A második világháború akkor és most

1939. szeptember 17. vasárnap - Az U-29 elsüllyeszti a HMS Courageous repülőgéphordozót

2014. szeptember 17.

A HMS Courageous repülőgéphordozó a Kriegsmarine első zsákmánya

 

A német VII A Típusú U-29 tengeralattjáró Írország partjainál elsüllyeszti a brit HMS Courageous repülőgéphordozót, ami a német haditengerészet által elsüllyesztett első hadihajó a második világháborúban. A HMS Courageous 1939. szeptember 3-án fut ki Plymouthból tengeralattjáró-elhárító őrjáratra, a 12-12 db Fairey Swordfish torpedóvető repülőgépekkel felszerelt No. 811 és No. 822 Squadronokkal (811. és 822. repülőszázadok) a fedélzetén. Védelméről négy brit romboló gondoskodik. Az őrjárat során repülőgépei folyamatosan keresik a Nagy-Britannia körüli vizekben a német U-Bootokat.

HMS_Courageous_1936.jpgA HMS Courageous repülőgéphordozó

A vadászó német U-29 tengeralattjáró nagyon szerencsés időben talál rá a repülőgéphordozóra, aminek két kísérő rombolóját épp átirányították egy támadás alatt álló kereskedelmi hajó megsegítésére és repülőgépei sincsenek a levegőben, mert őrjáratról visszatérve épp újratöltik őket a fedélzeten. Így követi a tengeralattjáró majd két órán át a HMS Courageoust, amikor is az szélirányba fordul, hogy repülőgépeit útnak indíthassa.

U-29_003.jpgA német U-29 tengeralattjáró

De ezzel pont merőlegesen befordul az U-boot elé, tökéletes célpontot képezve, ami nem is késlekedik és három torpedót lő ki rá, amiből kettő eltalálja a bal oldalát. A repülőgéphordozó 20 perc alatt elsüllyed, 519 tengerészével, köztük a kapitánnyal együtt. A túlélőket egy brit és dán kereskedelmi hajó menti ki, miközben a két romboló órákon keresztül sikertelenül próbálja meg elsüllyeszteni a tengeralattjárót, ami végül kereket old.

HMS_Courageous_001.jpgA süllyedő HMS Courageous az egyik kísérő rombolóról fényképezve

A HMS Courageous nagy veszteség a brit haditengerészetnek és levonva a tanulságokat három nappal később visszavonják valamennyi repülőgéphordozójukat a tengeralattjáró-elhárító őrjáratokból.

A német haditengerészetnek és a tengeralattjáró parancsnokának Korvettenkapitän Otto Schuhartnak valamint legénységének viszont hatalmas dicsőség a hajó elsüllyesztése. Tettükért a kapitány megkapja az Első osztályú Vaskeresztet, míg a legénység tagjai a Második osztályú Vaskeresztet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr636698701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMM2 2014.10.09. 12:53:36

Érdekes hogy nem Lovagkeresztet kapott.
Bezzeg két évvel később az a bombázópilóta aki azt hiszi hogy elsüllyesztette az Ark Royalt megkapta habra.Ezért az öreg bárka még 1 picit tovább élhetett.
Amúgy a briteknek marhára nem volt szerencséjük a laposokkal.Később Norvégiánál is vesztenek egyet szintén U-Boat által.
Ez később visszaüt mert nem lesz elég egység a konvojok kisérgetéséhez kezdetben ezért is ilyen sikeresek az U-boatok.

bz249 2014.10.10. 15:42:23

@eMM2: Norvégiánál tudtommal a Scharnhorst és Gneisenau csatacirkálók voltak a szerencsés nyertesek.

Itten van-e a propaganda videjó róla
www.youtube.com/watch?v=XlTwQv9yUWU

eMM2 2014.10.11. 01:27:17

@bz249:
Igazad van ,örülök hogy van aki figyel azért,nem hiába karistolom itten a billentyűket.:)
A videót nem is ismertem.
Itt legalább lett.
Amúgy a Hoodról is csináltak filmet a "gaz nácik" csak nem jutott ki a csatahajóról,mert a Prince of Wales lövedékei megrongálták a Bismarck Aradójának a katapult légvezetékeit és a pilóták így nem tudtak felszálni.Pedig amikor már szorult a hurok megpróbálták.
Ajánlott irodalom: Ludovic Kennedy:Óriások csatája.