A második világháború akkor és most

1939. augusztus 1. kedd - Erwin Rommel

2014. augusztus 01.

Erwin Rommel élete és pályafutása a második világháborúban

 

75 évvel ezelőtt, 1939. augusztus 1-én léptették elő Erwin Rommelt, a későbbi Sivatagi Rókát vezérőrnaggyá. Ebből az alkalomból következzen most elsősorban fiatalkorának és a második világháború előtti pályafutásának bemutatása.

Erwin_Rommel_01.jpg

 

Fiatalkora és magánélete

 

Erwin Johannes Eugen Rommel 1891. november 15-én született Heidenheimben a Német Birodalom déli részén található Württemberg Királyságban (Königreich Württemberg).

Apja Erwin Rommel professzor, az aaleni középiskola igazgatója, aki fiatalkorában a tüzérség hadnagya volt. Anyja Helene von Luz. Három testvére van, egy bátyja, egy öccse és egy húga. Gyerekkora boldogan telik családja körében.

Erwin_Rommel_08.jpgRommel és Lucia az első világháború után

Már korán megmutatkozik kivételes műszaki érzéke. 14 éves korában egyik barátjával épít egy vitorlázó repülőgépet, amivel sikerül rövid repüléseket végrehajtaniuk. Mikor egy motorbiciklit kap ajándékba, az első dolga hogy szétszedi az utolsó csavarig és újra összerakja. Mérnök szeretne lenni, de 18 évesen apja kérésére inkább jelentkezik a 124. Württemberg Gyalogos Ezredhez, ahonnan a danzigi kadétiskolába kerül. 1912. január 27-én avatják hadnaggyá (Leutnant). 1913-ban Walburga Stemmerrel folytatott kapcsolatából születik egy lánya, Gertrud, de Walburgat nem veszi feleségül és kapcsolatuk is megszakad. 1916. november 27-én veszi feleségül Lucia Maria Mollint, akivel még a kadétiskolában ismerkedett meg. 1928. december 24-én születik meg fiuk, Manfred. Ekkoriban hal meg Walburga, és Gertrudot anyai nagyanyja neveli tovább. Rommel folyamatosan tartja vele a kapcsolatot, segíti őt és szoros kapcsolat alakul ki közöttük.

Manfred_es_Erwin_Rommel_1934.jpgManfred és Erwin Rommel a tengerparton 1934-ben

 

Katonai pályafutása

 

Az első világháború elején rövid ideig a francia és a román fronton harcol a 6. Württemberg Gyalogos Ezred állományában, de a legtöbb időt az olasz hegyi fronton tölti az Alpesi Hadtestnél (Alpenkorps), ahol jelentős sikereket ér el és megmutatkozik tehetsége és hősiessége. 1914-ben megkapja a Másodosztályú Vaskeresztet, 1915-ben pedig az Elsőosztályút. 1918-ban a legmagasabb német katonai kitüntetést, a Pour le Mérite-t kapja meg az isonzói csatában nyújtott kiváló vezetői képességei elismeréséül. Az ekkor számara felajánlott pozíciót a német vezérkarban visszautasítja, és inkább a fronton marad századparancsnokként. Pedig ez kivételes lehetőség lett volna, mivel a porosz katonai elit köreibe nem könnyű bekerülni, különösen olyanoknak, mint Rommel, aki sváb származású, ami német beszédén is erősen érződik.

Erwin_Rommel_10_1915_argonne.jpgRommel 1914-ben a lövészárokban

A háború után a drezdai gyalogos iskola oktatója lesz 1929 és 1933 között századosi (Hauptmann), majd őrnagyi (Major) rendfokozatban. Ekkor írja meg a Gefechts-Aufgaben für Zug und Kompanie : Ein Handbuch für den Offizierunterricht (Szakaszok és századok harci feladatai: Kézikönyv a tisztképzéshez) című katonai kézikönyvét, valamint az Infanterie greift an (Gyalogság, előre!) című személyes visszaemlékezéseit. Mindkét könyv sikeres lesz és további elismerést és ismertséget hoz Rommelnek. 1933-ban a Jäger Goslar alpesi zászlóalj parancsnokságát kapja meg és előléptetik alezredessé (Oberstleutnant). Adolf Hitlerrel 1934. szeptember 30-án találkozik először, aki ekkor szemléli meg zászlóalját. Hitler, aki olvasta a könyveit és sokra tartja és nagyra becsüli Rommelt, 1935-ben a hadügyminisztériumba helyezteti át a katonai sport parancsnokságra, aminek a feladata a félkatonai kiképzések támogatása és megszervezése a hadseregen kívüli szervezeteknél. Rommel a minisztérium összekötő tisztje lesz a Hitlerjugend szervezettel. De túl sok vitás kérdésben nem tud kiegyezni Baldur von Schirachal, a Hitlerjugend vezetőjével, így katonai feladatkörre helyezik át. 1937. október 1-én ezredessé (Oberst) léptetik elő. 1938-ban a Theresian Katonai Akadémia megbízott parancsnoka lesz, de csak rövid ideig, mert a Szudéta-vidék visszafoglalása után Adolf Hitler felkéri, hogy legyen a személyes testőr zászlóalja, a Führerbegleitbataillon parancsnoka, amit természetesen elfogad. Ebben az időszakban folyamatosan Hitler közelében tartózkodik és közben köt barátságot Joseph Goebbels propaganda miniszterrel.

 

A második világháborúban és halála

 

Az 1939-es lengyel hadjárat során is a Führer testőrzászlóaljának parancsnoka marad, és ő szervezi meg a berlini győzelmi parádé biztonsági előkészületeit is.

1940-ben jelzi Hitlernek, hogy a testőr parancsnoki beosztást nem találja kellő mértékben izgalmasnak és szeretne inkább harcoló alakulathoz kerülni. Hitler megadja neki a lehetőséget, hogy maga válassza meg következő alakulatát. A Wehrmacht, a német hadsereg ekkor összesen 10 páncélos hadosztállyal rendelkezik, amiből 4-et a lengyel hadjáratban részt vett könnyű hadosztályok felfejlesztésével hoznak létre. Rommel ezek közül kéri az egyiknek a parancsnokságát. 1940. február 6-án veszi át a 7. Panzer-Division (7. Páncélos Hadosztály) parancsnokságát. A hadosztály állományánál kicsit tartottak tőle, hogy egy volt hegyi gyalogos tiszt hogy boldogul majd a harckocsi hadviselésben, de Rommel már a hegyi harcok során is a mozgékonyságot tartotta szem előtt és a későbbi harcokban bizonyítja is rátermettségét. Az 1940-es németalföldi és franciaországi harcokban a Szellemhadosztály (Gespenster-division) nevet kapják, mert gyors, mozgékony hadviselést folytatnak, sokszor az ellenség számára legváratlanabb helyeken és időben tűnnek fel, van hogy még a német hadvezetés se tudja pontosan, hogy hol vannak. 1940. május 21-én Arrasnál a Brit Expedíciós Haderő ellentámadást indít a hadosztály ellen, amiben Matilda Mk I és Matilda Mk II harckocsik támogatják a brit gyalogságot. Az ekkor hadrendben álló német 37 mm-es páncéltörő ágyúk hatástalanok a Matildák ellen, gránátjaik lepattannak azok vastag páncéljáról. Félő, hogy a brit harckocsik áttörnek a hadosztály védelmén. De ekkor a hadosztály tüzérezredének 105 mm-es tarackjainak közvetlen irányzással sikerül az élen haladó brit harckocsikat kilőnie. Az így nyert idő alatt Rommel a közelben állomásozó 88 mm-es légvédelmi lövegekkel felszerelt légvédelmi tüzérüteghez rohan, amik lövegeit a támadókra irányíttatja. Személyesen, minden egyes lövegnek saját maga jelöli ki a célpontot. Így egyre több brit harckocsit lőnek ki és a támadás összeomlik. Ez azért jelentős esemény, mert ez az első alkalom, hogy a 88 mm-es légvédelmi lövegeket páncélelhárításra használják a német hadseregben. Rommel és a hadosztály végig kiválóan teljesít az 1940-es hadjárat során, mindvégig az élen haladnak.

Erwin_Rommel_13.jpg

1941. február 6-án kinevezik az újonnan felállított Deutsches Afrika Korps (Német Afrika Hadtest) parancsnokává, aminek a feladata az Afrikában szorult helyzetbe került olasz haderő megsegítése. 1941. február 9-én előléptetik Vezérőrnaggyá (Generalleutnant). Ebben a hadjáratban válik legendás hadvezérré és kapja meg a Sivatagi Róka becenevet, mivel a gyors, mozgó, gépesített sivatagi hadviselést már-már művészi szintre fejleszti. Legnagyobb ellensége a hadianyag utánpótlás nem megfelelő mértéke, de betegségek és kimerültség is kínozza a hadjárat közben. Akkor is gyógykezelésen tartózkodik a Birodalomban, amikor a hadianyagfölényben lévő szövetségesek végül 1943. május 13-án megadásra kényszerítik az Armeegruppe Afrika (Afrika Hadseregcsoport) maradékát.

Erwin_Rommel_14.jpgA Sivatagi Róka
A kockás sálat lánya, Gertrud készítette neki

1943. július 23-án a görög területen állomásozó E Hadseregcsoport parancsnokságát kapja meg, és feladata a felkészülés egy lehetséges brit invázióra, de Mussolini 1943. augusztus 17-i megbuktatása után a B Hadseregcsoport parancsnokának nevezik ki, hogy az északi olasz védelmi vonalakat kiépítse. 1943. november 21-én Rommelt és a B Hadseregcsoportot az észak francia területre helyezik át, ahol szintén a lehetséges szövetséges támadás elleni felkészülés a feladata.

1944. június 6-án, a normandiai szövetséges partraszálláskor épp otthon a Birodalomban pihen és felesége születésnapját ünnepli. Azonnal visszatér a frontra és részt vesz a harcok irányításában, de 1944. július 17-én, mikor gépkocsijával főhadiszállására tart, egy brit vadászgép támad rá. Sofőrje megsebesül, elveszti az uralmat a gépkocsi fölött, és az árokba hajtva egy fának csapódik. Rommel komoly fejsérüléseket szenved és kórházba szállítják.

Erwin_Rommel_11_1944.jpgLábadozás az 1944. július 17-i légitámadás után

Bár közvetlenül nem vett részt a Hitler elleni 1944. július 20-án végrehajtott merényletben, de tudomása volt egyes dolgokról és kapcsolatban állt összeesküvőkkel, ezért ő sem kerülhette el végzetét. 1944. október 14-én, a balesete utáni lábadozás közben, otthonában keresi fel két német tábornok, akik felajánlják neki, hogy ha önként vet véget életének, akkor nevét és családját megkímélik a meghurcolástól. Néhány órával később Erwin Rommel halott.

Teljes katonai tiszteletadással, állami pompával temetik el, kapcsolatát az összeesküvéshez nem említik. A hivatalos magyarázat szerint az 1944. július 17-i támadás során szerzett sebesüléseibe halt bele.

Feleségével, igazi boldog kapcsolatuk volt, Rommel minden nap, legalább egy levelet írt neki amíg a fronton volt. Ő 1971. szeptember 26-án halt meg.

Fiuk, Manfred ügyvéd lett és 1974-től 1996-ig Stuttgart polgármestere volt. 2013. november 7-én halt meg.

Lánya, Gertrud, akivel mindig is szoros kapcsolata volt, 2000-ben halt meg.

Erwin_Rommel_csalad_1944.jpgA Rommel család 1944-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr386271272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guzzista 2014.08.01. 17:19:17

Nem felel meg a cím a valóságnak, mert Rommel nem volt náci. Német katona volt ez tény, de nem volt a NSDAP tagja. Márpedig köztudottan a náci(nazi) szó a párt rövidítése, am. nemzetiszocialista.

Moin Moin 2014.08.01. 17:19:28

Figyu, egyel elcsúszott a tábornok-táblázatod: a dandártábornok ui. nem Gemeralmajor (ami a vezérőrnagy), hanem Brigadegeneral, a Generalleutnant pedig nem vezérőrnagy (ld. az előbb), hanem altábornagy. (És: magyarul a rendfokozatokat kis kezdőbetűvel kell írni.)

A tévedés onnan eredhet, hogy a Wehrmachtban nem létezett a dandártábornoki rendfokozat, a tábornoki fokozatok a vezárőrnaggyal indultak. A Bundeswehrben viszont a legalacsonyabb tábornoki rendfokozat a dandártábornok (Brigadegeneral), majd ezt követi a vezérrőrnagy (Generalmajor) és az altábornagy (Generalleutnant).

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.08.01. 17:22:54

@Guzzista: Szia! Teljesen igazad van. De az az indexes kiemelés szövege, amit nem én írok. A rend helyre fog állni, amint lekerül majd a kiemelésből, mert a bejegyzésben nem szerepel.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.08.01. 17:38:12

@Moin Moin: Szia! Köszönöm az észrevételt! Nem, nem csúszott el a táblázatom, tisztában vagyok vele, hogy akkor az a Vezérőrnagynak felelt meg. De úgy döntöttem, hogy a fokozati szintet szeretném bemutatni, ezért a mai Magyar Honvédségben használt megfelelőjével jelöltem - az első tábornoki fokozattal -, az talán jobban ismert, mint a Magyar Királyi Honvédségé. Ez örök kérdés, hogy minek is feleltessünk meg, ezért is írom ki az eredetit is.
Igen, tudom, hogy a mai magyar katonai írásmódban kisbetűvel írják a rendfokozatokat, viszont én jobban szeretek igazodni a régi és eredeti formához - már csak a blog témája miatt is-, amikor még társadalmi és egzisztenciális rangot jelentett katonatisztnek lenni és ennek megfelelően nagybetűvel írták és rangnak is hívták, és hívják még mindig is sokfelé, és nem csak a rendszerben elfoglalt fokozatot jelentette. Ennek megfelelően a rendfokozat kifejezést is csak magyar vonatkozásban használom, azoknál az idegen országoknál, ahol viszont rang volt és ma is az, és is a rang kifejezést használom.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.08.01. 17:45:53

Igen a tábornokok nagyrészét nem végezték ki.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.08.01. 17:58:30

@Panzerstellung: Valamint a Generalleutnant esetében is hasonló a helyzet, akkor tényleg Altábornagy, ma Vezérőrnagy, a második tábornoki fokozat.
Köszönöm az ehhez kapcsolódó észrevételt másoknak is, akik szintén emiatt írtak, de nem kerültek ki.
A jövőben jelezni fogom a cikkekben a megfeleltetés alapját a félreértések elkerülése végett.

byba 2014.08.01. 19:21:24

Talán jobb, hogy így történt mintha Nürnbergben végeztek volna vele.

gyedmaróz 2014.08.01. 19:30:56

@Panzerstellung: Itt némi kavart sejtek, azt valóban nagybetűvel írjuk, hogy Őrnagy Úr, mint megszólítást, de mint tényt (X. Y. őrnagy lett)szerintem régen is meg ma is kisbetűvel kell írni.
Amúgy a cikk nagyon klassz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.01. 19:39:36

"Infanterie greift an (Gyalogság, előre!)"

Ha a "Gyalogság, előre!" a magyarul megjelent kiadvány címe, akkor OK, a címnek nem kell szó szerinti fordításnak lennie. Ha te fordítottad, akkor viszont helyesebb lenne úgy írni, hogy "Gyalogság, támadás" vagy "A gyalogság támad", mert a "greift an" annyit jelent, hogy "támad" (angreifen).

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.08.01. 19:42:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szia! Igen, a magyar kiadvány címét írtam, úgy többen ismerik.

no_successful2 2014.08.01. 19:42:25

Jó katona volt, és hazafi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.01. 19:43:29

@gyedmaróz:

Akkor már inkább: "Őrnagy úr" vagy "Tisztelt Őrnagy úr". Viszont "Tisztelt Rommel őrnagy úr".

Ha ugyanis jelen van a tulajdonnév, akkor a címet kisbetűvel kell írni. A címet csak akkor írjuk nagy lezdőbetűvel, ha a tulajdonév helyett áll.

Abba a hibába estél, amelyet épp kijavítani akartál, mert az "úr" ugyanúgy cím, mint a "Rommel őrnagy" kifejezésben az őrnagy, ezért kisbetűvel írandó, még levél megszólításában is.

Alick 2014.08.01. 20:12:42

@byba: valószínűbb, hogy Bundeswehr tábornok vagy katonai oktató-tanácsadó szakember lett volna belőle... a háborús bűnöket nem elkövető és nem náci katonákat, szakembereket átvették és megbecsülték.

Stenonis 2014.08.01. 20:22:28

Nem kötözködésképpen, de a Pour le Mérite a Porosz Királyság kitüntetése volt és nem egyszerűen német kitüntetés...

A Német Császárság minden tagállamának külön kitüntetése, viszont elvileg nem volt szimplán német kitüntetés. Rommel szorgalmas gyűjtögető volt, kapott bajor, würtembergi kitüntetést is.

Elvileg az I. világháborús vaskereszt is porosz kitüntetés volt, II. Vilmos, mint porosz király adományozta.

Moin Moin 2014.08.01. 21:41:08

@Stenonis: Valóban, mind a Pour le Mérie ("A Szolgálatért"), mind a Vaskereszt porosz kitüntetések voltak: előbbit II. (Nagy) Frigyes, utóbbit pedig III. Friyges Vilmos alapította. Érdekes, hogy az előbbi azért kapott francia elnevezést, mert Frigyes erősen kötődött a farncia kultúrához-nyelvhez. (Pl. emlékiratait is franciául írta meg.)

A Vaskereszttel kapcsolatban pedig az az érdekesség, hogy a kitüntetés tervét 1813-ban a leghíresebb porosz klasszicista építész, Karl Friedrich Schinkel készítette el, az eredeti rajz itt látható: ww2.smb.museum/schinkel/index.php?id=1505461

Moin Moin 2014.08.01. 21:54:13

@Guzzista: @Panzerstellung:

Sajnos ellent kell mondanom: a Bundesarchivban egyértelmű bizonyítékok vannak arról, hogy Rommel azonosult a náci eszmékkel. (Nácinak egyébként nem csupán az NSDAP tagjait nevezzük, hanem mindazokat, akik elfogadják e párt ideológiájának alapvetéseit.) Az NSDAP-nek azért (sem) lett-lehetett tagja, mert a hadsereg tisztikarának a '30-as évek elején tiltva volt az, hogy politikai szervezetk tagjai legyenek. Arrról nincs adat, hogy magukat a náci eszméket a háború végére elvetette volna, Hitler-ellenes érzelmeit a német nacionalizmus indukálta, mivel a német nép sorsára nézvést (akkor már) katasztrofálisank ítélte meg a hitleri rendszert. Aktívan azonban sohasem lépett fel ellene. (Egyébként azt, hogy nem utasította el a náci eszméket, az is bizonyítja, hogy otthona egy korábbi zsidó iskolából átépített villában volt.)

Moin Moin 2014.08.01. 22:21:51

@Panzerstellung:

Egyébként: az általad használt avatart itt, Németországban nem illik, nem szokás hazsnálni, az ui. a Wehrmacht jele volt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.08.01. 22:23:01

@Moin Moin: tehát nem volt náci, köszönjük.

A cikk pedig nagyon jó

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.08.01. 22:34:08

@Moin Moin: Igen, tudom hogy mi a Balkenkreuz. :) Én azért használom ezt avatarnak, mert ez a német páncélosokon használt változata, amik az én személyes kedvenceim és az oldalcsoport a Panzerstellung, amihez ez illik. Törvényt nem sért a megjelenése és nem is uszítás vagy gyűlöletkeltés a célja, de ezek szereplenek az oldal impresszumában is.

hibrid 2014.08.01. 23:02:24

Akit érdekel még pár információ a halálának körülményeiről:
A vád, miszerint kapcsolatban volt a merénylettel, alapvetően azon állt, hogy Spiedel altábornagy azt mondta, hogy amikor őt felkereste a merénylet tervével Hofacker alezredes (akit halálra is ítéltek), ő haladéktalanul jelentette azt felettesének, Rommelnek. Ezzel ő gyakorlatilag áthárította a felelősséget Rommelre. Guderian és Kircheim gyakorlatilag választás elé került, hogy Spiedel csak menteni próbálja-e magát, vagy hisznek neki, és Rommelt megteszik felelőssé. Ők a másodikat választották, Spiedel meg is úszta a becsületbíróságot és később a NATO szárazföldi erőinek a Közép-európai főparancsnoka lett. Spiedel később viszont haláláig tagadta, hogy terhelő vallomást tett volna Rommelre.

Otthonában Burgdorf és Maisel tábornok kereste fel és elmondták neki, Hitler ajánlatát, miszerint megőrizheti becsületét ha öngyilkosságot követ el. Felesége és 15 éves fia is otthon volt, tőlük elbúcsúzott, elmondta nekik, hogy nemigen van más választása, a tisztek magukkal is hozták a mérget. Addig a két tábornok a kertkapuban várt. Valójában nem is kellett néhány óra, húsz perc múlva érkezett is a telefon, hogy halott; az autóval ahogy kiértek Herlingenből, Burgdorf megállíttatta az Opelt a Heinrich Doose nevű sofőrrel (ő később ott volt a bunkerben is, csak május 1-jén menekült el), Maisel és Doose elment az autótól, Rommel pedig ott, a hátsó ülésen vette be a ciánkapszulát. Mikor Burgdorf intett Maiseléknek, hogy visszamehetnek, Rommel még élt, eszméletlen volt, és zokogva halt meg.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.02. 00:47:55

Rommellel kapcsolatban sok mítosz él a köztudatban. Őt tekintik a fair ,apolitikus katona archetípusának. Ez a kép azonban árnyalható. Viszonylag korán kapcsolatba került a nácikkal, és ő volt Hitler testőrségének kiképzője ,sőt a lengyelországi hadjárat alatt parancsnoka is.
A tisztikarban közismert volt ,hogy a Führer pártfogoltja, bár eleinte nem sokra tartották. (A porosz többségű főtiszti karban csak "a sváb"-ként emlegették.)
Valóban kiváló taktikus volt, de stratégiai kérdésekben akadtak hiányosságai.

hibrid 2014.08.02. 00:51:27

Náci-nem náci

Tényleg nem a párttagság alapján kéne megítélni, hogy náci volt-e vagy sem, ilyen alapon a vezetés fele nem volt náci.
Tény, hogy már 1937-tel kezdődően vannak levelei, írásai, amiből az tűnik ki, hogy erős fenntartásai vannak a rendszerrel szemben, de ezek pragmatikus megfontolásokból íródtak, nem a zsidók iránt érzett empátiából, vagy egyéb elvek miatt. Ő katona volt, pragmatikus okokból ellenzett mindent, ami lekötött emberanyagot, járműveket, rendészeti intézkedéseket igényelt, feszültséget okozott.

Ki számít nácinak, ha az nem, aki közvetlenül szolgálja Hitler céljait, horogkeresztes zászlók alatt vezeti hadosztályait független államok ellen, viseli a rezsim kitüntetéseit és élvezi a rendszer minden előnyét, egy agresszorként fellépő hadigépezet egyik vezetője?
Ő egy "hazafi" volt, akinek a hazafiság önmeghatározó tulajdonsága volt, olyannyira, hogy minden belefért, amiről úgy gondolta, hogy Németországnak jó.

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2014.08.02. 11:11:05

Szép összefoglaló, de a halálának körülményeit tényleg elég röviden sikerült lerendezni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.02. 11:12:10

@hibrid:

Mindaddig, amíg nem követ el emberiesség elleni bűnöket, egy katona feladata a kapott parancsok teljesítése.

Rommel nem követett el ilyen bűnöket.

A vád hasonlít ahhoz, amit Dönitz ellen felhoztak, s amire így válaszolt:

"One of the 'accusations' that made me guilty during this trial was that I met and planned the course of the war with Hitler; now I ask them in heaven’s name, how could an admiral do otherwise with his country's head of state in a time of war?" (Wikipédia)

PomberMaci 2014.08.02. 11:16:40

@Moin Moin: Már bocs... de akkkor az összes magyar katonatiszt is ótvar kommunista volt ha 1945-1990 közt bármikor is szolgált a MN-ben?

Egyszóval hülyeséget írtál.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2014.08.02. 11:17:52

@Moin Moin: "(Egyébként azt, hogy nem utasította el a náci eszméket, az is bizonyítja, hogy otthona egy korábbi zsidó iskolából átépített villában volt.) "

Ha az alapján lesz valaki náci, hogy elkobzott zsidó ingatlanban él, akkor azért az egyik legdemokratábban koalíciózókat vezető hazánkbeli is náci...

weawerchuby 2014.08.02. 11:27:47

...nekem tetszett az írás és ami a lényeg, átjött a jellemrajz,a fordítás pedig nem zavart mert nem tudok németül :)

hibrid 2014.08.03. 00:59:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Sehol nem írtam, hogy háborús bűnösnek tartanám, viszont nem hinném, hogy ez előfeltétele annak, hogy valaki náci legyen...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.03. 11:32:44

@hibrid:

Ez fordítva is igaz.

"Ki számít nácinak, ha az nem, aki közvetlenül szolgálja Hitler céljait, horogkeresztes zászlók alatt vezeti hadosztályait független államok ellen"

De ha elolvastad volna, amit Dönitztől idéztem, akkor nácinak sem neveznéd - hacsak nem azért, mert csak... :(

Az meg végképp nem érv a náci volta mellett, hogy "erős fenntartásai vannak a rendszerrel szemben, de ezek pragmatikus megfontolásokból íródtak, nem a zsidók iránt érzett empátiából".

Egy katonának a kapott parancsokat kell végrehajtania, és Rommel ezt tette. Azt te is elismered, hogy nem követett el háborús bűnöket, vagyis nála nem játszik a "parancsra tettem" kifogás. Attól meg nem lesz náci, hogy nem lépett fel a náci eszmék ellen. A katona dolga a lojalitás a hazájához, nem a politizálás.

--

Csak mellékesen, talán te is tudod, hogy Dönitz azért kapott csak 10 évet, mert nem tudták a nyakába varrni az elsüllyesztett hajók legénységének ki nem mentését. A polgáriakét sem. Mégpedig azért nem tudták, mert kiderült, hogy az amerikaiak is pontosan ugyanezt tették pl. a japánokkal, és hát akkor ugye őket is el kellett volna ítélni háborús bűnökért.

Ugye vicces, hogy az nem számított háborús bűnnek, amit a győztes oldal is elkövetett?

Bár ha olvastad James Bacque Other Losses c. művét, akkor még a német koncentrációs táborokat is kissé más szemmel nézed - bár a KZ-ek nyilván más kategória, szó se róla. Az amerikai koncentrációs táborokban elkövetett bűnökért senkit nem ítéltek el. :(

"at the end of World War II, when Germany was conclusively defeated, a policy of hatred deliberately and indifferently caused the death by disease, exposure, and starvation of massive numbers of disarmed German soldiers and some civilians."

De ajánlom a Crimes and Mercies c. művét is. Ezt kevésbé támadják a hős nyugati győztesek, mivel főleg a szovjetek bűneivel foglalkozik.

agyvezér 2014.08.04. 14:17:21

Rommel egy dolog miatt lehetett volna, Dönitz meg lett háborús bűnös.
Az hogy legyőzték a Harmadik Birodalmat.
Vae victis - jaj a legyőzötteknek.
A Szövetségesek éppen ugyanazokat a bűnöket csinálták.
Ennyi.

eMM2 2014.11.04. 08:43:23

Ilyen alapon Nagy Frigyes is náci volt meg Julius Caesar.:)
De nem, rossz a hasonlatom.Ők egy államot is vezettek Rommel meg nem.
Rommelt pld Octavianus ( a későbbi Augustus imperator) hadvezéréhez Agrippához tudnám hasonlítani.
Ja, de ők győztek.
Különben van 1 könyv Dennis Showalter Patton és Rommel A XX. század hadurai Gold Book Kft
2005 (akkor még tellett könyvre) ami pont őket állította szembe bár valójában sosem találkoztak a harctéren.
Hát szerintem Patton egy suttyó bunkó volt (az érdemeit nem vitatom) Rommel pedig egy stratéga, dehát a szból nem lehet várat építeni.Ha Rommelnek lettek volna olyan(mit olyan kapott volna 1 hadsereget mármint igazit mint Patton) a britek alulról szagolták volna az ibolyát Alexandriában.Kicsit másképp alakultak volna a dolgok.