A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

A lengyelországi háború egy amerikai szemével

2014. október 02.

Julien Bryan fényképei és filmfelvételei 1939-ből

 

Julien Bryan amerikai dokumentarista fényképész és filmes 1939. szeptember 7-én érkezett Varsóba, akkor, amikor minden külföldi igyekezett mielőbb elhagyni a már folyamatosan bombázott és nemsokára ostrom alá kerülő fővárost. Bryan világutazó dokumentaristaként dolgozott, az 1930-as években járt a Szovjetunióban, Kínában, Grúziában, a Kaukázus hegyeiben, Svájcban és Hollandiában. 1937-ben a Német Birodalomban is fényképezett és forgatott, ahol megörökítette a náci pártnapokat és a zsidóüldözést is. Felvételeivel mindig az embert igyekezett bemutatni.

Julien_Bryan_1939_Varso_030.jpgBryan egy bombatámadásban megsebesült lengyel férfival beszélget Varsóban

Varsóba egy Leica fényképezőgéppel és egy Bell&Howell kamerával, valamint a hozzá való 6.000 láb (1,8 kilométer) filmszalaggal érkezett és az elkövetkezendő két hétben, mint az egyetlen külföldi tudósító működött a városban. Munkájához, hogy dokumentálja az eseményeket, Stefan Starzynski polgármestertől kapott autót és kísérőt, szállást pedig a nagyrészt kiürült Amerikai Nagykövetségen. Két hét alatt több száz fényképet készített és 5.000 láb filmet forgatott le az ostromlott városban élő emberekről.

Julien_Bryan_1939_Varso_021.jpgFilmezés a lengyel főváros egyik barikádjáról

A lengyel fővárost 1939. szeptember 21-én vonaton hagyta el, amikor a németek tűzszünet keretében biztosították a semleges nemzetek polgárainak a szabad elvonulást a kelet-poroszországi Königsberg felé. Innen Norvégián és Svédországon keresztül jutott vissza New Yorkba. Képeiből még az ősz folyamán a Life és a Look magazinok közöltek sorozatokat. Filmfelvételeiből elkészítette a "Siege" (Ostrom) című rövidfilmet, amit 1940-ben az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra is jelölt a legjobb rövidfilm kategóriában.

Julien_Bryan_1939_utlevel_1939_02_20.jpgBryan útlevele

Fényképei és filmfelvételei ma többek között az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának (United States Holocaust Memorial Museum) gyűjteményében találhatóak és közkincset (public domain) képeznek.

Julien_Bryan_1939_Varso_005.jpgA varsói Amerikai Nagykövetség tetején

A válogatás az 1939-ben Varsóban készített fényképeiből készült, valamint látható a Siege című rövidfilmje is.

18+ Figyelem! A fényképek között felkavaró képek is találhatók! 18+

 

Julien Bryan Siege című rövidfilmje

 

süti beállítások módosítása