A második világháború akkor és most

1939. június 11. vasárnap - Hot dog piknik a Hyde Parkban

2014. június 11.

Királyi-Elnöki hot dog piknik a Hyde Parkban

 

VI. György Király és Erzsébet Királyné a New York-i Hyde Parkban történelmi pikniken vesz részt Franklin D. Roosevelt amerikai elnökkel és a First Ladyvel.

Őfelségük a brit Király és Királyné, valamint kíséretük 1939. június 7-én érkezett az Egyesült Államokba. Korábban még soha nem járt regnáló brit uralkodó az Egyesült Államok területén sem a gyarmati időkben, sem a Függetlenségi Háború utáni időszakban.

hot_dog_piknik_1939_06_10.jpg

Eleanor Roosevelt, VI. György Király, Mrs. Sara Roosevelt, Erzsébet Királyné és Franklin D. Roosevelt a Hyde Parkban 1939. június 10-én

 

A királyi pár már 1938-ban tervezte, hogy a volt brit domíniumra, Kanadába látogat, amit szintén először tett volna meg brit uralkodó. Mikor erről Roosevelt elnök tudomást szerzett, a brit nagyköveten, Joseph Kennedyn keresztül azonnal üzenetet küldött a Királynak 1938. szeptember 17-én, amiben szívélyesen invitálja őket az Államokba:

"Úgy gondolom remek esemény lehetne az Angol-Amerikai kapcsolatban, ha az Egyesült Államokba tudnának látogatni... Úgy vélem... mindketten élveznének három vagy négy, egyszerű, vidéki hangulatú napot a Hyde Parkban - a formális kötelezettségektől mentesen kikapcsolódva és pihenve."

Amerika ekkor elszigetelődő politikát folytat, amivel a közvélemény is egyetért. Az első világháború keserű tapasztalatai és véráldozatai miatt az amerikai nép nem akar még egyszer európai hatalmak háborújába keveredni. De Roosevelt tudja, hogy szükség van, legalább diplomácia szinten a jó kapcsolatok, szövetségek kiépítésére. Erre kínál remek lehetőséget a királyi pár látogatása és meghívása, amivel nemcsak a gyarmati idők sérelmeit rendezhetik, hanem egy jövőbeli szövetség alapját is megteremthetik.

A Király 1938. október 8-án elfogadja a meghívást:

"Biztosíthatom, hogy bárminemű személyes élményt csak fokozni tudna az a gondolat, hogy ez az esemény hozzájárulhat az országaink közötti szívélyes viszony megteremtéséhez."  

Az Elnök rendkívül örül és válaszlevelében "különleges élményt" ígér a királyi párnak.

Roosevelt a látogatás minden pillanatát alaposan kidolgozza, hogy a lehető legjobb benyomást tegye a királyi párra és hogy a lehető legjobban érezzék magukat, valamint "egyszerű emberként" szeretné őket az amerikai népnek bemutatni. Szeretné elkerülni a hivatalos formalitásokat és azt sem szeretné, hogy a királyi pár Washingtonba látogasson, hanem inkább egyenesen a Hyde Parkba jöjjenek. De a Belügyminisztérium meggyőzi őt a washingtoni látogatás szükségességéről.

A Király és a Királyné 1939. június 8-án érkezik Washingtonba. Ünneplő tömegek sorakoznak fel az utcákon ahol elvonul a konvojuk. Délután a Brit Nagykövetségen tesznek eleget a hivatalos állami fogadásnak, majd a Fehér Házban vesznek részt vacsorán és zene előadáson, ahol egyveleget hallgathatnak meg a tradicionális amerikai zenékből, többek között cowboy dalokból és vallási énekekből. Másnap a főváros nevezetességeit tekintik meg, majd az elnöki jachttal a Potomac folyón elhajóznak Mt. Vernonba George Washington emlékházához. Az Arlingtoni Nemzeti Temetőben pedig tiszteletüket teszik az Ismeretlen Katona Sírjánál.

hot_dog_piknik_1939_06_08_union_station_01.jpg

A Király és az Elnök távozóban az Union Stationről, 1939. június 8. Washington

 

1939. június 10-én érkeznek New Yorkba, Roosevelt elnök Hyde Park-i magánlakjába a Top Cottagebe. A városban ellátogatnak az 1939-1940-es Világkiállításra is.

A Top Cottageben kötetlenül, a hivatalos formalitásoktól mentesen, baráti légkörben töltik az időt. A 11-i vacsorán különleges fogással lepik meg a királyi párt, hot doggal. Ezüst tányéron szolgálják fel a jellegzetes amerikai ételt Őfelségééknek, akik még soha nem találkoztak ilyen fogással. Erzsébet királyné meg is kérdezi kísérőjét, hogy hogyan kell azt enni. Végül késsel és villával fogyasztja el, de a Király amerikai módra kézzel eszi meg.

hot_dog_piknik_1939_06_11_01.jpg

Piknik a Top Cottageben, 1939. június 11.

hot_dog_piknik_1939_06_11_menu.jpg

A piknik menüje, amit Roosevelt elnök állított össze

 

A királyi pár programja másnap ér majd véget és hagyja majd el az Egyesült Államokat, de a Top Cottageből már ezen az estén vonattal távoznak. A látogatás rendkívüli sikert jelent, teljesülnek a résztvevők elvárásai. A személyes jó viszony megalapozásán túl a Király és az Elnök politikai és katonai témákban is egyeztet, amikről a Király a Top Cottageben töltött idő alatt készített feljegyzéseiben is ír: két tartalmas beszélgetést folytatott az Elnökkel; szóba került a Kanada és az USA közötti vállalat szintű együttműködés; mi történne, ha egy európai háborút a németek és az olaszok nyernének meg?; beszélt a amerikai tengeri védelemről: ha amerikai felségvízen U-bootot fedeznének fel, azt elsüllyesztenék és várnák a következményeket; ha Londont bombáznák, Amerika belépne a háborúba; szóba került a Karib-térségi tengeri bázisok kérdése; Amerika nikkelt szeretne Kanadától, és gumit a Britektől, cserébe nagy mennyiségű acélt tud felajánlani fegyvergyártáshoz.

A királyi pár meghívásával és a szabad, kötetlen programmal Rooseveltnek sikerül megalapoznia a politikai és személyes jó viszont a Brit Birodalommal, aminek sikerül az emberi arcát is bemutatnia, köszönhetően többek között a hot dogoknak.

 

A képek forrása: Franklin D. Roosevelt Presidental Library and Museum (http://www.fdrlibrary.marist.edu/)

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr626246018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMM2 2015.02.17. 10:33:48

Hát ehhez képest a németek bombázták Londont az USA ezért mégsem lépett be a háborúba.
Később pedig a német U-boatok tizedelték az USA hajózását nem pedig ők süllyesztettek el U boatokat.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2015.02.17. 10:57:05

@eMM2: Csak beszéltek róla, de nem állapodtak meg. :) Roosevelt már 1939. szeptemberében belépett volna a háborúba, csak hát az amerikai közvélemény nagy része elszigetelődés párti volt. 1940 novemberében jött az elnökválasztás és politikai népszerűségvesztés nélkül nem tudta volna megcsinálni a háborúba lépést. Várnia kellett.

Lacusch69(Sch.Lacika) 2015.02.22. 15:22:34

@eMM2: Az amcsik fegyveres kíséretet adtak a konvojoknak, és elijeszteni / elsüllyeszteni a német tengeralattjárókat. (Nesze neked semlegesség...)
A németeknek ezzel tele lett a micsodájuk, és Topp (U-552) elsüllyesztette a USS.Reuben Jamest. (Előtte a USS.Kearny is kapott egy torpedót, mivel 3 órán keresztül mélységi bombákat dobált egy tengóra,de nem süllyedt el)
A németek először tévedésből bombázták Londont, Churchill meg kapott az alkalmon, és Berlint bombáztatta.
Aztán jött a válaszcsapás...