bankár második fiaként. 1898-ban lépett be az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspártba, ahol felvette a Makszim Litvinov nevet. 1900-ban letartóztatják, majd 18 hónap fogság után Svájcba menekül. 1903-ban lép be a bolsevik pártba. Az 1905-ös orosz forradalom lapját szerkeszti, majd a forradalom leverése után ismét elmenekül. Feleségével ekkor ismerkedik meg Angliában, aki az egyik legelőkelőbb angliai zsidó családból származik.

Az 1917-es októberi forradalom után Lenin nevezi ki az orosz kormány angliai képviselőjévé. Fontos szerepe volt abban, hogy a britek feloldották a gazdasági blokádot a Szovjetunióval szemben. 1930-ban Sztálin nevezi ki külügyi népbiztosnak. 1933-ban elérte, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is elismerte a Szovjetuniót.

Leváltásának oka lehet zsidó származása, ami nehezíti a németekkel folytatott szovjet tárgyalásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr866094297