A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. május 24. szerda

2014. május 24.

A brit haditengerészeti repülők visszakerülnek a flottához

 

Naval_Ensign_of_the_United_Kingdom.pngA brit haditengerészeti repülő egységet, a Flotta Légierőt (Fleet Air Arm) visszahelyezik a brit haditengerészet, az Admiralitás (Admiralty) alá a Királyi Légierőtől (Royal Air Force).

A brit haditengerészeti repülés 1909-ben kezdődött, amikor először használtak egy léghajót haditengerészeti célokra. Az első haditengerészeti pilóták 1911-ben szerezték meg pilóta képesítésüket. De 1912-ben a szárazföldi és tengeri haderők légi egységeit összevonva létrejött az önálló Királyi Légi Hadtest (Royal Flying Corps - RFC). 1914. júliusában az Admiralitás saját hatáskörbe vonta az RFC haditengerészeti egységeit és ezzel ismét létrehozta saját légi egységét a Királyi Haditengerészeti Légi Szolgálatot (Royal Naval Air Service - RNAS). Az első világháború során az admiralitás légierejét szinte minden szerepkörben bevetették: a nyugati frontot és Nagy-Britanniát védték az ellenséges repülőgépektől, járőröztek a partvonalon, támadták az ellenség hadihajóit, tengeralattjáróit és földi védelmét, felderítő repüléseket végeztek. A háború végére 67.000 ember, 2.949 db repülőgép, 103 db léghajó és 126 db tengerparti bázis tartozott hozzá.

1918. áprilisában összevonták az RNAS-t és a RFC-t, létrehozva a Királyi Légierőt (Royal Air Force - RAF). 1924. április 1-én megalakult a Királyi Légierő Flotta Légiereje (Fleet Air Arm of the Royal Air Force), ahová azokat az egységeket sorolták amik repülőgép hordozókon és hadihajókon szolgáltak. Ez az év azért is jelentős, mert ekkor állította hadrendbe a Királyi Haditengerészet az első, kifejezetten repülőgép hordozónak épített hadihajóját a HMS Hermest.

1939. május 24-én a Flotta Légierő szervezetileg is kiválik a Királyi Légierőből és a Királyi Haditengerészet szervezetébe kerül, a Királyi Haditengerészet Légi Egysége (Air Branch of the Royal Navy) néven. Az egység ekkor mindössze 20 db repülőszázadból áll 232 db repülőgéppel.

süti beállítások módosítása