A második világháború akkor és most

Hermann Göring, a birodalmi fővadász

2014. október 29.

A Harmadik Birodalom fővadásza

 

Hermann Göring a Német Birodalom egyik emblematikus figurája, kövér termetével, díszes, kitüntetésekkel teli egyenruhájával. 1893. január 12-én született, nemesi hagyományokkal rendelkező nagypolgári családban. Az első világháborúban kezdetben gyalogos tisztként harcol, majd eléri, hogy a légierőhöz kerüljön, ahol sikeres vadászpilóta lesz. Megkapja a legmagasabb német katonai kitüntetést a Pour le Mérite-t is és a háború végén a legendás von Richthofen báró utódja lesz az 1. Vadászrepülő Ezred parancsnokaként. 1922-ben csatlakozik a Nemzetiszocialista Német Munkáspárthoz (NSDAP), amiben gyorsan halad előre a ranglétrán. A párt 1933-as hatalomra jutása után számos vezető állami és politikai tisztséget tölt be. 1934-ben törvényben rögzítik, hogy Adolf Hitler halála esetén Göring lesz az utódja. Legismertebb tisztségét, a német légierő, a Luftwaffe főparancsnoki tisztségét 1935-től tölti be.

Hermann_Goring_birodalmi_fovadasz_001.jpg

Hedonista, arrogáns emberként ismerik, aki szereti a finom ételeket, a jó borokat és a morfiumot. Ugyanakkor rendkívül intelligens, az 1946-ban elvégzett tesztje szerint az intelligencia hányadosa 138-as. Megrögzött gyűjtője a műkincseknek és műalkotásoknak, valamint szenvedélyes vadász. Emiatt kapja meg 1934-ben a Német Birodalom Fővadásza és Főerdésze tisztségeket is, és egyúttal a természetvédelem főmegbízottja is lesz.

Birodalmi fővadászként (Reichsjägermeister) a Német Vadászszövetség vezetője (Deutsche Jägerschaft) lesz. Ez a szervezet 1934. május 15-én alakul meg és kötelezően egyesülnek benne a korábbi német vadásztársaságok. Innentől kezdve ez a szervezet határozza meg a vadászati szabályokat és osztja fel a vadászterületeket, valamint felel a vadászképzésért, az engedélyek kiadásáért és a vadállomány fenntartásáért a Német Birodalomban.

Deutsche_Jaegerschaft_emblema.PNGA Német Vadászszövetség emblémája 1934 és 1945 között

Göring amikor csak teheti hódol ezen sportszenvedélyének, és szabadidejét vadászerdeiben és a műkincsekkel telezsúfolt vadászházaiban tölti, ahol gyakran látja vendégül a Német Birodalom és szövetségeseik politikai és katonai elitjét. A legnagyobb és legkedvesebb vadászháza a Berlintől északkeletre a Schorfheide erdőségben található Carinhall, amit a svéd származású, 1931-ben tuberkulózis következtében fellépő szívelégtelenségben elhunyt első felesége, Carin Fock után nevez el. Szeretett felesége halála nagyon megviseli Hermann Göringet, aki az épületek elkészülte után 1934-ben átszállíttatja maradványait Stockholmból a területen épített síremlékbe. A Carinhallhoz 400 négyzetkilométernyi állami erdő és földterület tartozik, ahol gondtalanul lehet vadászni.

Göring másik vadászháza ahol szintén rengeteg időt tölt a Kelet-Poroszországban található Rominteni Birodalmi Vadászház (Reichsjägerhof Rominten), ami a Szovjetunió elleni háború kitörése után egyben a főhadiszállása is lesz. Eredetileg azt a birtokot a második felesége, Emmy Sonnemann után Emmyhallnak szerette volna elnevezni, de végül a hivatalos maradt használatban. A vadászházhoz tartozó birtok 260 négyzetkilométeres.

A második világháború végén a Vörös Hadsereg közeledte miatt Göring parancsot ad a Luftwaffe romboló egységeinek, hogy semmisítsék meg mindkét vadászházát. A Rominteni Birodalmi Vadászházat 1944. október 20-án égetik porig, a Carinhallt pedig 1945. április 28-án robbantják fel. A műkincseket az épületek megsemmisítését megelőzően Göring bechtesgadeni rezidenciájára szállítják át, ahol a háború végén az amerikai 101. Légiszállítású Hadosztály foglalja le azokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr856839325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2014.10.30. 08:43:41

Na most csak en látok párhuzamot a hozzáállás az arrogancia es a kleptomania terén mai es akkori alakok kozott?

Bicepsz Elek 2014.10.30. 08:43:55

Hat nem sajnalta a penzt a hazaira...

szbszig 2014.10.30. 08:44:15

Ez utóbbi, gondolom, szándékos volt. Mármint hogy a műkincseket a leendő amerikai megszállási övezetbe szállíttatta a szovjetek által fenyegetett részről. Tudta ő is, hol lesznek jobb kezekben az utókor szempontjából.

sage5 2014.10.30. 08:44:19

Idegesit amikor a vadaszatot sportnak hivjak.
A vadaszt meg termeszetbaratnak.
Meg az allszent "tisztelet a vadnak" meg "tiszta halal" dumak is elegge uresek.

Hermann Göring. Igen. Pont ilyen embert kepzelek el profi vadasznak.

huong 2014.10.30. 08:44:23

Jok a kepek. De hosszabb biografiara szamitottam. Meg a kepek magyarazatara is. A terepasxtalrol pl.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.30. 08:44:29

"1893. január 12-én született, nemesi hagyományokkal rendelkező nagypolgári családban."

Nekem a Roger Manvell és Heinrich Fraenkel által írott, 1962-ben a William Heinemann Ltd által publikált életrajza van meg. Abban azt írják hogy az apja, Heinrich Ernst Göring egy korábbi lovastiszt volt, aki a Német Konzulátusi Szolgálat tagjaként először Délnyugat-Afrikában volt Minister-Resident (a gyarmati igazgatás vezetője), majd Haiti szigetén főkonzul. A Németországba történő visszatérése és nyugdíjba vonulása után költözött a család Dr. Hermann Epenstein -- akivel az apa Afrikában barátkozott össze -- egyik kastélyába, Veldensteinbe (kb. 25 km-re Nürnbergtől). Von Epenstein egy gazdag (és akkor) nőtlen ember volt -- aki megfelelő helyeken eszközölt megfelelő adományokkal nemesi címet (Ritter) vásárolt magának --, Hermann és testvérei keresztapja ... és Hermann anyjának szeretője 15 éven át. Később von Epenstein megnősült, és amikor az özvegye meghalt 1940-ben (maga von Epenstein 1934-ben halt meg), az özvegy a Göring családra hagyta mindkét kastélyát: a veldensteinit is (ahol Hermann felnőtt) és a mauterndorfit is.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.10.30. 09:14:27

@huong: Köszönöm! Hosszabb biográfiát ebbe a cikkbe nem terveztem, csak rövid áttekintést, mert csak a fővadászi titulusáról szerettem volna írni. Természetesen az átfogó életrajzok is elkészülnek majd. A képek mellett található rövid leírás, hosszabbakat nem akartam írni. A terepasztalról mire lennél kíváncsi?

Muad\\\'Dib 2014.10.30. 09:20:18

@sage5:
Hát lehet, hogy pont ilyet képzelsz el, de számos másmilyen ember is vadászott...

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.10.30. 09:26:39

@szbszig: Szerintem főleg az vezette erre a döntésre - amellett, hogy tényleg amit csak lehetett nyugatra mentettek a szovjetek elöl - , mert bízott benne, hogy a végső ellenállási területnek szánt Alpesi-erőd kitart legalább addig amíg sikerülne megállapodnia a szövetségesekkel hatalma esetleg csak személye megmentéséről. Akkor sok náci vezető gondolta úgy, hogy teljesen reális az a gondolat, hogy Hitler halála elegendő lesz a szövetségeseknek és mind a náci pártot és mind személyüket sikerül átmenteni a háború utáni időkbe. Hitler még halála előtt ezért is fosztotta meg minden hatalmától és nyilvánította árulónak - annak minden következményével - mert tárgylásokat kezdett a szövetségesekkel az 1934-es utódlási törvény értelmében. Göring Hitler azon döntését, hogy az ostromlott Berlinben marad úgy értelmezte, hogy a Führer lemond a hatalomról és Berlinnel együtt szeretne elpusztulni. Persze az idő sürgette, ezért nem volt ideje kivárni amíg Hitler tényleg bevégzi.

ymel 2014.10.30. 09:32:39

@Panzerstellung: szia!
Hát pl. milyen terepasztal lehet az? Gondolom, német gyártású volt, Göring szeretett vele bíbelődni? Milyen szabvány? De jó lenne közeliket látni a kocsikról, a makettokról stb.
Maarklin? Köszi!

Írták itt, hogy a vadászat így meg úgy. Hát én sem rajongok érte. Valahogy olyan emberileg visszataszító, ahogy pózolnak a hullákkal az arcok. Persze erre lehet, rátesz a Lázár-féle vadászatos képgyűjtemény is. Felháborító úri mulatság ez. Még akkor is, ha indokolt az állomány ritkítása. A fényképek elárulják a jellemet.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.30. 09:32:41

@sage5:
A vadgazdálkodás szükséges dolog, mivel Európában a nagyvadaknak már nincsen természetes ragadozója, szóval én pont nem a profi vadászokat fikáznám, de nem is ők nyomnak ilyen általad említett álszent szövegeket, hanem pont az olyanok, akik hobbiból vadásznak.

stuszi 2014.10.30. 11:31:55

Tisztelt sage5!

Én VADÁSZ vagyok. Tisztelettel megkérlek, hogy a legkedvesebb hozzátartozódat légyszíves Hermann Göringhez hasonlítgatni! Köszönöm!

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.10.30. 11:50:12

@ymel: Ez a téma gyakorlatilag önálló cikket érdemelne, csak nem feltétlenül ezen a blogon. :) Carinhallban két terepasztala is volt Göringnek, az egyik a tetőtérben (a képeken a döntött fa tetőszerkezetes tér), a másik az alagsorban (azon a képen látszik amelyiken függőleges oszlopok vannak). Ezek egyenként nagyjából 240 négyzetméteresek voltak. A források megoszlanak: vagy két Märklin, vagy egy Märklin és egy Trix gyártmányú volt. Több méretarányúak voltak, O és I biztos. Nem Göring építette meg őket, hanem - itt is megoszlanak a források - maga a Märklin és/vagy a Siemens & Halske AG emberei. Göring nagyon szeretett velük játszani és vendégeit is gyakran szórakoztatta velük. A tetőtéri terepasztal felett egy bombázórepülő modellt is lehetett irányítani, amiről kis fa bombával le lehetett bombázni az alatta futó vonatot. A terem, kép szerinti bal oldalán látszik két kábel - az egyiken futott a bombázó, a másikkal elektronikusan lehetett működtetni a bombavető szerkezetet. Ezen a képen megjelöltem: drive.google.com/file/d/0B6rXPduOpKDRc3A1SDBjT3hhYUU/view?usp=sharing
Sajnos mindkét terepasztalt felrobbantották az épülettel együtt 1945-ben. A környékbeli múzeumokban található néhány rozsdás darab belőlük, amit a romok között találtak.
Ez az archív színes felvétel viszont Göring példányairól készültek: drive.google.com/file/d/0B6rXPduOpKDRMERmajNwX1hRb2M/view?usp=sharing
A legnagyobb méretű nem tudom melyik, talán 1" vagy 1/4"-os.
Göring más makettekkel is szívesen játszott. Ezen a képen egy vitorláshajó modelljével játszik: drive.google.com/file/d/0B6rXPduOpKDRamJ4NEVXQkQwTnM/view?usp=sharing
Ezen pedig lovaskocsi modellekkel látható: drive.google.com/file/d/0B6rXPduOpKDRZ01GdFFkRFpFWms/view?usp=sharing
A vasút terepasztalairól itt található még néhány kép és leírás: marklinstop.com/2011/12/marklin-at-carinhall-hermann-goerings-miniature-railway/

ymel 2014.10.30. 13:29:28

@Panzerstellung: ejha! K0szi! Ezek aztan jo kis informaciok. Csamcsogtam is rendesen!

eMM2 2014.12.30. 14:55:45

Hát Göring nem akarta a háborút ő nagyon jól elvolt a kényelmes (így is lehet nevezni) életével.
Érezte ő (mert nem volt hülyegyerek) hogy nem lesz ez így jó.Azonban nem ő döntött.
-Göring Nem kellene már vabankot játszani
-Hitler Mindig is vabankot fogunk játszani!
(hogy így volt e ki tudja,hisz a 2 vh."történelem" olyan amilyen, de jellemző)
De ha már egyszer van, begyűjtött pár műkincset.
Különben nem mind einstand volt volt olyan amiét fizetett is.(volt miből)
Csak ezt nem szokás reklámozni,mert ugye a gaz nácik így meg úgy.

eMM2 2014.12.30. 15:40:40

Fővadász témához.
Állítólag 45' kora tavaszán valamikor Göring az általa elejtett szarvas húsát felajánlotta a nélkülöző Berlinieknek,és ez meg is jelent az újságban.
Hát nemtom hogy így volt e én Julian Szemjonov A tavasz megszépíti Berlint című egyébként jól megírt meseregényében olvastam.Ez a Stirlitz folytatása de ez már nem került megfilmesítése.
Talán átvette valahonnan talán ő találta ki de jól hangzik:)
Ami viszont tényebb, Göringet általános tisztelet övezte.Cornelyus Ryan Belrilini csata c. művében írja hogy valamikor '45 elején Göring egy légitámadás elől egy közösségi óvóhelyre ment nagy volt a respektje.(C. Ryan a túlélőkkel beszélgetett így írta meg könyveit)
Hát ha így volt az kész csoda,hiszen mint a Luftwaffe főparancsnoka ő volt a felelős ezért.
Azt most hagyjuk hogy Galland a könyvében őt nevezi ki bűnbaknak,ez divat volt a "náci:)" tábornokok körében hogy Hitlerre,Göringre meg néha Himlerre mutogattak hogy lám lám ők szúrták el az egészet.Még ha így is volt ők már nem éltek,nem tudtak védekezni a vádak ellen,de a tábornok urak meg remekül megéltek a memoárjaikból.
Speer a "bűnbánó náci" aki ugyan nem volt tábornok viszont annál jóval nagyobb hatalommal bírt, jó példa erre.

rest of boys 2016.02.05. 14:27:21

Vö. ezzel kapcsolatban Michel Tournier: Rémkirály c. regényét, amelynek filmváltozata is elkészült, John Malkovich-csal a főszerepben. Egyik fejezete a rominteni rémről szól.