A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

1939. szeptember 22. péntek - Német-szovjet győzelmi parádé Breszt-Litovszkban

2014. szeptember 22.

A német és szovjet megszálló erők győzelmi felvonulást tartanak a lengyel Breszt-Litovszkban

 

Szeptember második felére a Német Birodalom és a Szovjetunió gyakorlatilag legyőzte Lengyelországot, hadseregét szétverték, az ország jelentős részét megszállták. A lengyelek már csak elszigetelt ellenállási gócokban harcolnak a román hídfő, Kelet-Lengyelország és az északi országrész területén. A főváros, Varsó már két hete be van kerítve és folyamatos bombázás alatt áll, de már a szárazföldi ostroma is megkezdődött.

Bundesarchiv_Bild_101I-121-0011A-23,_Polen,_Siegesparade,_Guderian,_Kriwoschein.jpgNémet légvédelmi gépkocsi vonul el a Guderian és Krivosejn, a két parancsnok előtt

Anglia és Franciaország néhány jelképes cselekedetnél többel (a franciák bevonulnak a Saar-vidékre, ahonnan 10 nappal később ki is vonulnak, Anglia pedig hevenyészett légitámadást hajt végre német haditengerészeti kikötők ellen) nem támogatta szövetségesét, elgondolásuk a német támadás kifulladásáról nem valósult meg és a Szovjetunió hadba lépésével bonyolított helyzetben nem is terveznek semmilyen katonai hadműveletet.

Bundesarchiv_Bild_101I-121-0012-30,_Polen,_deutsch-sowjetische_Siegesparade,_Panzer.jpgSzovjet T-26 típusú harckocsi vonul el egy német motorkerékpáros egység mellett

Heinz Guderian Tábornok XIX. Hadteste 1939. szeptember 13-án éri el Breszt városát, amit szeptember 17-re vesz be. Bosszússágára parancsot kap a város szeptember 22-ig történő elhagyására és a Bug folyó nyugati partjára történő visszavonulásra, mert a terület a Molotov-Ribbentrop paktum titkos záradékában elfogadottak szerint szovjet fennhatóság alá kerül.

Breszt-Litovszk_1939_09_22.jpgSzovjet és német katonák beszélgetnek egy szovjet BA-20 páncélgépkocsi mellett

Szeptember 20-án a szovjet 29. Harckocsi Dandár eléri Guderian hadtestének előőrseit. Szemjon Krivosejn a szovjet dandár parancsnoka barátilag fogadja őket, és üdvözletét küldi a német tábornoknak, valamint tudatja, hogy két nap múlva fog bevonulni a városba. Szeptember 22-én német küldöttség üdvözli Krivosejnt, aki felajánlja, hogy szívesen tenné tiszteletét Guderiannal, amit a németek elfogadnak.

Bundesarchiv_Bild_101I-121-0012-15_Polen_deutsch-sowjetische_Siegesparade.jpgNémet katonazenekar és szovjet katonák

A két parancsnok találkozáskor Guderian javasolja, hogy tartsanak egy közös katonai győzelmi parádét, amit Krivosejn feltételekkel ugyan, de elfogad. Mivel a németek már jó néhány napja a városban állomásoznak és ezért kipihentek és tiszták, míg a szovjet egységek hosszú meneten vannak túl és ezért koszosak és kimerültek, nem szeretné ha ez a különbség rossz színben tüntetné fel a Vörös Hadsereget. Ezért csak egyes egységeinek engedélyezi a parádén való részvételt.

Armia_Czerwona,Wehrmacht_23.09.1939_wspólna_parada.jpgHeinz Guderian (középen) és Szemjon Krivosejn (jobbra) az emelvényen

A felvonulás délután 4 órakor kezdődik és az egységek elvonulnak a két parancsnok előtt. A németek ezzel megkezdik a kivonulást a városból, míg a szovjetek a bevonulást. Ezt követően lobogót cserélnek miközben a német és a szovjet himnusz szól, majd barátságban elválnak.

402px-Bundesarchiv_Bild_101I-121-0011-20,_Polen,_deutsch-sowjetische_Siegesparade.jpgSzovjet és német katonák Sztálin portréja előtt értekeznek

 

süti beállítások módosítása