A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. augusztus 11. péntek - USS Hammann

2014. augusztus 11.

Hadrendbe áll a USS Hammann romboló

 

Az amerikai haditengerészet hadrendbe állítja harmadik Sims osztályú rombolóját a USS Hammannt (DD-412).

A hajó gerincét 1938. január 17-én fektették le a Federal Shipbuilding and Drydock Company hajógyárában és 1939. február 4-én bocsátották vízre. Nevét Charles Hammannról, az első világháborúban Kongresszusi Becsület Érdemrenddel kitüntetett haditengerészeti pilótáról kapta.

USS_Hammann_DD-412_completed_1939.jpgA USS Hammann hadrendbe állítása után

Standard vízkiszorítása 1.600 tonna, teljes vízkiszorítása 2.246 tonna. Hossza 106 méter, szélessége 11 méter, merülése 4 méter. Fegyverzete 4 db 5 hüvelykes (127 mm) ágyú és 4 db 0,5 hüvelykes (12,7 mm) gépágyú, valamint 8 db 21 hüvelykes (533 mm) torpedó, és 10 db mélyvízi töltet. Páncélzata nincs. Legénysége 192 fő.

Előretekintés

A hadrendbe állítását követő két évben Amerika mindkét partvidékén teljesít szolgálatot, őrjáratokon és gyakorlatokon vesz részt. A Pearl Harbor elleni japán támadás idején Izland körüli vizeken hajózik, ahonnan azonnal visszarendelik Norfolkba. 1942. február 25-én hajózik ki a csendes-óceáni hadszíntérre, mint a USS Lexington (CV-2) repülőgéphordozó egyik kísérőhajója. Május elején a korall-tengeri csatában a japán torpedóvető és zuhanóbombázó repülőgépek súlyosan megrongálják a Lexingtont.

USS_Lexington_1942_05_08.jpgA lángoló USS Lexington repülőgéphordozó

A menthetetlen állapotú hajó legénységéből a Hammann 500 túlélőt vesz a fedélzetére, amit végül 1942. május 8-án este a USS Phelps (DD-360) romboló süllyeszt el két torpedóval.

A Hammann ezután Pearl Harborba hajózik, majd feltöltés után, május 30-án, mint a USS Yorktown (CV-5) repülőgéphordozó kísérőhajója fut ki és vesz részt a midway-szigeteki csatában. Június 4-én több, a Yorktownt támadó japán repülőgépet is lelő, de ennek ellenére azt több közvetlen bombatalálat is éri, amik súlyos károkat okoznak benne. A repülőgéphordozó erősen megdől, legénysége parancsot kap a hajó elhagyására. Végül mégsem süllyed el, továbbra is a felszínen marad, de így nem több mint egy úszó roncs.

USS_Yorktown_1942_06_04.jpgA USS Yorktown repülőgéphordozó találatot kap

Másnap egy válogatott egység tér vissza a még félig működőképes, de füstölő és megdőlt hajóra, hogy megpróbálja megmenteni. A kísérő rombolók védelmi zónát vesznek fel körülötte, a Hammann pedig közvetlenül mellé áll, hogy elektromos áramot szolgáltasson a gépek működtetéséhez, szivattyúival pedig vizet a tüzek eloltásához. A javító csapat jól halad, sikerül csökkenteniük a hajó dőlését, úgy néz ki sikerül megmenteniük a Yorktownt. De június 6-án a közelükbe lopódzó japán I-168 tengeralattjáró 4 torpedót lő ki rá. A kísérő rombolók észreveszik a nyomvonalakat és fedélzeti fegyvereikkel megpróbálják még a vízben kilőni őket, de nem járnak sikerrel. Egy torpedó cél téveszt, kettő pedig a Hammann alatt áthaladva a Yorktownba csapódik. A negyedik viszont a Hammannt találja el, amit a robbanás kettészakít és négy perc alatt elsüllyed. 80 tengerésze veszti életét, a többieket kimentik a kísérő rombolók. Ezután már a Yorktown se húzza sokáig, másnap reggel először az oldalára-, majd teljesen átfordul és elsüllyed.

USS_Hammann_sinking_1942-06-06_seen_from_USS_Yorktown.jpgA USS Yorktown fedélzetéről készült felvétel, ahogy a USS Hammann tatja elmerül

A USS Hammann a második világháborúban nyújtott teljesítményéért két harci csillagot érdemel ki.

süti beállítások módosítása