A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. szeptember 3. vasárnap - Brit és francia hadüzenet a Német Birodalomnak

2014. szeptember 03.

Nagy-Britannia, Új-Zéland, Ausztrália és Franciaország hadat üzen a Német Birodalomnak

 

Délelőtt 9 órakor a berlini angol nagykövet, Nevile Henderson eljuttatja Joachim von Ribbentropnak, a német külügyminiszternek Nagy-Britannia hadüzenetét, mivel a Német Birodalom az előző nap kapott ultimátumban foglalt határidőig nem állította le a Lengyelország elleni támadó hadműveleteit és nem vonta vissza csapatait német területre. A hadüzenet értelmében a hadiállapot délelőtt 11 órakor lép életbe. Ezzel egy időben a Brit Nemzetközösség államai közül Új-Zéland és Ausztrália is hadba lép a Német Birodalommal. Franciaország az ultimátumnak megfelelően szintén hadat üzen a nap során, ami délután 5 órakor lép hatályba.

lengyel_1939_09_03_02.jpgÉljen Anglia! - Varsóban éltetik a brit hadüzenetet

Adolf Hitler ettől a fejleménytől tartott igazán. Szerette volna elkerülni a túl korai hadiállapotot Angliával és Franciaországgal, mert hadereje legnagyobb és legerősebb része a lengyel hadjáratban vesz részt, így a nyugati határt csak gyenge erők védik, amik nem lennének képesek megállítani egy angol-francia támadást. Most az a kérdés, hogy a hadüzenettel együtt támadni is fognak-e? A szorult helyzetben Hitler sürgős üzenetet küld Sztálinnak, amiben sürgeti a szovjeteket a Lengyelország elleni támadásra, majd maga is a lengyel frontra repül a hadműveletet megszemlélni.

Bundesarchiv_Bild_101I-013-0064-35,_Polen,_Bormann,_Hitler,_Rommel,_v._Reichenau.jpgAdolf Hitler a lengyel fronton. Mellette testőrségének parancsnoka, Erwin Rommel.

A nap során sem az angolok, sem a franciák nem indítanak támadást, csak a brit légierő, a RAF hajt végre felderítő repülést német terület fölött, valamint az éjszaka során bombázói háborúellenes röplapokat szórnak le. Odahaza viszont megindul a felkészülés. Még szeptember 1-én, akárcsak a franciák, megkezdték a hadseregük mozgósítását. Winston Churchillt ismét kinevezik az Admiralitás Első Lordjává, a tisztségbe, amit az első világháború során is betöltött. A brit kormány elrendeli azon események eltörlését és azon helyek bezárását, ahol egyszerre nagy tömeg gyűlhet össze, mert bombatámadás esetén ezeken a helyeken egyszerre sok áldozat lehet. Így bezárnak a nagy közösségi szórakozóhelyek, a színházak, a filmszínházak és a tánctermek, valamint elmaradnak a sportesemények, többek között a futball meccsek is. Továbbá megtiltják a sípok és kürtök használatát, hogy azokat ne lehessen összekeverni a légiriadó szirénákkal.

empire_on_the_march_1939.jpgA brit Nemzetközösségi Összefogást hirdető hazafias plakát

A világ most vár és figyel. Most minden Anglián és Franciaországon múlik, hogy alkalmaznak-e katonai erőt Hitler megállítására. Nemsokára kiderül.

süti beállítások módosítása