A második világháború akkor és most

1939. augusztus 14. hétfő - Hitler bejelenti a háború kezdő időpontját

2014. augusztus 14.

Adolf Hitler bejelenti a Lengyelország elleni háború kezdő időpontját a katonai felsővezetésnek

 

Adolf Hitler a német hadsereg vezérkari tanácskozásán bejelenti, hogy augusztus végén hadba kíván lépni Lengyelország ellen, valamint hogy biztos benne, hogy Anglia és Franciaország nem fog tevékenyen beavatkozni az összetűzésbe, különösen akkor, ha Lengyelországot sikerül egy-két hét leforgása alatt legyőzni.

Kultur-Berlin_1936.jpgA német katonai és politikai elit egy opera előadáson

A háború megindítása már régóta eldöntött tény a náci felsővezetés körében és most már a döntés is megszületett annak időpontjáról. Ekkorra a haditervek már készen állnak, a haderő folyamatosan vonul fel a lengyel határ mentén. A szükséges politikai lépések nagy részét már megtették, legfőképp megkötötték az Olasz Királysággal az Acélpaktumot. Hitler tudja, hogy az Egyesült Államok nem fog beavatkozni egy újabb európai háborúba, így már csak egy feladata maradt a kijelölt időpontig, mégpedig megállapodást kötni a Szovjetunióval. Ennek érdekében folyamatosan zajlanak a titkos diplomáciai háttértárgyalások a két ország között, de leginkább már csak a megállapodás aláírásának részleteiről.

Egy másik titkos esemény is folyamatban van, méghozzá a háború megindításának indokául szolgáló 21 különböző ál-lengyel támadás megszervezése a határmenti német helyőrségek és létesítmények ellen. Augusztus 10-én Reinhard Heydrich, a német Titkos Rendőrség (Sicherheitspolizei, SiPo), és az SS Titkosszolgálatának (Sicherheitsdienst, SD) vezetője többek között parancsot adott Alfred Naujocksnak a Gleiwitz-i német rádióállomás elleni ál-lengyel támadás megszervezésére és kivitelezésére. Ez az a támadás ami a későbbiekben a legismertebb lesz, mint a háború kirobbanásának az oka.

Reinhard_Heydrich_09_1941.jpgReinhard Heydrich 1941. szeptemberében

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr876562089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.