A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. augusztus 27. vasárnap - A hivatalos programok elmaradnak

2014. augusztus 27.

Elmarad a Békemenet

 

A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, az NSDAP bejelenti, hogy elmarad az 1939. szeptember 2-től 11-ig megrendezni kívánt 11. nürnbergi pártgyűlés, amit a béke megőrzésének jelszavával szerveztek (Reichsparteitag des Friedens - Birodalmi Pártgyűlés a Békéért).

Reichsparteitag-1939_02_1.jpgAz 1939-es pártgyűlés hivatalos plakátja

Az NSDAP első pártgyűlését 1923-ban Münchenben tartja, majd szeptember 1-én egy Német Gyűlést Nürnbergben.

A második pártgyűlést, az Újraalapító Kongresszust 1926. július 4-én Weimarban, a müncheni sörpuccs és Adolf Hitler börtönből való kiszabadulása után tartják.

A harmadikat, Az Ébredés Napját 1927. augusztus 20-án, amikor elkészül a párt első propagandafilmje az Eine Symphonie des Kampfwillens (A Harciasság Szimfóniája) is.

reichsparteitag_1939_kituzo_sajto.jpgAz 1939-es pártgyűlés sajtókitűzője

Egy év kihagyás után 1929. augusztus 2-án tartják a negyediket, A Higgadtság Napját, amikor a Der Nürnberger Parteitag der NSDAP (Az NSDAP Nürnbergi Pártgyűlése) című filmet is elkészítik.

Majd három év szünet következik 1933-ig, amikor az ötödik pártgyűlést tartják Nürnbergben augusztus 30-tól szeptember 3-ig. Ez a Reichsparteitag des Sieges (Birodalmi Pártgyűlés a Győzelemért) nevet viseli. Erről forgatja Leni Riefenstahl a Der Sieg des Glaubens (A Hit Győzelme) című filmjét, amit a Hosszú Kések Éjszakája után maga a párt tilt be, mert abban még pozitív színben tűnnek fel az utána eltávolított SA vezetők.

Ezután minden évben megrendezésre kerül, egyre nagyobb és egyre látványosabb formában. Céljuk a nemzetiszocialista párt nagyságának és hatalmának bemutatása valamint a párttagok elkötelezettségének növelése.

Bundesarchiv_Bild_183-1982-1130-502,_Nürnberg,_Reichsparteitag,_Lichtdom_1936.jpgAz 1937-es pártgyűlés "fénydómja"

Az 1934. szeptember 5-10-ig megrendezett hatodik gyűlést az egység, erő, akarat jelszavak jellemzik (Reichsparteitag der Einheit und Stärke - Birodalmi Pártgyűlés az Egységért és Erőért). Leni Riefenstahl ekkor új filmet forgat, Az Akarat Diadalát (Triumph des Willens), amiben új filmes technikákat alkalmazva lenyűgöző erővel mutatja be az NSDAP-t és a pártgyűlést.

A hetedik gyűlés témája a szabadság (Reichsparteitag der Freiheit - Birodalmi Pártgyűlés a Szabadságért), mert ekkor kezdi meg a Német Birodalom hadserege felfejlesztését, nem törődve többet a versaillesi békeszerződés előírásaival. Az 1935. szeptember 10-16-ig megrendezett eseményről forgatja Leni Riefenstahl harmadik filmjét a Tag der Freiheit: Unsere Wehrmacht (A Szabadság Napja: A Mi Hadseregünk) címűt.

Nuremberg Rally.jpg

Az 1936. szeptember 8-14-ig megrendezett nyolcadik gyűlés a Rajna-vidék újramilitarizálásának alkalmából a Reichsparteitag der Ehre (Birodalmi Pártgyűlés a Hűségért) címet kapja.

Az 1937. szeptember 6-13-i gyűlés témája a munka (Reichsparteitag der Arbeit - Birodalmi Pártgyűlés a Munkáért), aminek a leglátványosabb eleme a 152 db fényszóró által alkotott "Fénydóm" a Zeppelin tér körül.

nuernberg_reichsparteitag_rad-parade_vorschau.jpgA Német Munkás Front (Deutsche Arbeitsfront) tagjai vonulnak fel a pártgyűlésen

A tizedik, 1938. szeptember 5-12 közötti gyűlés alapját Ausztria annektálása jelenti (Reichsparteitag Großdeutschland - Birodalmi Pártgyűlés a Nagy Németországért).

Bundesarchiv_Bild_183-C12701,_Nürnberg,_Reichsparteitag,_RAD-Appell.jpg

 

Elmarad a megemlékezés a holtakra is

 

Nemcsak a 11. Birodalmi Pártgyűlés, hanem a szokásos, éves Tannenberg megemlékezés elmaradását is bejelentik ekkor. Az eseményre 1927. óta minden évben a Tannenberg Totenburgnál kerül sor, amit az 1914-es második tannenbergi csatában elesett katonák emlékére állítottak. 1934-ben itt helyezik örök nyugalomra -akarata ellenére- Paul von Hindenburg birodalmi elnököt (Reichspräsident) is, aki az 1914-es csatában vezette győzelemre a német katonákat.

Bundesarchiv_Bild_183-2006-0429-502,_Tannenberg-Denkmal,_Beisetzung_Hindenburg.jpgHindenburg Kancellár szarkofágjának áthelyezési szertartása 1935. október 2-án a Tannenberg Totenburgban

A Totenburgok, a Holtak Várai, kiemelt helyet foglalnak el a nácik, hősi halott katona kultuszában. Számos ilyen emlékhelyet építenek, amiknek csak egy célja van: a harcban elesett halott hősöknek emléket állítani. Hitler a legnagyobb Totenburgot a Berlin helyén alapítandó új fővárosban, Germaniaban tervezi megépíttetni, ahová szándékai szerint több millió halott német katona földi maradványait gyűjtenék össze.

tannenberg_totenburg_01.jpgA Tannenberg Totenburg a levegőből

 

A nap további eseményei

 

Benito Mussolini előző napi segítségnyújtási felajánlását Adolf Hitler örömmel veszi és kéri, hogy az olasz fél ennek alapján, a politikai segítségnyújtás keretében kösse le a francia csapatokat az olasz-francia határon úgy, hogy háborús készülődést színlel. A gazdasági segítségnyújtás keretében pedig szívesen venné, ha munkásokat küldene a német iparba és mezőgazdaságba. Egyúttal jelzi, hogy elfogadja, hogy az Olasz Királyság még nem képes az Acélpaktum III. Cikkelyében vállalt közvetlen katonai segítséget nyújtani.

Hitler, Édouard Daladier francia miniszterelnök előző napi üzenetére válaszul közli, hogy a Német Birodalomnak nincs szándékában háborúba lépnie Franciaországgal, de ha a franciák mégis támadást indítanak ellenük a lengyel konfliktus kapcsán, akkor az háborút fog eredményezni a két ország között, ami miatt a Német Birodalmat semmilyen felelősség nem fogja terhelni.

A német kormány bejelenti az élelmiszer, cipő, textil és szén fejadagok bevezetését a lakosság részére.

süti beállítások módosítása