A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. szeptember 1. péntek - Háború!

2014. szeptember 01.

A Német Birodalom megtámadja Lengyelországot

 

Hajnali 4.40-kor a német Sturzkampfgeschwader 76 (76. Zuhanóbombázó Ezred) 29 db Junkers Ju 87 B típusú zuhanóbombázója megkezdi a lengyel Wieluń városának bombázását.

bundesarchiv_bild_183_1987_1210_502.jpgJunkers Ju 87 B Stuka zuhanóbombázók Lengyelország felett

Öt perccel később a Danzig kikötőjében horgonyozó régi német csatahajó, a Schleswig-Holstein tüzet nyit a Westerplattén található lengyel katonai raktárra (Wojskowa Składnica Tranzytowa, WST).

Schleswig-Holstein_1939_Danzig_04.jpgA Schleswig-Holstein csatahajó a lengyel katonai raktárat lövi Danzigban

Ezek a német hadsereg, a Wehrmacht első támadó hadműveletei a Lengyelország ellen indított háborúban, amelynek indokául a német hírszerző- és titkosszolgálatok, az SS, az SD és az Abwehr által, határmenti német helyőrségek és létesítmények ellen végrehajtott 21 megtévesztő, ál-lengyel akciók szolgálnak. A Himmler Hadművelet keretében német ügynökök indítanak támadást többek között a gleiwitzi és neuberstischi rádióállomások, a jablunkai és rosenbergi vasútállomások, a hochlindeni vámhivatal és a pitscheni erdészállomás ellen. Minden esetben lengyel egyenruhába öltöztetett, már korábban megölt, jellemzően koncentrációs tábori foglyok holttesteit hagyják hátra, hogy ezzel a lengyelekre tereljék a gyanút. Az első támadásokra még augusztus 26-án kerül sor, míg az utolsókra augusztus 31-én este.

Gleiwitz_radioallomas.jpgA gleiwitzi rádióállomás

A német szárazföldi haderő, a Heer reggel 8.00-kor indítja meg támadását, még mindig hadüzenet nélkül. A német terv szerint a két hadseregcsoportba összevont hat hadsereg három irányból, északról, nyugatról és délről indít támadást és mindegyik elsődleges célpontja a lengyel főváros, Varsó. A fő támadási irány a nyugati, ahonnan a 8. és a legerősebb, a 10. Hadsereg támad.

Poland1939_GermanPlanMap.jpgA német és a velük szemben álló lengyel hadseregek, valamint a német támadási terv (kép forrása: wikipedia)

Wieluńt még kétszer éri légitámadás a nap során, aminek végére a város 75%-a elpusztul és 1.200 lakos veszti életét.

Wielun_1939_09_1.jpgWieluń a bombázások után

Danzigban a Schleswig-Holstein első sortüze egyben jeladás is a városban található német alakulatoknak, hogy indítsák meg támadásukat a városban kijelölt célpontjaik ellen. A westerplattei katonai raktár elleni első támadás nem jár sikerrel, így délben, szintén a csatahajó tűztámogatásával újabb roham indul, ami szintén kudarcba fullad, és a raktár 200 lengyel védője még 7 napig fogja tartani magát, mielőtt megadják magukat. A város más pontjain a német csapatok több sikerrel járnak és hosszabb-rövidebb tűzharcok után sikerül elfoglalniuk a kulcsfontosságú létesítményeket.

ADGZ (3).jpgAz SS-Heimwehr Danzig katonái osztrák gyártmányú ADGZ páncélautójuk fedezetében közelítenek célpontjuk, a danzigi lengyel postahivatal felé

A nap során a német haderő mindenhol áttöri a lengyel védelmet és betör az országba, köszönhetően új háborús taktikájuknak, ami a légierő taktikai bombázóinak, a gyorsan mozgó motorizált egységeknek és a tüzérségnek a szoros együttműködésére épül. A Luftwaffe stratégiai bombázói emellett folyamatosan támadják a hátország létesítményeit és városait.

Danzig_1939_09_01.jpgNémet katonák lengyel határsorompót döntenek le Danzigban

 

Danzig_posta_foglyok_SS-Heimwehr.jpgA danzigi lengyel posta védő, miután megadták magukat az SS-Heimwehr Danzig katonáinak

 

A Lengyelország elleni támadásban részt vevő német haderő és fegyverek leírása a linkre kattintva olvasható.

A német haderővel szemben álló lengyel haderő és fegyverzetük leírása a linkre kattintva olvasható. 

süti beállítások módosítása