A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. július 17. hétfő - Először repül a Bristol Beaufighter

2014. július 17.

A gáláns vadász első repülése

 

Végrehajtja első repülését a Bristol Aeroplane Company új, nagy hatótávolságú nehéz vadászgépe a Bristol Type 156 Beaufighter. A repülőgép neve ebben a formában frappáns szójáték, ugyanis szó szerint a Beaufighter gáláns- gavallér harcost jelent. De igazából két szó összevonásával jött létre, mégpedig a Beaufort és a fighter szavakéval. A Beaufort a Bristol Aeroplane Company Type 152 jelű torpedóvető repülőgépe, ami 1938. október 15-én hajtotta végre első repülését és a Beaufighter gyakorlatilag a nehéz vadászgép változata.

beaufighter_02.jpgBristol Beaufighter

Beaufort_01.jpgBristol Beaufort

Kifejlesztését a Bristol cég javasolta a brit Légügyi Minisztériumnak. Kézenfekvő volt a nemrég gyártani kezdett Beaufort alapjain egy nehéz, kétmotoros vadászgépet kifejleszteni és előállítani, mivel így a fő szerkezeti elemek azonossága miatt a gyártás egyszerűbb és olcsóbb. Egy 4 db gépágyúval és egy forgatható lövésztoronnyal felszerelt változatról készültek tervek, amik közül a gépágyús változatot támogatta a minisztérium. Az első prototípust is egy félig elkészült Beaufortból építették. A törzs eltérő kialakítása mellett a fő különbség a Bristol új, nagyobb teljesítményű, 1.400 lóerős Hercules motorjának a beépítése, a Beauforton alkalmazott Taurus helyett.

Bristol Beaufighter [LIMITED to 500px].jpgA Beaufighter háromnézeti rajza

Az elkészült repülőgép hossza 12,6 méter, szárnyfesztávolsága 17,6 méter.

Az első repülés során a gép jó repülési tulajdonságokat mutat, és eléri a 5.120 méteres repülési magasságot valamint az 539 km/óra sebességet.

 

süti beállítások módosítása