A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. augusztus 30. szerda - Lengyelország mozgósít

2014. augusztus 30.

A lengyel katonai főparancsnok elrendeli a hadsereg mozgósítását

 

Edward Rydz-Smigly, Lengyelország Marsallja, a lengyel hadsereg főparancsnoka elrendeli a lengyel haderő mozgósítását és harckészültségbe helyezését, miután a kormány elveti annak lehetőségét, hogy tárgyalódelegációt küldjön a Német Birodalomba, hogy a lengyel folyosó és Danzig Szabad Városa miatt kialakult háborús helyzetre megoldást találjanak.

A lengyel haderő ekkor közel egymillió főből áll, aminek csak alig a felét sikerül mozgósítani szeptember 1-ig.

A szárazföldi haderő 30 hadosztályból, 9 tartalék hadosztályból, 11 lovas dandárból, 2 gépesített dandárból, 3 hegyi dandárból, és számos kisebb egységből áll, amiket 6 hadseregbe (Armia Karpaty, Armia Kraków, Armia Łódź, Armia Modlin, Armia Pomorze, Armia Poznań) és számos dandárba, ún. "hadműveleti csoportba "szerveztek a Nyugati Terv (Plan Zachód) alapján, amit egy német támadás esetére készítettek.

Poland1939_GermanPlanMap.jpgA lengyel hadseregek és hadműveleti csoportok, valamint a velük szemben álló német haderő 1939. augusztusának végén (kép forrása: wikipedia)

Harckocsi haderejük 2 dandárból, 4 független zászlóaljból és 30 századból áll. A fő típusuk a viszonylag modernnek tekinthető 7TP könnyű harckocsi amit a világon először szerelnek fel dízelmotorral és 360 fokban elforgatható Gundlach periszkóppal. 17 mm-es páncélzatával és 37 mm-es fő lövegével felülmúlja német megfelelőit, a Panzer I és II típusokat. Összesen 140 db áll belőle hadrendben.

7TP.jpg 7TP könnyű harckocsik

Rendelkeznek még ezen kívül 50 db Renault R35 és 38 db Vickers E import harckocsival is.

A 30 század TKS tankettekkel van felszerelve és egy-egy hadosztályhoz vannak beosztva a gyalogság támogatására.

TKS.jpgTKS tankette

A lengyel légierő (Lotnictwo Wojskowe) nagyjából 600 repülőgépet számlál, amiből csak a közepes bombázógépeik érik el a kor technikai színvonalát, mivel a hadászati stratégáik ezeket tekintik a légierő fő erejének, ezért ezek fejlesztését helyezték előtérbe. A fő lengyel közepes bombázó típus a teljesen hazai fejlesztésű PZL.37 Łoś, ami minden tekintetben felveszi a versenyt a hasonló német típusokkal, viszont ekkor még csak 37 db áll belőle hadrendben. Szeptember során viszont még több mint 100 db-ot fog a gyártó legyártani, amik nagy része szinte azonnal bevetésre is kerül.

PZL_P-37.JPGPZL.37 Łoś közepes bombázó

A 175 db PZL.23 Karaś könnyű bombázó repülőgépeik viszont már elavultnak tekinthetők és leginkább csak felderítőgépnek alkalmasak 320 km/órás végsebességükkel és 700 kg-os maximális bombaterhelésükkel.

PZL.23_Karas_01.jpgPZL.23 Karaś könnyű bombázó

A fő lengyel vadászgép típusok, a PZL P.11 és a PZL P.7 mind egy generációval korábbi fejlesztésűek, mint a német megfelelőik, így a német bombázógépekre se jelentenek túl nagy veszélyt, mivel még a modernebb PZL P.11 390 km/órás legnagyobb sebessége is elmarad a német gépek sebességétől. A lengyel pilóták viszont rendkívül jól képzettek, és ismerve ezt a hátrányukat inkább a manőverezőképességükre és a zuhanó támadásokra építenek. A P.11-ből ekkor 185 db áll hadrendben, míg a P.7-ből 95 db.

PZL-P11.jpgPZL P.11 vadászgép

PZL_P7.JPGPZL P.7 vadászgép

A lengyel haditengerészet kis méretű és gyenge, csak néhány rombolóval, tengeralattjáróval, valamint partvédelmi és folyami hadihajóval rendelkezik. A három rombolójuk, az ORP Burza (Vihar), az ORP Błyskawica (Villám) és az ORP Grom (Mennydörgés) augusztus 20-án kapott parancsot a kifutásra, hogy a Peking Hadművelet (Plan Peking) keretében csatlakozzon az angol flottához és velük együtt térjenek majd vissza egy esetleges háború esetén.

ORP_Grom.jpgAz ORP Grom romboló

Öt darab tengeralattjárójuk, az ORP Orzeł (Sas), az ORP Wilk (Farkas), az ORP Sęp (Keselyű), az ORP Żbik (Vadmacska) és az ORP Ryś (Hiúz) a Zsák Hadművelet (Plan Worek) keretében a Balti-tengeren tartózkodik és feladatuk egy esetleges német partraszálló haderő megtámadása.

ORP_Orzel.jpgAz ORP Orzeł tengeralattjáró

ORP_Orzel_torony.jpgAz ORP Orzeł parancsnoki tornya

 

A támadásra készülő német haderő és fegyverek leírása a linkre kattintva olvasható.

süti beállítások módosítása