A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. szeptember 1. péntek - Vaskereszt

2014. szeptember 01.

Adolf Hitler újra bevezeti a Vaskereszt kitüntetést

 

A Lengyelország elleni háború megindításával egy időben Adolf Hitler a Reichsgesetzblatt I S. 1573 - Verordnung über die Erneuerung des Eisernen Kreuzes (Rendelet a Vaskereszt ismételt bevezetéséről) rendeletben ismételten bevezeti a nagy múltra visszatekintő Vaskereszt kitüntetés használatát.

iron_cross.jpg

Kialakításának eredete 1219-ig vezethető vissza, amikor a Jeruzsálemi Királyság engedélyezte a német Teuton lovagrendnek, hogy a királyság szimbólumát, az ezüst jeruzsálemi keresztet és saját rendjük szimbólumát, a fekete keresztet egyesíthessék és használhassák.

Codex_Manesse_Tannhäuser.jpgNémet Teuton lovag a fekete kereszttel egy középkori kódexben

 

Godfrey_of_Bouillon.jpgFrancia lovag, vértjén a jeruzsálemi kereszttel

A katonai kitüntetést III. Frigyes Vilmos porosz király alapította 1813. március 10-én, a Napóleoni háborúkban harcoló hősies porosz katonák részére. Ezután mind a francia-porosz és az első világháborúban is használatban marad. Szalagjának színe ekkor fekete-fehér-fekete-fehér-fekete, amik a Porosz Királyság színei. Három osztálya létezik, az Eisernes Kreuz 2. Klasse (EKII) - Második osztályú Vaskereszt, az Eisernes Kreuz 1. Klasse (EKI) - Első osztályú Vaskereszt és a Großkreuz des Eisernen Kreuzes - A Vaskereszt Nagykeresztje.

EK-1813-1870.jpgAz 1813-as és az 1870-es Vaskeresztek

A most újra bevezetett Vaskereszt megőrizte a hagyományos formát és kialakítást, de igazodik az aktuális állami szimbólumokhoz. A szalag színe fekete-fehér-piros-fehér-feketére változik, a kereszt közepére a horogkereszt kerül, az aljára pedig az adományozás éve.

Vaskereszt_1939.jpgElső osztályú Vaskereszt 1939-ből

Jelentős változás viszont, hogy új fokozat kerül bevezetésre, a Vaskereszt Lovagkeresztje (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes), ami a korábbi legmagasabb porosz katonai kitüntetést, a Puor le Mérite-t váltja fel. A Lovagkeresztnek öt fokozata van, maga a Vaskereszt Lovagkeresztje, a Tölgyfalombokkal ékesített (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub), a Tölgyfalombokkal és Kardokkal ékesített (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub und Schwertern), a Tölgyfalombokkal, Kardokkal és Briliánsokkal ékesített (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten), és az Arany Tölgyfalombokkal, Kardokkal és Briliánsokkal ékesített (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Goldenem Eichenlaub, Schwertern und Brillanten). Ezeket mind kiemelkedő harctéri bátorsággal, helytállással és hősiességgel lehet kiérdemelni.

Erwin_Rommel.jpgErwin Rommel, nyakában a Pour le Mérite és a Tölgyfalombokkal és Kardokkal ékesített Lovagkereszt

A Vaskereszt két legmagasabb fokozata a Vaskereszt Nagykeresztje és a Vaskereszt Nagykeresztjének Csillaga. Ezek elsősorban nem harctéri, hanem kiemelkedő hadvezéri képességekért adományozhatók. A Nagykeresztből csak egy kerül adományozásra Hermann Göring Birodalmi Légimarsallnak 1940-ben, a Nagykereszt Csillagából pedig egy sem, mert azt a legsikeresebb német tábornok kapta volna a háború végén.

Hermann_Goering.jpgHermann Göring, nyakában a Pour le Mérite, a Vaskereszt Lovagkeresztje és a Vaskereszt Nagykeresztje

 

süti beállítások módosítása