A második világháború akkor és most

1939. június 14. szerda

2014. június 14.

Megalakul a Német Birodalom elit gyalogos ezrede

 

Grossdeutschland_1939.pngHivatalosan is megalakul a Großdeutschland Gyalogos Ezred (Infanterie-Regiment "Großdeutschland"), a német fegyveres erők, a Heer elitalakulata. Ebből az alkalomból az ezred díszfelvonulást tart Berlin utcáin.

Az alakulat elődje a Wachregiment Berlin 1921. elején alakult, mint az új állam díszelgő alakulata, de nem lett hosszú életű, mert már júniusban feloszlatták. Viszont hamarosan megalakult ugyanezzel a feladattal a Kommando der Wachtruppe, aminek hét századába a versaillesi békeszerződés által a német haderőnek engedélyezett hét hadosztály szolgáltatta az állományt. Minden egyes században 3 hónapos váltásban cserélődtek a tagok, így folyamatosan az akkori német haderőt szimbolizálta az alakulat.

A Wachtruppe minden hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton őrségváltást ad elő laktanyájánál, és minden kedden, csütörtökön és vasárnap az ezred zenekarral együtt a laktanyától a Brandenburgi Kapun keresztül a Neue Wachehoz, a Háborús Emlékhelyhez vonul.

Az NSDAP és Adolf Hitler hatalomra jutása után az ezredet átnevezik Wachtruppe Berlinre, majd 1936-ban egy parancsnoki századdal egészítik ki.

1937. júniusában ismét átnevezik, ekkor Wach Regiment Berlinre és egy ellátó századdal egészítik ki. Megszüntetik a hadosztály alapú század felépítést, ezután a német alakulatokból egyes katonák kerülnek az ezredhez 6 hónapos időtartamra.

Az ezred adja a díszőrséget a hivatalos állami eseményeken, de még a Berlini Olimpiai Játékokon is. Adolf Hitler személyes testőrségét viszont nem ők biztosítják, hanem a Leibstandarte SS Adolf Hitler.

1939. első hetében Adolf Hitler elrendeli az alakulat átnevezését Infanterie-Regiment "Großdeutschland"-ra, ami hivatalosan ezen a napon történik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr316246026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.