A második világháború akkor és most

1939. szeptember 27. szerda - Varsó kapitulál

2014. szeptember 27.

Varsó közel három heti német ostrom után megadja magát

 

Tadeusz Kutrzeba Altábornagy, a Varsót védő lengyel katonai erők parancsnokhelyettese délben aláírja a tűzszüneti megállapodást Johannes Blaskowitz Tábornokkal, az ostromló német katonai erők parancsnokával, majd a nap során hivatalosan is leteszik a fegyvert.

Varso_1939_09_30_003.jpgLengyel rohamsisakok halma a fegyverletétel után

Varsó már a háború első napjától kezdődően folyamatosan támadás alatt áll. A német légierő a Luftwaffe állandóan bombázza, a szárazföldi egységek pedig napok alatt elérik külső kerületeit. A főváros védelme kezdetben meglehetősen gyenge, mivel helyőrségét, a rendőri és tűzoltó alakulatokat mind a határ mellé vezényelték el, valamint a fiatal férfiakat felszólították, hogy szintén hagyják el Varsót és csatlakozzanak a harcolókhoz. Mindössze négy zászlóaljnyi gyalogság és egy tüzérüteg marad. Légvédelmét géppuskák, 86 db légvédelmi löveg és 54 db vadászgép próbálja biztosítani.

Defenders_of_Warsaw_(1939).jpgLengyel légvédelmi géppuskás egység Varsóban

Szeptember 3-án, mikor a német 4. Panzer-Division (4. Páncélos Hadosztály) közvetlenül Varsó felé próbál áttörni a Łódź Hadsereg védelmén keresztül, a lengyel főparancsnok, Edward Rydz-Smigly megbízza Walerian Czuma Altábornagyot a főváros védelmével. Czumának emellett a fővárosban eluralkodó fejetlenségen és pánikon is úrrá kell lennie. A főváros civil vezetőivel közösen megkezdi a polgárőrség felállítását, akiknek a frontra küldött rendőröket és tűzoltókat kell helyettesíteniük, a városi hivatalnokokat behívják dolgozni, és a lakosokat arra kérik, hogy segítsenek barikádokat és harckocsiakadályokat építeni.

Varso_1939_09-Julien_Bryan.jpgVarsói lakosok harckocsiárkokat ásnak

Szeptember 7-re a város légvédelme kezd összeomlani, mert bár 43-43 német bombázót lelőtt a földi légvédelem és a vadászgépek is, de szeptember 5-én 11 légvédelmi üteget elvezényelnek a városból és eddigre 38 vadászgépet vesztenek az eredeti 54-ből.

Szeptember 8-án az első német szárazföldi egységek nyugati irányból elérik Varsó elővárosait. Délután 5-kor a 4. Panzer-Division megpróbál betörni az Ochota városrészbe, de súlyos veszteséget szenved a jók kiépített lengyel védelem miatt és kénytelen visszavonulni. Másnap a hadosztály újra próbálkozik gépesített gyalogsággal és tüzérséggel megerősítve, de a barikádok, tankakadályok és a szinte közvetlen közelről tüzelő páncéltörő ágyúk ismét visszaverik őket. A lőszerhiány miatt sokszor kényszerülnek improvizálni a lengyel védők, van hogy egy közeli üzemből hozott terpentinnel locsolják fel az utcákat, és amikor a német páncélosok végighajtanak rajta felgyújtják az egészet, így semmisítik meg azokat. A 4. Panzer-Divisiont ki is vonják a harcokból miután 220 páncélosából 80-at veszít el az utcai harcokban.

warsaw_ochota_1939_1.jpgNémet Panzer II harckocsi és kísérő gyalogság az Ochota városrészben

Ekkorra Czuma Altábornagynak 2 gyalogos hadosztálynyi reguláris haderőt, 64 db tüzérségi löveget és 33 db harckocsit sikerül összegyűjtenie nagyrészt a frontról visszavonulók összegyűjtésével és a frontra küldöttek városban tartásával. Szeptember 11-én a lengyel főparancsnok kiadja az utasítást Varsó mindenáron való megvédésére. Másnap a német 3. Hadsereg Varsótól délre áttöri a Narew folyó melletti védelmi állásokat, ami így a főváros délkeleti irányból történő bekerítésével fenyeget. Két lengyel ellentámadás is indul, de nem járnak sikerrel és az egységeket visszavonják a keleti városrészekbe. Szeptember 15-re néhány keskeny szakasztól eltekintve amik még lengyel kézen vannak, a fővárost gyakorlatilag bekerítik a német 3. és 8. Hadseregek.

Varso_1939_09_006.jpgLengyel katonák a barikád mögött

Szeptember 16-án a 8. Hadsereg megpróbál menetből betörni a Praga városrészbe, de visszaverik őket. Ennek során az 1944-es Market-Garden Hadműveletben az 1. Lengyel Ejtőernyős Dandárt vezető Stanisław Sosabowski Ezredes 21. "Varsó Gyermekei" Gyalogos Ezrede teljesen megsemmisíti a német 23. Gyalogos Ezredet.

Polishfighers1939.jpgLengyel géppuskás raj harcban

Szeptember 19. után a Bzurai csatában szétvert két lengyel hadsereg néhány túlélő egységeinek sikerül beverekedniük magukat Varsóba és ezzel 120.000 főre nő a várost védő katonai erő létszáma. Ezzel szemben 175.000 német katona sorakozik fel a főváros körül, amit szeptember 22-re sikerül hermetikusan bekeríteniük. Az ostromgyűrűn belül rekedt civileket és katonákat folyamatosan bombázza a Luftwaffe két légiflottája és folyamatosan lövi a szárazföldi tüzérség még vasúti ágyúkat is bevetve.

Varso_1939_09_009.jpgNémet 15cm sFH 18 (15cm schwere Feldhaubitze 18) löveg tüzelés közben

Szeptember 25-én nyugati irányból 5, a keletiből pedig 4 német hadosztály egyszerre indít általános támadást, amit 70 tüzérségi üteg, és 80 nehéztüzérségi üteg támogat a Luftwaffe mellett. De nem járnak sikerrel és a lengyelek nemcsak hogy kitartanak, de vissza is szorítják őket megindulási állásaikba. Ráadásul az éjszaka során ellentámadást indítanak és számos német állást megsemmisítenek, különösen a Praga és a Mokotóv városrészekben.

Varso_1939_09_010.jpgLengyel fogságba esett német katonák

A sikeres katonai ellenállás ellenére a helyzet a fővárosban kezd katasztrofális lenni, mert bár elegendő felszerelés és hadianyag áll rendelkezésre a harcok még hetekig tartó folytatásához, de vízből és orvosi felszerelésből vészesen kevés van. A vízműveket a németek már szétbombázták és sem fogyasztási, sem tűzoltási célra nincs elegendő víz, amit a polgári lakosság, a gyerekek, a nők és az öregek szenvednek meg igazán. Ebben a helyzetben a katonai és polgári védelem vezetői úgy döntenek, hogy a civil lakosság megóvása érdekében megkezdik a tárgyalásokat a megadásról. Tadeusz Kutrzeba Altábornagy szeptember 26-án egyeztet erről először a németekkel, és másnap már alá is írja a fegyverszüneti, majd fegyverletételi megállapodást.

Varso_1939_09_27_Blaskowitz_Kutrzeba_1.jpgA fegyverszünet aláírása - jobb szélen háttal Tadeusz Kutrzeba Altábornagy a Varsót védő lengyel katonai erők parancsnokhelyettese, balra középen Johannes Blaskowitz Tábornok az ostromló német katonai erők parancsnoka

Sok katonai egység nem engedelmeskedik a fegyverletételi parancsnak és folytatja a harcot. Ezeket a lengyel tábornokok személyesen keresik fel és bírják rá a fegyverletételre. Ezzel egy időben megkezdik a fegyverek, felszerelés és hadianyag elrejtését, amiket később az 1944-es felkelésben használni is fognak majd. A német csapatok szeptember 30-án kezdik meg a bevonulást Varsóba és a lengyel katonák hadifogolytáborba küldését.

Varso_1939_09_30_001.jpgVarsó védői hadifogságba vonulnak

Tragikus és szomorú nap ez a lengyel népnek. Az ország szinte teljes területét megszállta a Német Birodalom és a Szovjetunió, fővárosuk elesett és romokban hever. Hősiesen és kitartóan küzdöttek de haderejük nem volt elég nagy a két birodalom ellen vívott kétfrontos háborúhoz. Szövetségeseikben, Angliában és Franciaországban bíztak, hogy ígéretüknek megfelelően segítségükre sietnek és támogatják őket harcukban, de csalódniuk kellett.

A varsói harcokban 6.000 lengyel katona hal meg, 16.000 sebesül meg és 102.000 kerül hadifogságba. A polgári lakosok közül 25.800-an halnak meg és 50.000-en sebesülnek meg. De ezzel még nem érnek véget szenvedéseik, mert 5 éves német megszállás következik, amit több mint negyven éves szovjet követ majd.

Varso_1939_09_001.jpgLengyel kisfiú Varsó romjai között

 

A lengyelországi háború korábbi eseményei és előzményei:

 

1939. szeptember. 24. vasárnap

Véget ér Adolf Hitler egy hetes látogatása Danzigban

1939. szeptember 22. péntek

Varsóban elesik Werner von Fritsch, a Lengyelország elleni hadművelet alapjait kidolgozó tábornok

1939. szeptember 17. vasárnap

A Szovjetunió megtámadja Lengyelországot

1939. szeptember 16. szombat

A franciák kivonulnak a Saar-vidékről

1939. szeptember 10. vasárnap

A háború első német tábornok áldozata

1939. szeptember 8. péntek

Megadják magukat a Westerplatte-i erőd lengyel védői

1939. szeptember 7. csütörtök

A francia hadsereg bevonul a Saar-vidékre

1939. szeptember 5. kedd

Megállíthatatlanul tör előre a német hadsereg

1939. szeptember 4. hétfő

Brit bombázók német kikötőket támadnak

1939. szeptember 3. vasárnap

Nagy-Britannia, Új-Zéland, Ausztrália és Franciaország hadat üzen a Német Birodalomnak

1939. szeptember 2. szombat

Nagy-Britannia és Franciaország 12 órás ultimátumot ad a Német Birodalomnak

1939. szeptember 1. péntek

Háború! - A Német Birodalom megtámadja Lengyelországot

1939. augusztus 31. csütörtök

A német haderő megkapja a hivatalos parancsot Lengyelország megtámadására

1939. augusztus 30. szerda

Lengyelország mozgósít

1939. augusztus 27. vasárnap

Elmarad a Békemenet és a megemlékezés a holtakra is

1939. augusztus 26. szombat

Német csapatok támadják meg Lengyelországot

1939. augusztus 25. péntek

Adolf Hitler módosítja a Lengyelország elleni támadás időpontját

1939. augusztus 23. szerda

A Német Birodalom és a Szovjetunió megnemtámadási szerződést köt

1939. augusztus 14. hétfő

Hitler bejelenti a háború kezdő időpontját

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr226727333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drago Brutic 2014.09.27. 15:57:59

Tisztelet a lengyel hősöknek.

mrZ (törölt) 2014.09.27. 18:51:38

@Drago Brutic:

Milyen hősök?
Becstelenül, komoly harcok nélkül kapitulálnak, kialkudják maguknak a szabadságot, és elmenekülnek az országból. Cserbenhagyták a népüket. A legszebb hogy ma ezek az árulók az új hadsereg példaképei.
Hasonlóan az orosz oldali bevonulásnál, csak ott még ennyit sem lőttek. Szerencsére az oroszokban volt tartás és kivégezték az esküjüket megszegő szemét árulókat.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2014.09.28. 10:53:34

@mrZ: "Szerencsére az oroszokban volt tartás és kivégezték az esküjüket megszegő szemét árulókat."

Elképesztő, hogy valaki ilyet le tud írni.

chepunk 2014.09.28. 10:53:53

Milyen jó, hogy ott voltál, hogy tudd és igazságot szolgáltass ki harcolt hősiesen és ki nem.... Az oroszok meg a saját barbár, emberiséget eláruló, háborús bűnöseit kellett volna kivégeznie, meg akik a hatalmas saját veszteségeikért hibásak (Sztálinnal az élen)... A lengyelek meg majd eldöntik kit tartanak maguk közül árulónak és kit hősnek, ez nem az oroszok dolga, de nem is a tied!

Etilcsoport 2014.09.28. 10:53:55

@mrZ:
Öregem, én szégyellem magam a minősíthetetlen hozzászólásod miatt. Mi jogod van ítéleted mondani egy nemzet tragédiája felett?
Talán olvasd újra a posztot. Akik szerinted elmenekültek, azok később a nácik ellen harcoltak. Megjegyzem, a lengyel hadsereg kimentésében Magyarország nagyon komoly szerepet vállalalt:
www.btm.hu/old/--ARCHIV--/lengyel/lengyel.htm

Vagyis akkor a logikád alapján a "szemét árulók" támogatói (= mi, magyarok) mit érdemelnénk?
Idióta.

Amúgy pedig Európán belül egyetlen nép szimpatizál(t) a magyarokkal, a lengyelek.
Gratulálok...

mrZ (törölt) 2014.09.28. 11:37:43

Egy katonát az esküje kötelezi, az alól még a felettese parancsa sem ad felmentést. Az oroszok ezeket az esküszegő tiszteket végezték ki, mert nem álltak ki harcolni.

Nagyon helyesen.

A teljes orosz veszteség 1000 fő körüli, nagyrészük baleset. Lehet elképzelni milyen módon kerülték a harcot a lenygeyelek. A sorozott katonákat a ruszkik elengedték, illetve besorozták a pánszláv alapon összeállított saját egységeikbe.
Az orosz bevonulás mint látható a katonaság és a lakosság jelentéktelen ellenállásából, valójában felszabadítás volt, és nem is volt semmilyen jelentős oroszellenes népi mozgalom amíg a cia-nato féle szolidaritás megjelent. Hasonló volt a nyugati fél elfoglalása, az operettkatonaság és a népi érzés is segítette a németeket.

Mondom mégegyszer:

az esküszegés az árulás. És háborúban azért halálbüntetés jár.

Aztán most már lehet a mai nemzedékeknek itélkezni, de nyugi, lesz majd nektek is alkalmatok megtapasztalni egy hasonló helyzetet.

Etilcsoport 2014.09.29. 09:59:29

Ha az "esküszegő tisztek" alatt a Katynban kivegzett HADIFOGOLY tiszteket erted?
Ugye nem?...

"lesz majd nektek is alkalmatok megtapasztalni egy hasonló helyzetet"
Ha a hozzad hasonlokon mulna, akkor minden bizonnyal.

Le Marquis 2014.09.30. 08:35:03

mrZ:

Totális képzavar, amit írsz, a fejedben is az uralkodik, csak képek nélkül.
Az oroszok ugyanis a szacki csata után végeztették ki az elfogott lengyel tiszteket és altiszteket bosszúból (!), amikor azok csúfosan megfutamították a felvonuló 52. lövészhadosztályt. (Katynt pedig felesleges idekeverni, semmi köze semmiféle esküszegéshez.)

Az orosz veszteségekről pedig annyit, hogy azok számát ma is nagyon nehéz pontosan megbecsülni, a tudatosan torzító információk miatt, de egyes források szerint "Soviets fared better with 1,475 to 5,300 killed and 2,380 wounded in fewer weeks of fighting." Ugyanakkor van, aki a 10000 fős élőerő veszteséget sem zárja ki (halottak sebesültek, MIA), ami ismerve a szovjet hadvezetés nemtörődöm hozzáállását az emberélethez, korántsem lenne kizárt.

A lengyelek több mint két és félszeres túlerő ellen harcoltak (harckocsiknál ez nyolcszoros, légierőben tizennégyszeres!, tüzérségben közel négyszeres túlerő ellen) rosszabb és gyengébb fegyverzettel, két nagyhatalom ellen, és több mint egy hónapig állták a sarat, így minden tiszteletet megérdemelnek, hősiességükhöz nem férhet kétség, legfeljebb csak azok szemében, akik háborút fotelben ülve láttak a tévében, és azt hiszik, mindent tudnak róla.

mrZ (törölt) 2014.09.30. 09:28:56

@Le Marquis:
>>akik háborút fotelben ülve láttak a tévében, és azt hiszik, mindent tudnak róla.
Mert te láttad?
>> a tudatosan torzító információk miatt, de egyes források szerint
Szóval ez az egyes forrás az nem az a torzító.

Kénytelen vagyok wikiből idézni, gyors, egyszerű:
A szovjet támadást követően Edward Rydz-Śmigły visszavonulásra utasította a lengyel haderőt, és megtiltotta, hogy megütközzenek a szovjetekkel.

Milyen egy hónap? egy hét alatt bevonultak.

Még mindig nem érted, és nem is tudod megérteni amíg nem szakadsz el a nyugati történelem oroszellenes propagandájától. Adva volt egy feudális klerikális katonai diktatúra, ahol az arisztokratikus katonaság volt az uralkodó osztály. Ezek mindent megtettek a háború felszítására, ezrével végezték ki a szovjet-német szimpatizánsokat, munkaszolgálatra vezényeltek minden szegényt, rekviráltak, erőszakkal soroztak. És amikor a háború során tényleges harcra került sor akkor becstelenül elkerülték a harcot és megadták magukat. És ezt nem lehet megmagyarázni, csak mai szempontok alapján, és az akkori körülmények elhallgatásával.

És nem hoznám szóba ha a kapituláció tisztességesen történik, most már tiétek az ország, mi meg megyünk kapálni. De a vezérkar és tisztek a saját maguk megmentésére cselekedtek. És ezért lettek lelőve, mert nem az esküjüknek megfelelően cselekedtek, az oroszok szemében megbízhatatlanok és árulók voltak. Ne hagyjuk ki hogy az új helyi vezetők sem szimpatizáltak a régi rendszerrel, gondolom a nyugati propaganda egyik oka elfedni a lengyel részvételt a tisztek likvidálásában.

Le Marquis 2014.09.30. 20:29:39

mrZ:
Láttam éppen elég harceszközt működés közben, hogy tudjam, milyen egyszerű mások tetteit megítélni 70 év távlatából egy kényelmes fotelből, vagy a számítógép klaviatúrájánál ülve. Olvasgass mondjuk Keegant vagy egykori beszámolókat, hogy milyen is volt a második világháború pokla, és tudni fogod, mennyire kemény dolog volt részt venni a harcokban (vagy ha itt tartunk, bármilyen más háborúban).

Forrásokhoz: Közismert, hogy a szovjetek folyamatosan torzították a kiadott hadijelentéseket, kozmetikázták azokat, felnagyítva ez ellenség, csökkentve a saját veszteségeket. Míg a nyugati (angolszász, francia, német és lengyel hadijelentések kutathatóak), addig a szovjet levéltárak igen gondos szűrés után engednek be kutatókat, ha ugyan beengednek egyáltalán. A szovjet propaganda adatait pedig egyetlen komoly kutató sem veheti figyelembe, hacsak nem akar egy torz képet kapni.

Nos, ha én bedőlök a nyugati propagandának, akkor te meg mintha egy szovjet propagandaanyagot olvasnál fel. Nevetségesség teszed magad, ha azt gondolod, hogy a szovjetek bárkit is azért végeztek ki, mert nem tett eleget a hazája iránti hűségének: a kulcsot pontosan te adod meg a mozgatórugóhoz (mint ahogy jóval nagyobb mértékben Katynhoz is: "adva volt egy feudális klerikális katonai diktatúra, ahol az arisztokratikus katonaság volt az uralkodó osztály". Márpedig a bolsevik típusú államberendezkedés nem tűrhette ezt az uralkodó osztályt, tűzzel-vassal felszámolta mindenütt, ahova betette a lábát: Szovjet-Oroszországtól kezdve a második világháború utáni összes kelet-közép-európai államban (elég csak a magyar történelmet megvizsgálni 1945, de különösen 1948 után). Szó sem volt itt semmiféle becsületről: a sztálini terror nem ismert más megoldást, csak az erőszakos megoldást (kivégzést, munkatáborokba száműzést, egzisztenciális ellehetetlenítést).

És még valami: azt írod, hogy "A szovjet támadást követően Edward Rydz-Śmigły visszavonulásra utasította a lengyel haderőt, és megtiltotta, hogy megütközzenek a szovjetekkel." Hol van itt hazaárulás? A katona engedelmeskedik a parancsnak, és itt a visszavonulásra adtak parancsot, mert ezt diktálta a józan ész. A szovjetek ellen védekező 25 zászlóalj (nem tudom, mekkora lehetett egy lengyel zászlóalj, de kétlem, hogy 1000 főnél több), vagyis 25 ezer ugyan milyen ellenállást fejthetett ki közel félmillió vagy még több orosz ellen?
Ez a parancs éppen a legénységi állomány életét kímélte meg, amikor nem dobta oda értelmetlenül a teljesen kilátástalan ellenállásnak.

mrZ (törölt) 2014.09.30. 21:48:00

@Le Marquis:

A kulcsot nem adom a megértéshez csak kiegészítést, mert akkor a szovjetek a teljes lengyel nagypolgári lakosságot legyilkolták volna.
>>hogy a szovjetek bárkit is azért végeztek ki, mert nem tett eleget a hazája iránti hűségének.
A szovjet-orosz katonai doktrína máig a "végsőkig kitartás" kódexen alapul. És kivégeznek ha kell, mert nem áshatják alá a saját ideáikat.
>>Hol van itt hazaárulás? A katona engedelmeskedik a parancsnak,
A parancs kiadókat (vezérkar, főtisztek) lőtték le, a sorkatonákat büntetés nélkül elengedték.
>>a sztálini terror nem ismert más megoldást, csak az erőszakos megoldást
Olyan idők voltak, az volt a sztenderd, millió oldalak a többi ország viselt dolgairól.
>>.. vagyis 25 ezer ugyan milyen ellenállást fejthetett ki közel félmillió vagy még több orosz ellen?
A teljes lengyel hadsereget átvitték keletre a német támadás után, az angol-francia segítségre vártak. Esély mindig van, ezrével a bizonyíték arra hogy amikor szükség van rá, a szilárd kiállás és bátor küzdelem győzelmet hoz.
>>Ez a parancs éppen a legénységi állomány életét kímélte meg, ...
Bla-bla. 3 millió halottat, 5 millió emigráltat így is összehozott a következmény. Ha kitartanak akkor másképp alakul egész európa sorsa. Szégyen ez bárhonnan nézve.

Amit le akartam írni az ott van, többet nem válaszolok neked ebben a témában.

eMM2 2014.11.14. 01:55:10

@mrZ: Öregem te orvosi eset vagy.
Nem is etetem a trollt csak 1 tényt.
"nem volt ellenállás"
Nem a fenét. Edward Rydz-Śmigły például Magyarországról szervezte a földalatti ellenállást egészen a haláláig.

mrZ (törölt) 2014.11.14. 08:34:32

@eMM2:

Ja bocsi, én meg azt hittem hogy becsületesen kiáll a nemzetéért, harcol az utolsó véréig mint ahogy az esküjében fogadta.
Mondom eskü.
Mondom becsület.

Növessz gerincet.

eMM2 2014.11.14. 10:00:20

@mrZ:
Te meg tanulj meg olvasni.Nem olyan nagyon nehéz, másnak is sikerült már.

mrZ (törölt) 2014.11.14. 10:34:03

@eMM2:

Nézetem szerint adva vagyon egy(sok) áruló katona, aki a hatalomban még egy őrjöngő diktátor volt, aki gyáván megfutamodott az általa (is) felszított háború elől.
Ha többet olvasok akkor megváltozik a múlt?
Vagy csak csináljak úgy mint te, felkapom a propagandát és azzal verjem agyon a szabad gondolkodókat?

Majd idővel belátod, a kétkedést már elültettem benned.

Mindenki így csinálja, először hangoskodik bunkóskodik.
Aztán szép lassan győz a kiváncsiság, utánaolvas, átgondolja, továbbfejleszti.

best

Z