A második világháború akkor és most

1939. június 19. hétfő - Német beszivárgás Danzigba

2014. június 19.

Német beszivárgás Danzigba

 

A német hadsereg jelentése szerint 168 tisztjüknek sikerült beszivárognia Danzigba és bevetésre készen állnak. 

Danzig az első világháború előtt a Porosz Királyság része volt, majd Danzig Szabad Városát (Freie Stadt Danzid) a versaillesi békeszerződés hozta létre, aminek rendelkezései szerint nem tartozott sem a Weimari Köztársasághoz, sem a második Lengyel Köztársasághoz, hanem önálló városállamot képez és a Népszövetség felügyelete alatt áll.

Freie_Stadt_Danzig_zaszlo.pngDanzig Szabad Város zászlaja

A függetlensége viszont nem teljeskörű, mivel Lengyelországgal közös vámunióban kell lennie, valamint a lengyelek teljes jogot kaptak a közlekedési, kommunikációs hálózat, valamint a kikötői létesítmények fenntartásához és üzemeltetéséhez. Mindezt azért, hogy a lengyelek rendelkezésére álljon egy teljesen kiépített balti-tengeri kikötőváros.

A városállamhoz nemcsak Danzig városa, hanem még Zoppot, Oliva, Tiegenhof és Neuteich városai, valamint 252 falú és 63 kisfalu tartozik, összesen 1.966 négyzetkilométeren. Lakossága 400.000 fő, aminek 95%-a német ajkú, hivatalos nyelve is a német.

A Népszövetség fennhatóságának megtestesítője a Fő Felügyelő, aki ekkor a svájci Carl Jakob Burckhardt. A városállamot a szenátus irányítja, amit a parlament választ meg négy éves ciklusokra. Az 1933. május 28-i parlamenti választásokon a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) szerezte meg a szavazatok 50%-át, és azóta is a náci párt uralja a parlamentet és ők adják a szenátus elnökét is, aki gyakorlatilag a városállam Elnöke is. Mindeközben az ellenzéket teljesen felszámolták, tagjait vagy bebörtönözték, vagy meggyilkolták.

A városállam státusza és fennhatósága folyamatos és egyre súlyosbodó konfliktust jelent a Német Birodalom és Lengyelország között. A németek mindenáron szeretnének megszabadulni a lengyel ellenőrzéstől és csatlakozni a Német Birodalomhoz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr706246034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása