A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. június 6. kedd

2014. június 06.

A Kondor Légió hazatér

 

Közel 3 évi szolgálat után a Legion Condor (Kondor Légió) hivatalosan is hazatér Spanyolországból. A harccselekmények már 1939. április 1-én véget értek a spanyol polgárháborúban, amikor az utolsó köztársaságpárti csapatok is megadták magukat Francisco Franco Tábornok nacionalista erőinek. Ezután a légiót fokozatosan kivonták az országból. Egységei részt vettek az 1939. április 20-án Adolf Hitler 50. születésnapján rendezett díszszemlén is. A hivatalos hazatérés napján a légió katonai parádén vesz részt Berlinben, majd a Lustgartenbe vonulnak, ahol megemlékeznek a polgárháborúban elesett bajtársaikról.

Legion_Condor_1939_06_06.jpg

Az egység legkiemelkedőbb, legelismertebb tagjai tiszteletére állami fogadást tartanak a Reichskanzlei (Birodalmi Kancellária) márvány termében, valamint a Spanienkreuz (Spanyol Kereszt) kitüntetés legmagasabb fokozatát adományozzák részükre.

 

A Spanyol Kereszt

 

Spanienkreuz.jpg

A kitüntetést 1939. április 19-én alapították és azok a német katonák kaphatják meg, akik részt vettek a spanyol polgárháborúban Franco Tábornok nacionalista erőinek támogatásában.

Hét fokozata adományozható:

 • Spanienkreuz in Gold mit Schwertern und Brillanten - Spanyol Kereszt Arany Fokozata Kardokkal és Briliánsokkal. Azoknak adományozható, akik kiemelkedő bátorságról és vezetői képességről tettek tanúbizonyságot. 28 db-ot adományoznak belőle, többek között Werner Möldersnek a polgárháború legsikeresebb, 14 légigyőzelmet elért pilótájának.
 • Spanienkreuz in Gold mit Schwertern - Spanyol Kereszt Arany Fokozata Kardokkal. Azoknak adományozható, akik kiemelkedő bátorságról vagy teljesítményről tettek tanúbizonyságot. 1126 db-ot adományoznak belőle.
 • Spanienkreuz in Gold - Spanyol Kereszt Arany Fokozata. Nem harcoló alakulat tagjainak adományozható kiemelkedő bátorságért és vezetői képességért. Nem adományoznak belőle.
 • Spanienkreuz in Silber mit Schwertern - Spanyol Kereszt Ezüst Fokozata Kardokkal. Azoknak adományozható, akik jelentős csatában vettek részt vagy jelentős harci tapasztalatot szereztek. 8304 db-ot adományoznak belőle.
 • Spanienkreuz in Silber - Spanyol Kereszt Ezüst Fokozata. Nem harcoló alakulat tagjainak adományozható bátorságért. 327 db-ot adományoznak belőle.
 • Spanienkreuz in Bronze mit Schwertern - Spanyol Kereszt Bronz Fokozata Kardokkal. Csatában mutatott bátorságért adományozható. 8462 db-ot adományoznak belőle.
 • Spanienkreuz in Bronze - Spanyol Kereszt Bronz Fokozata. Nem harcoló alakulat tagjainak adományozható legalább 3 havi spanyolországi szolgálat után. 7869 db-ot adományoznak belőle.
 • Valamint létezik még az elesettek legközelebbi hozzátartozóinak adományozható változat is. Ebből 315 db-ot adományoznak.

  

A Legion Condor Spanyolországban

 

A spanyol polgárháború 1936. július 17-én tört ki, amikor konzervatív, nacionalista katonai vezetők - köztük Francisco Franco Tábornok - puccsot hajtottak végre a köztársasági kormányzat ellen. A Német Birodalom a kezdetektől fogva támogatta a nacionalistákat, bár szeptemberben aláírta a benemavatkozási egyezményt.

Az első német segítségnyújtás szállító repülőgépek formájában érkezett. 1936. októberéig 13.500 katonát, 127 géppuskát és 36 tábori ágyút szállítottak át a német gépek Spanyolországba Franco Tábornok Marokkói haderejéből, valamint 40 db Panzerkampfwagen I harckocsi, 108 db harci repülőgép, önkéntes német katonák és több 100 tonna ellátmány és hadianyag érkezett a Birodalomból. A Kriegsmarine tengeralattjáróival és felszíni hajóival kapcsolódott be a műveletbe. A légió nemcsak háttér támogatást biztosított a nacionalistáknak, hanem a harcokban is ténylegesen részt vett. Jó lehetőség volt ez a német hadseregnek, hogy harceszközeit háborús körülmények között is kipróbálhassa, valamint hogy taktikáit és stratégiáit továbbfejlessze.

condor_Pz_I_01.jpg

A kezdetben Eiserne Legionnak (Vas Légió) nevezett német haderőt Hermann Göring nevezte át Legion Condorra, ami az alábbi egységekből épült fel Hugo Sperrle parancsnoksága alatt:

 • Kampfgruppe 88 (88. Harccsoport) - 3 század Ju 52 típusú bombázóval
 • Jagdgruppe 88 (88. Vadászcsoport) - 3 század Heinkel He 51 típusú vadászgéppel
 • Aufklärungsgruppe 88 (88. Felderítőcsoport)
 • Flakabteilung 88 (88. Légvédelmi zászlóalj)
 • Nachrichtenabteilung 88 (88. Híradó zászlóalj)
 • Páncélos egység Wilhelm Ritter von Thoma parancsnoksága alatt

1936. végén, 1937. elején az újonnan kifejlesztett Henschel Hs 123 zuhanóbombázó, a Heinkel He 112 és Messerschmitt Bf 109 vadászgépek, és a Heinkel He 111 és Dornier Do 17 bombázók  prototípusai kerülnek a légióhoz, hogy éles körülmények között teszteljék őket. A típusok folyamatosan cserélődnek, a prototípusok után a sorozatgyártott példányokkal szerelik fel a csoportokat, a régebbi típusú gépeket pedig átadják a nacionalistáknak. 1937-ben a Junkers Ju 87 zuhanóbombázó V4 prototípusa is itt kerül kipróbálásra egy bevetésen, ami után ugyan vissza is szállítják a Birodalomba, de 1938-ban 3 db Ju 87 A érkezik tényleges szolgálatra. A Messerschmitt Bf 109 vadászgépből is az 1937-ben küldött V3-V6 prototípusok után 1938 elején a C típus, majd év végén az E típus kerül szolgálatba állításra.

condor_Bf_109.jpg

A könnyű, két géppuskával felszerelt Panzerkampfwagen I harckocsikból összesen 180 db kerül bevetésre a polgárháború során.

A Kriegsmarine tengeralattjáróinak és felszíni hajóinak a köztársaságiaknak tengeren küldött utánpótlás célba érkezését kellett megakadályoznia. Légiereje, az Aufklärungsstaffel See 88 (88. Tengeri felderítő század) függetlenül működött a szárazföldi haderőktől és Heinkel He 60 hidroplánjaival az ellenséges hajók, kikötők és néha szárazföldi célpontok támadása volt a feladata.

Összesen közel 30.000 német önkéntes harcolt a polgárháborúban, de az állomány folyamatosan cserélődött, így egyszerre sosem volt 10.000-nél több német katona Spanyolországban.

A német hadsereg mindhárom fegyverneme rendkívül értékes tapasztalatokat szerzett harceszközei és harci taktikái és stratégiái alkalmazásáról tényleges háborús körülmények között.

Bebizonyosodott, hogy a Panzerkampfwagen I harckocsi elavult mind fegyverzetét és páncélzatát tekintve, gyanúgy mint a Luftwaffe kétfedeles repülőgépei is. Viszont az új fejlesztésű vadász- és bombázógépei bizonyították képességeiket, különösen a Messerschmitt Bf 109 vadászgép.

süti beállítások módosítása