A második világháború akkor és most

1939. szeptember 22. péntek - Werner von Fritsch elesik

2014. szeptember 22.

Életét veszti a Lengyelország elleni hadművelet alapjait kidolgozó Generaloberst von Fritsch

 

Varsó Praga városrészében halálosan megsebesül Generaloberst Werner Thomas Ludwig Freiherr von Fritsch, a Lengyelország elleni hadművelet, a Fall Weiss (Fehér Terv) alapjait kidolgozó tábornok.

Werner_von_Fritsch_1935.pngWerner von Fritsch

Varsót ekkor már két hete bekerítette a német hadsereg, amit először csak folyamatosan bombázott, de most már tart a főváros szárazföldi ostroma is. Von Fritsch a 12. Tüzér Ezred tiszteletbeli ezredeseként vesz részt a hadműveletben. Halálát segédtisztje, Leutnant Rosenhagen jelentésében így írja le:

"...ebben a pillanatban a Generaloberst bal combját egy lövedék találta le, ami átszakította az artériáját. Azonnal összeesett. Mielőtt kioldhattam volna a derékszíját, a Generaloberst azt mondta: "Kérem, hagyja.", majd elvesztette az eszméletét és meghalt, alig egy perccel a lövés után."

Von Fritsch a második német tábornok aki életét veszti a lengyel hadjáratban von Roetting után, aki szeptember 10-én esett le.

Négy nappal később, szeptember 26-án Berlinben, teljes állami tiszteletadással temetik el az Invalidenfriedhofban (Invalidus Temető), ami hagyományosan a kiemelkedő porosz és német katonák nyughelye.

Werner_von_Fritsch_1939_09_003.jpgvon Fritsch koporsója a ravatalon

 

Werner_von_Fritsch_1939_09_002.jpgTisztelgők a ravatal előtt

Von Fritsch 1880. augusztus 4-én született Benrathban. 18 évesen lép be a Birodalmi Hadseregbe (Reichsheer). Kiváló katonai képességei hamar megmutatkoznak és 21 évesen tiszti akadémiába vezényelik. 1911-ben avatják tisztté és a vezérkarhoz osztják be, ahol az első világháború során is szolgál. A Weimari Köztársaság idején továbbra is a hadsereg (Reichswehr) kötelékében marad. Hamar megmutatkoznak nacionalista, militarista és rasszista nézetei. A világháború utáni években többször fejezi ki reményét egy katonai puccs iránt, ami megvédené a német népet "a demokratáktól, a pacifistáktól, a zsidóktól, a feketéktől, a franciáktól, vagy bárkitől aki el akarja pusztítani a Német Birodalmat". Részt vesz a német hadsereg titkos újrafelfegyverzésében és 1928-ban megkezdi kidolgozni Lengyelország lerohanásának a tervét, amit később már nem ő fejez be, de az alapelveket ő határozza meg.

Werner_von_Fritsch_002.jpgvon Fritsch (balról a harmadik) Adolf Hitler előtt

Lelkesen támogatja a náci pártot annak 1933-as hatalomra kerülésekor, főleg az antiszemitizmussal ért egyet. Mivel Adolf Hitler lelkes nemzetiszocialistának tartja, Werner von Blomberg védelmi miniszter pedig kiváló szakértőnek, ezért 1934. februárjában a német szárazföldi hadsereg vezérkari főnökének nevezik ki. Tevékenyen kiveszi a részét a hadsereg zsidóktól való megtisztításában. Mindig is a hadsereg felsőbbrendűségét hangsúlyozza, ezért nem nézi jó szemmel az SS felemelkedését, de a Szovjetunió elleni háborús tervekkel sem ért egyet. Nézeteivel sok ellenséget szerez magának, akik így szeretnék eltávolítani posztjáról.

Bundesarchiv_Bild_183-1991-0319-501,_Nürnberg,_Reichsparteitag,_Tag_der_Wehrmacht.jpgvon Fritsch (középen) az 1936-os nürnbergi gyűlésen

1937-ben Heinrich Himmler SS Birodalmi Vezető és Hermann Göring a légierő parancsnoka homoszexualitással vádolja meg. Von Fritsch nem nős, sosem voltak nőügyei, minden idejét és erejét katonai karrierjére fordítja. 1938. február 4-én mégis lemondani kényszerül beosztásáról és becsületbíróság elé állítják, ami ugyan március 18-án felmenti, de a nevét már így is sikerült besározni és tekintélyét megtépázni. A történtek ellenére továbbra is lojális marad a náci párthoz, mivel még mindig tart egy a Német Birodalom elleni nemzetközi zsidó összeesküvéstől.

A Lengyelország elleni háború kitörése előtt visszahívják az aktív szolgálatba, és azt a feladatot kapja, hogy mint a 12. Tüzér Ezred tiszteletbeli ezredese a frontvonalakat járva felügyelje a hadműveletet. Tábornokként ez rendkívül méltatlan feladatot és beosztást jelent számára, már majdhogynem sértést. De így legalább megkaphatta a számára egyetlen elfogadható halált, a harctéri halált. 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr846706557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Свобода 2014.09.22. 08:40:32

Csak én érzem úgy, hogy lényegében egy indirekt halálos ítéletet kapott a saját bajtársaitól? Akik biztosak lehettek benne, hogy egy ilyen magas rangú tisztet a fronton előbb vagy utóbb biztosan kilőnek. Mondjuk az életpályája meg a világnézete alapján annyira nem volt nagy kár érte...

csentecsa 2014.09.22. 13:45:55

Nem hinném hogy különösebb gondot okozott volna egy kamufeleséget kerítenie. Manapság is a homoszexuálisok egy része heteroszexuális házasságban él .
Sztem inkább aszexuális volt, és még azt sem tartotta fontosnak, hogy a látszatra adjon. Súlyos hiba volt. Nem ismerte eléggé az elvtársait..

Magyarnaba 2014.09.22. 13:45:58

Von Fritsch valójában egyáltalán nem volt homoszexuális, ezt az akkori katonai drill egyáltalán nem tűrte. Az sem igaz, hogy nem voltak nőügyei, merthogy voltak, csak egy katonatiszt esetében ez nem annyira nyilvánvaló bulvártéma, mint mondjuk egy politikus esetében. Utolsó szeretője Margot von Schutzbar-Milchling bárónő volt, akivel igen személyes hangú levelezést folytatott egészen haláláig.

nu pagagyí 2014.09.22. 13:48:26

A főbuzi Röhm volt, de általánosan igaz, hogy az egyenruha vonzza az ilyen hajlamú embereket.

fairlane 2014.09.22. 14:10:06

Így legalább megúszta Nürnberget!

donkihote007 2014.09.22. 20:29:32

hősi halál, tiszteletet érdemel (ellenség estében is, de ő a szövetségesünk volt!),
méltó temetéssel megkapta,
a kutyaugatás pedig nem hallatszik az égbe ...

Le Marquis 2014.09.28. 16:41:42

Először is gratulálok a bloghoz, nagyszerű és komoly munka, örömmel olvasgatom. Két megjegyzésem mindazonáltal lenne: a rendfokozatok esetében a magyar nyelv köznévként kezeli őket, így kicsivel írandók (ezredes, százados stb.), szemben az angolszász és a német hagyományokkal.
A másik: a Generaloberst rang vezérezredest jelent, és a Harmadik Birodalom katonai struktúrájában a második legmagasabb rang volt a Generalfeldmarschall után. Egyes források szerint egyébként maga Fritsch is kereste a halált az őt ért méltatlan bánásmód miatt.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.09.29. 00:25:12

@Le Marquis: Köszönöm az elismerést, igyekszem a legjobbat kihozni belőle, amit munka és magánélet mellett lehet! :)
Igen, tudom, hogy a magyar nyelvtan szerint a rendfokozatokat kis betűvel kell írni, nem Te vagy az első aki ezt megjegyzi. :) Mindazonáltal én a külföldi rangok esetén tartom az eredeti rendszert, miszerint a rang rangot jelent és nagy betűvel írom az eredetinek megfelelően. (Szerintem az egy tiszteletteljesebb rendszer, nekem jobban tetszik.) Magyar katonák rendfokozatai esetén természetesen igazodom ahhoz, hogy azok csak rendfokozatok és csak kis betűvel kell őket írni.
A külföldi rangok kapcsán szintén nem Te vagy az első aki megjegyzést ír. :) Ebben az esetben nem lehet úgy megfeleltetni, hogy mindenkinek megfelelő legyen, akár a Magyar Királyi Honvédség rendfokozatával, akár a Magyar Honvédségével feleltetem meg nem lesz pontos, mert nem ugyanannyi rangot/rendfokozatot használnak. Még adott időszakon és nemzeten belül se mindig lehet, pl: a Waffen-SS és Heer rangokat se lehetne pontosan megfeleltetni, mert eltérő a rendszerük (pl: az SS-Oberführer köztes rang volt az SS-Standartenführer (Ezredes) és az SS-Brigadeführer (Vezérőrnagy - MKH / Dandártábornok - MH) között, aminek nemcsak a Heerben nem volt megfelelője, de bármelyik magyar rendszerben sem).
Viszont nemsokára kikerül az oldalra mind a rangoknak/rendfokozatoknak és a megfeleltetésnek az 1939-1945 oldalon alkalmazott rendszere, hogy látszódjon, hogy tudatosan jelennek meg úgy a dolgok ahogy.

eMM2 2014.10.09. 11:51:13

Konteoblogról találtam ide.Nagyon jó a blog. (A konteó is de ez is:)
Találtam jópár új infót a cikkekben de a kommenmtekben is amit nyugodtan vehettek dicséretnek mert töri és azon belül II vh mániás vagyok.
Úgylátom lesz ma mit olvasgatnom.