A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. augusztus 15. kedd - 75 éves az Óz, a csodák csodája

2014. augusztus 15.

Hollywoodban bemutatják az Óz, a csodák csodája című mesefilmet

  

"Somewhere Over the Rainbow..." – a 20. század egyik legismertebb dala ezen a napon csendült fel először a filmvásznon, hogy a filmmel együtt meghódítsa a világot. De a filmtörténet eme kiemelkedően népszerű alkotásának létrejötte is volt olyan kalandos, mint Dorothy útja Smaradgvárosba.

oz_03.jpg

L. Frank Baum 1900-ban megjelent regénye azonnal sikert aratott és már 1902-ben Broadway-musical született belőle, mégis 1938-ig kellett várni, hogy az MGM megvegye a megfilmesítési jogokat azok után, hogy látták a Disney egész estés rajzfilmjének, a Hófehérke és a hét törpének hatalmas sikerét. Dorothy szerepére először a rivális 20th Century Foxszal szerződésben álló 11 éves Shirley Temple-t szemelték ki, a kor legnépszerűbb gyermekszínészét, de szerződtetési problémák miatt végül az MGM-mel  korábban több filmet jegyző Judy Garlandra esett a választás.

Az akkor 16 éves színésznőnek ez a szerep és az általa énekelt Over the Rainbow hozta el az igazi hírnevet olyannyira, hogy az Oscar-díjátadáson egy, a legjobb fiatal színésznek járó különdíjat is neki ítéltek. A gyermekies külső elérése miatt viszont fűzőt kellett viselnie a kockás ruha alatt.

640px-WIZARD_OF_OZ_ORIGINAL_POSTER_1939.jpg

A film teljes egészét a felhők képének kivételével stúdióban forgatták, a munka viszont nem volt mentes a kellemetlenségektől a színészek számára. A bádogembert először alakító Buddy Ebsen ugyanis allergiás lett a maszkjában lévő alumíniumporra, ezért végül Jack Haley vette át a szerepet. A Nyugati Boszorkányt alakító Margaret Hamilton zöld sminkje is mérgező volt, ráadásul ő (és később a helyére beugró kaszkadőrnő) is égési sérüléseket szenvedett a pirotechnikai trükkök miatt. A boszorkány jeleneteinek egy részét ki is vágták mert féltek, hogy esetleg túl ijesztő lesz a gyermekek számára. A Gyáva Oroszlán ruhája valódi oroszlánbőr felhasználásával készült, ami már önmagában elég meleg volt, de az akkor nagyon újnak számító, a film káprázatos színeit biztosító Technicolor technika a szokásosnál is erősebb megvilágítást igényelt, ezért hatalmas hőség volt a forgatások alatt. A Toto-t alakító Terry nevű cairn terrier kutyalány is sokszor megijedt a speciális effektusoktól, noha rutinos kutyaszínésznek számított: összesen 15 filmben játszott és Rommy nevű kölyke is később filmszínész lett.

A filmen összesen öt rendező és tizennégy forgatókönyvíró dolgozott és például azért írták át Dorothy regénybeli ezüst színű cipőit pirosra a filmbe, hogy ezzel is érzékeltessék a Technicolor lehetőségeit. Összesen 44 pontban tér el a film az eredeti könyvtől. Az Over the Rainbow-t pedig majdnem kivágták, mondván, a Kansasban játszódó bevezető rész túl hosszú. Azt a dalt, ami végül elnyerte az Oscar-díjat is. Az Ózt összesen hat kategóriában jelölték, de a legjobb filmnek járó díjat végül az Elfújta a szél kapta meg. A filmet vitték az első Cannes-i Filmfesztiválra is, de az a háború kitörése miatt félbeszakadt. Bár a film jelentős kritikai sikert aratott, a pénztáraknál nem volt túl nyereséges. Igazi népszerűségre a háború után tett szert és a televízió megjelenésével, mert az amerikai tévécsatornákon szinte hagyományos ünnepi programnak számított a vetítése. És bár az eredeti látványvilág, a zselécukorkával díszített smaragdvárosi lovak a mai technika mellett már idejétmúltnak hatnak, az Óz, a csodák csodája máig elbűvöli a gyermekeket és felnőtteket. 

süti beállítások módosítása