A második világháború akkor és most

1939. szeptember 4. hétfő - Az első brit légitámadás

2014. szeptember 04.

Brit bombázók német kikötőket támadnak

 

A brit légierő, a Royal Air Force 30 bombázógépe hajt végre légitámadást a német Cuxhaven és Wilhelmshaven kikötőjében horgonyozó német hadihajók és a Schilligből Wilhelmshavenbe vezető út ellen. Ez az első katonai akció amit a britek az előző napi hadüzenetük után hajtanak végre. Ezzel jelzik a németeknek, hogy készek akár katonai erőt is alkalmazni, hogy eleget tegyenek a lengyelekkel kötött megállapodásuknak és támogatják őket a háborúban. De ennyiben ki is merül az angol katonai segítségnyújtás, mert további támadásokat nem hajtanak végre.

Bristol_Blenheim_Mk.IV_01.jpgBrit Bristol Blenheim Mk.IV bombázók kötelékben

Önmagában a 30 repülőgéppel végrehajtott támadás jelzésértékén kívül semmilyen hatással sincs arra az országra amelynek lakosságát a politika már szinte teljesen militarizálta és arra a német haderőre amelyik már évek óta a háborúra készül és a Lengyelország elleni támadáshoz is közel 1.500.000 katonát vont össze és amiben 2.315 repülőgépet vet be. Hitler ezekben a napokban sokkal jobban aggódik egy nyugati irányú szárazföldi offenzíva miatt, mint a brit légierő támadásától. Ráadásul maga a légitámadás kudarccal végződik a britek számára, mert 30 gépükből 7-et lő le a német légvédelem, a ledobott bombák nagy része nem robban fel becsapódáskor és van olyan repülőgép is, ami teljes bombaterhével tért vissza Angliába, mivel nem találta meg a célpontját. A No. 107 Squadron négy bevetésre induló Bristol Blenheim Mk.IV típusú bombázójából például hármat lőnek le, és a repülőszázadból kerül ki az első brit is aki német hadifogságba esik, Sergeant George Booth, az egyik lelőtt gép navigátora. Rá és társaira még nagyon hosszú hadifogság vár.

Polish_army_hand_in_hand_with_Britain.jpg A brit és lengyel katonai szövetséget hirdető plakát

A lengyelországi háború korábbi eseményei és előzményei:

1939. szeptember 3. vasárnap

Nagy-Britannia, Új-Zéland, Ausztrália és Franciaország hadat üzen a Német Birodalomnak

1939. szeptember 2. szombat

Nagy-Britannia és Franciaország 12 órás ultimátumot ad a Német Birodalomnak

1939. szeptember 1. péntek

Háború! - A Német Birodalom megtámadja Lengyelországot

1939. augusztus 31. csütörtök

A német haderő megkapja a hivatalos parancsot Lengyelország megtámadására

1939. augusztus 30. szerda

Lengyelország mozgósít

1939. augusztus 27. vasárnap

Elmarad a Békemenet és a megemlékezés a holtakra is

1939. augusztus 26. szombat

Német csapatok támadják meg Lengyelországot

1939. augusztus 25. péntek

Adolf Hitler módosítja a Lengyelország elleni támadás időpontját

1939. augusztus 23. szerda

A Német Birodalom és a Szovjetunió megnemtámadási szerződést köt

1939. augusztus 14. hétfő

Hitler bejelenti a háború kezdő időpontját

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr26662801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes_ló 2014.09.05. 12:41:53

Érdeklődve várom a postot brit légierő szu elleni légitámadásáról, amivel jelzik a szovjeteknek, hogy készek akár katonai erőt is alkalmazni, hogy eleget tegyenek a lengyelekkel kötött megállapodásuknak és támogatják őket a (honvédő) háborúban.

Hoppá, hiszen ilyen nem volt, mert joszip bácsi és churchill papa is szövetségesek voltak.
Nohát ilyet!

blindsideTackle 2014.09.05. 13:44:07

@Éhes_ló: Nem mondod, h ez tényleg így történt?! Egy Birodalom az érdekei szerint cselekedett, h nem sodorta magát megnyerhetetlen háborúba? És ennek ellenére szeplőtlennek kommunikálta magát?! Atya Úr Isten, hisz ez soha nem történt még meg máskor a világtörténelemben! És Magyarországon 2014-ben még mindig meglepődnek ezen! :O

Свобода 2014.09.06. 20:56:00

@Éhes_ló: Nem voltak szövetségesek. Legalábbis ekkor nem.
És ha már a britek harcolnak, első körben a rájuk is direkt fenyegetést jelentő németeknek kellett volna nekimenni, méghozzá mielőbb. A szovjetek messze voltak, ráadásul Churchillnek személyesen is voltak nem túl kedvező tapasztalatai az ellenséges területen vívott expedíciós háborúról.

Flankerr 2014.09.06. 23:21:17

"A No. 107 Squadron"
Magyarul: 107. század. Csak hogy a következő posztokban jól legyen leírva :)

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.09.06. 23:24:12

@Flankerr: Most is jól van leírva, ez az eredeti elnevezése, direkt így szerepel. Egyébként tudom hogy van magyarul. :)

eMM2 2014.11.05. 16:35:01

Biztos hogy Blenheimek voltak? Mert szerintem Wellingtonok, azoknak volt akkora hatótávolsága,hogy megtámadja azokat a távoli kikötőket.
Ajánlott irodalom
Max Hastings: Bombázók Aqulia könykiadó 1999
Eredeti cím : Bomber Command
A kiadó különben jó sorozatot csinált, pld a Kardhal,meg aDönitz farkasfalkái stb....Tönkre is ment bele:(
Pedig akkor még tellett könyvre.
Én megvettem mindet amihez hozzájutottam.Sőt még ajándékba is adtam!

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.11.05. 16:47:16

@eMM2: Igen, biztos. A RAF hivatalos oldalán is írják: www.raf.mod.uk/history/107squadron.cfm
Ma már könyvek helyett itt az internet. Szinte mindent meg lehet rajta találni, persze angolul. Rengeteg jó oldal van , e-könyveket lehet letölteni. Én már évek óta nem is vettem könyveket - na jó, kivéve antikváriumban Adolf Galland 104 légigyőzelem és Alistair Maclean Őfelsége hadihajója könyveit, darabját 300 Ft-ért.

eMM2 2014.11.06. 00:12:30

@Panzerstellung:
Annyit megért:) Gallandot kritikával kell olvasni mert persze mindenért Göring tehet mint ahogy a tábornokok is mindent ráfogtak a Führerre.Én nem mondom hogy nem felelősek de azért.....Az őfelsége hadihajója meg olyan amilyen,kritikával sem érdemes olvasni,szórakoztató mondjuk de ennyi:)
No utánaolvastam.
Max Hasting Bombázók 22-23 oldal:
Szeptember 4-én a 3. csoport 14 Welingtonja és a 2.csoport 14 Blenheimje hajtotta végre a támadást.A Welintgonok a Schahrhost és a Gneseinaut támadták az Elba torkolatában magas bombázásban (2 gép veszteség eredmény semmi) A Blenheimek meg az Admiral Scheert mélyrepülsésben Shilling Roadson és 5 gépet vesztettek,4 bomba is eltalálta a zsebcsatahajót de egyik sem robbant fel.Jól megérte.A szokásos probléma a bombák gyújtóival,becsapódtak mielőtt élesedtek volna.De az Argentinok sem tanultak sok ilyen volt a Falkalndi háborúban hogy a bomba célba ért de nem robbant viszont rengeteg gépet vesztettek.Persze azért volt brit veszteség,de ha mind felrobban a Falklandokon még mindig Argenti zászló leng,de ez egy másik téma:)
Egyébként ez volt a britek első bombázó akciója a 2.vhban.Volt még mit tanulni.A könyvet meg ajánlom,alapmű.Nem minden a net(adóval vagy anélkül:) azért a papír alapú dolgok sem utolsók.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.11.06. 16:43:52

@eMM2: Köszi a részletezést! Igen, volt még mit tanulniuk. :) De csak belejöttek, "Bombázó" Harris rendbe szedte őket, amihez azért kellettek a Lancaster bombázók is.
Igen a net nem minden, de sokminden nem jelent meg magyarul, vagyis a jelentősebb könyvek nem, mert itt nem is lett volna elég nagy piacuk, nem érte meg lefordítani őket, jogdíjat fizetni. Pl. a J.J. Fedorowitz kiadó könyvei. Kb. 10 éve nézegettem mennyibe kerülnek a könyveik, hát... Volt ami 40.000 Ft volt átszámolva. Persze, hogy nem vettem meg. :)
Sajnos ami meg jött azok néhány kivételtől eltekintve fércmunkák voltak, kici, ócó, de a magyar piacra jók. :)

eMM2 2014.11.06. 18:52:08

@Panzerstellung:
Vedd hozzá még a vacak fordítást is.Mind a mai napig ez van,De az AQilua könyvek nem ilyenek.A Bombázók Danyi Andrea És Dr Molnár György (ővé az előszó) nem ilyenek.Ezért ment tönkre biztos.Túl jó volt.Meg igényes.
Az megy ma hogy egy haveri egyetemista aki még magyarul sem jól tud,"lefordíttja"
Meg lehet figyelni a TV ben is Viasat History Geografics hagy ne soroljam.Borzalmas.
Nekem van annyi eszem hogy kiszűrjem a hülyeséget de ez nem kellene hogy így legyen.A hülye magyarnak jól lesz így is.
Én próbáltam tenni ellene(Akárcsak Számvéber akinek legalább neve van) de leráztak mint kutya a vizet. (megfésültem 2 filmnek a fordítását borzalmas volt azóta is lógnak 5K val mint munkadíj)Egyikünk se haver úgylátszik. Mondjuk a Norbert nekem se de legalább ért hozzá:)
Meg én is,és Te is.Alakítsunk mozgalmat a pontos fordításért!! Lennénk hárman.Bár Számvéberrel nem könnyű együtt dolgozni,nem nagyon bírja a kritikát.Négyen lennék Fűry Nándi is hozzáértő.
És van egy tagunk aki bújkál:) de rámírt a hülye játékon:)Akkor az öt.
Szóval lehetne változtatni a siralmas dogokon ha komolyan gondolnánk.
A Feleségem régóta rágta a fülem hogy csináljak történész blogot megmutattam Neki a Téd.Minek ha már van?
Csodálom az elszántságod,de van olvasottság.Megéri.Eszmeileg biztosan.:)

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.11.10. 17:07:56

@eMM2: Igen, valóban borzasztóak a fordítások. Itt is megjelenik az a nemzeti sajátosság, hogy mindent "ócsóba és okosan" akarnak megcsináltatni. A minőség már nemcsak hogy másodlagos, hanem felesleges is. Ebben az agyzsibbasztó tv műsor dömpingben nem is csoda.
A legutóbb az fájt nagyon amikor a History-n adták a Világháborúk című új sorozatot. A wargaming.net új sorozata. Nagyon szépen összerakták, jó szerkezet, jól felépítve, van benne újrajátszott jelenet, CGI, az eseményeket többek között Mario Monti, Donald Rumsfeld, John Major kommentálják. Fektettek bele időt, pénzt, technikát rendesen, és a végén az egész egy szörnyű magyar szinkront kapott. A fordítás pocsék, már fizikai fájdalmat okoz. Az első világháborúról szóló második részben pl. Patton 20 percen belül volt alezredes, hadnagy és altábornagy is ugyanarra az időpontra vonatkozóan. Aztán megemlítették hogy "1944-ben a 3. századával"... Majdnem sírtam. Ezek, akik fordították, amellett, hogy a rangokat/rendfokozatokat egymás szinonimáinak tartják még a műfordítás alapvető szabályaival sincsenek tisztában.
Mozgalmat alapíthatnánk a hiteles fordításokért, de tényleg nem lennénk túl sokan.
Inkább az alapjelenségre kellene koncentrálni, a nem csak ebben az esetben, hanem az élet, közélet minden szintjén és formáján megjelenő mérhetetlen igénytelenségre, ami ebben az országban van. Ehhez szerintem már többen csatlakoznának.

Köszönöm az elismerést! :) Eszmeileg tényleg megéri, mert azzal foglalkozok, amit szeretek. Fejleszteni természetesen mindenképp szeretném az oldalt, most is folyamatban van pár, nemsokára el is indulnak.

eMM2 2014.11.11. 21:09:13

Nekem a kedvencem Anno a Viasat Historyn az XXX. hadtest (Market Garden hadművelet)
Az úgy volt fordítva fonetikusan hogy iksz iksz iksz hadtest.Igy mondta be a narrátor,ez nem vicc.(legalább a hadtestet elltalálták mert lehetett volna hadosztály ,század,osztag, vagy akármi:)Ezen azért még egy laikus is röhög.
Mondjuk ezek a dok.filmek nekik szólnának....
Ez egyébként nem azért van mert ez itten kérem magyarország(most szándékos a kisbetű) Hanem mert ezt is lehet.Fordítást senki sem ellenőrzi de az idióta sárga karikákat kirakni, na azt muszály.
Jókis médiatörvény, legyél ventillátor a sírodban szalai annamária (szintén kisbetű direkt)
Tudod hogy ez ellen én mit harcoltam?
Na ennyit tehet(ett) a "civil" ellenállás
Szerintem a népbutítás itt követelmény.