A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. szeptember 17. vasárnap - Az U-29 elsüllyeszti a HMS Courageous repülőgéphordozót

2014. szeptember 17.

A HMS Courageous repülőgéphordozó a Kriegsmarine első zsákmánya

 

A német VII A Típusú U-29 tengeralattjáró Írország partjainál elsüllyeszti a brit HMS Courageous repülőgéphordozót, ami a német haditengerészet által elsüllyesztett első hadihajó a második világháborúban. A HMS Courageous 1939. szeptember 3-án fut ki Plymouthból tengeralattjáró-elhárító őrjáratra, a 12-12 db Fairey Swordfish torpedóvető repülőgépekkel felszerelt No. 811 és No. 822 Squadronokkal (811. és 822. repülőszázadok) a fedélzetén. Védelméről négy brit romboló gondoskodik. Az őrjárat során repülőgépei folyamatosan keresik a Nagy-Britannia körüli vizekben a német U-Bootokat.

HMS_Courageous_1936.jpgA HMS Courageous repülőgéphordozó

A vadászó német U-29 tengeralattjáró nagyon szerencsés időben talál rá a repülőgéphordozóra, aminek két kísérő rombolóját épp átirányították egy támadás alatt álló kereskedelmi hajó megsegítésére és repülőgépei sincsenek a levegőben, mert őrjáratról visszatérve épp újratöltik őket a fedélzeten. Így követi a tengeralattjáró majd két órán át a HMS Courageoust, amikor is az szélirányba fordul, hogy repülőgépeit útnak indíthassa.

U-29_003.jpgA német U-29 tengeralattjáró

De ezzel pont merőlegesen befordul az U-boot elé, tökéletes célpontot képezve, ami nem is késlekedik és három torpedót lő ki rá, amiből kettő eltalálja a bal oldalát. A repülőgéphordozó 20 perc alatt elsüllyed, 519 tengerészével, köztük a kapitánnyal együtt. A túlélőket egy brit és dán kereskedelmi hajó menti ki, miközben a két romboló órákon keresztül sikertelenül próbálja meg elsüllyeszteni a tengeralattjárót, ami végül kereket old.

HMS_Courageous_001.jpgA süllyedő HMS Courageous az egyik kísérő rombolóról fényképezve

A HMS Courageous nagy veszteség a brit haditengerészetnek és levonva a tanulságokat három nappal később visszavonják valamennyi repülőgéphordozójukat a tengeralattjáró-elhárító őrjáratokból.

A német haditengerészetnek és a tengeralattjáró parancsnokának Korvettenkapitän Otto Schuhartnak valamint legénységének viszont hatalmas dicsőség a hajó elsüllyesztése. Tettükért a kapitány megkapja az Első osztályú Vaskeresztet, míg a legénység tagjai a Második osztályú Vaskeresztet.

 

süti beállítások módosítása