A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. szeptember 2. szombat - Ultimátum a Német Birodalomnak

2014. szeptember 02.

Nagy-Britannia és Franciaország 12 órás ultimátumot ad a Német Birodalomnak

 

Miközben a német haderő három irányból megállíthatatlanul tör előre Lengyelországban, Neville Chamberlain brit, és Édouard Daladier francia miniszterelnök ultimátumban szóltja fel Adolf Hitlert, hogy azonnali hatállyal fejezze be a Lengyelország elleni támadó hadműveletet és vonja vissza a német haderőt, ellenkező esetben Nagy-Britannia és Franciaország a Lengyelországgal kötött együttműködési megállapodás értelmében hadba fog lépni a Német Birodalommal. Minderre 12 órás határidőt szabnak, ami másnap reggel fog lejárni.

Fall_Weiss_1939_09_Pz_I_Ausf_A.jpgNémet Panzer I Ausf. A páncélosok egy lengyel településen

Hitler igyekszik elkerülni, hogy idő előtt hadba lépjen a két országgal, mert tart a kétfrontos háborútól, mivel hadereje nagy része a lengyel hadjáratban vesz részt, így a nyugati határon csak mérsékelt erők védik a Birodalmat, amik nem biztos, hogy meg tudnának állítani egy azonnali brit-francia támadást. Ebben az esetben valószínűleg nem maradna más lehetősége, mint a visszavonulás Lengyelországból, de legalábbis jelentős erőket kellene átcsoportosítania, amivel a lengyel hadjárat sikerét veszélyeztetné.

Fall_Weiss_1939_09_MG.jpgNémet géppuskás és töltője

Azért próbálja mindenáron azt a látszatot kelteni, hogy a német haderő csak a lengyel provokáció miatt, a lengyelországi német kisebbség védelmében hatol be az országba, mert a brit-francia-lengyel együttműködési megállapodás értelmében csak akkor lép hadba Nagy-Britannia és Franciaország, amennyiben Lengyelország agresszió áldozata lesz. Ezért sem üzen hivatalosan hadat a Német Birodalom, csak megindítja a támadást.

Fall_Weiss_1939_09.jpgAkik tényleg várták a német katonákat: Lengyelországi német asszonyok osztanak kenyeret a bevonuló Wehrmacht katonáknak

 

süti beállítások módosítása