A második világháború akkor és most

Az 1939. november 8-i merényletkísérlet Adolf Hitler ellen

2014. november 12.

Georg Elser, az asztalos aki majdnem felrobbantotta Adolf Hitlert

 

1939. november 8-án este, 20.45-kor Georg Elser asztalost Konstanznál, a svájci-német határt alkotó drótkerítéstől 25 méterre két német határőr feltartóztatja, majd a határállomásra kíséri gyanús viselkedése miatt. Elser ruházatának átkutatása során drótvágókat, robbanó eszközök gyártásához szükséges jegyzeteket és vázlatokat, valamint a müncheni Bürgerbräukeller belső terét ábrázoló üres képeslapot találnak.

Burgerbraukeller_002_NSDAP_gyules.jpgNSDAP gyűlés a Bürgerbräukellerben, a szónoki emelvény mögött az oszlop, amibe Elser a bombát rejti

Ugyanaznap este, az 1923. november 8-i sörpuccs évfordulóján a müncheni Bürgerbräukellerben tartott NSDAP pártgyűlésen 21.20-kor bomba robban. A merénylet célja, hogy megölje Adolf Hitlert a Német Birodalom Führerét. A robbanás a szónoki emelvény mögötti, a mennyezetet is tartó oszlopnál történik. Az oszlop összedől, a mennyezet és a tető beszakad, a galéria egy része is leomlik valamint egy belső fal is ledől. A merényletben ember veszti életét, 63 sebesül meg, közülük 16-an súlyosan, de Hitler, aki 13 perccel a robbanás előtt elhagyja a sörházat karcolás nélkül megússza. Ő csak az éjszaka során később, már Nürnbergben értesül a merényletről Joseph Göbbelstől. "Az embernek szerencséjének is kell lennie" - reagál rá.

Burgerbraukeller_007_robbantas.jpegA Bürgerbräukeller beomlott mennyezete a robbantás után

Hitler azonnal visszautazik Münchenbe és utasítja Heinrich Himmlert, hogy azonnal indítson nyomozást Arthur Nebe, a Bűnügyi Rendőrség (Kriminalpolizei - Kripo) vezetőjének irányításával. Himmler ennek eleget tesz, ráadásul a teljes vizsgálat vezetését Heinrich Müller Gestapo vezetőre bízza, aki azonnal letartóztattatja a sörház teljes személyzetét. Eközben Nebe és emberei a romok között kutatnak nyomok után. Sikerül is egy sárgaréz óraszerkezet darabot találniuk. A rajta lévő azonosító szám alapján az óra egy schwenningeni órásmestertől származik. Himmler 500.000 Birodalmi Márka nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki a merénylő nyomára vezeti a hatóságokat.

Bundesarchiv_Bild_183-R98680,_Besprechung_Himmler_mit_Müller,_Heydrich,_Nebe,_Huber.jpgA nyomozást vezető Gestapo vezetők 1939. novemberében - balról jobbra: Franz Jozef Huber, Arthur Nebe, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich, Heinrich Müller

Több száz bejelentést kapnak, többek között Elserről is, akit már 1939. november 9-én a müncheni Gestapo Főhadiszállásra szállítanak. Néhány napig nem foglalkoznak vele különösebben, de a szembesítések során a sörház egyik pincérnője, Maria Strobl azonosítja mint törzsvendéget, aki soha nem ivott egy pohár italnál többet, majd sváb akcentusa alapján egy bolti eladó, aki hangszigetelő anyagot adott el neki, amivel óra ketyegést akart elnyomni. Franz Josef Huber a bécsi Gestapo főnök is Münchenbe utazik, aki javasolja, hogy vizsgálják meg Elser térdeit. Azt találják, hogy mindkét térde csúnyán le van horzsolódva, ami folyamatosan térdelve végzett tevékenységre utal. Elser 1939. november 15-én írásban részletes beismerő vallomást tesz, majd november 18-án a berlini Gestapo főhadiszállásra szállítják át. Családját, közeli és távoli rokonait, valamint ismerőseit először a berlini Moabit börtönbe, majd a Hotel Kaiserhofba szállítják őrizetre.

Burgerbraukeller_006_robbantas.jpegA Bürgerbräukeller beomlott mennyezete a robbantás után

Elser a kihallgatások, verések, kínzások során mindvégig kitart amellett, hogy magányos merénylő és saját meggyőződéséből cselekedett. Családtagjai és ismerősei vallomásai is ezt támasztják alá. Végül a nyomozók teljesen megismerik Elser előéletét és a merénylet előzményeinek történetét.

Georg_Elser_004.jpgA fiatal Georg Elser

Georg Elser 1903. január 4-én született Hermaringenben. Apja fűrészárú kereskedő, anyja mezőgazdasági dolgozó. Öt fiatalabb testvére van. Az általános iskolában jó érzéke van a rajzoláshoz, a szépíráshoz és a matematikához. Gyerekkorát megkeseríti apja alkoholizmusa, aki rendszeresen részegen jár haza munka után. 1917-ben fél évet dolgozik apja üzletében mint inas, majd a königsbronni öntödében lesz esztergályos. 1919 és 1922 között asztalosnak tanul és sikeres vizsgái után a helyi bútorüzemben helyezkedik el. 1925-ben elhagyja szülőhelyét és máshol próbál szerencsét. 1929-ig három üzemben is dolgozik, de az első világháborút követő rossz német gazdasági helyzetben mindegyik tönkremegy. Ebben az időszakban az egyik segédmunkás szobatársa rábeszéli, hogy csatlakozzon a Vörös Frontharcos Szövetséghez (Roter Frontkämpferbund - RFB), egy kommunista szervezethez.

RFB_Emblem_-_Roter_Frontkaempfer_Bund_Logo_1.pngA Vörös Frontharcos Szövetség (Roter Frontkämpferbund - RFB) címere

1930-ban fia születik a Mathilde Niedermann pincérnővel folytatott alkalmi kapcsolatából és bár nem maradnak együtt, anyagilag támogatja őket. 1932-ig alkalmi munkákból tartja el magát, majd anyja hívására hazaköltözik, mert alkoholista apja teljesen eladósította a családot. A családi kereskedésben kezd el dolgozni, és közben bútorokat is készít, hogy segítsen kihúzni szüleit a szorult helyzetből. Ennek ellenére 1935-ben el kell adniuk a család ingóságait. Szabad idejében kikapcsolódásként népitáncol, furulyán, harmonikán és citerán is zenél, és csatlakozik a helyi túraegyesülethez is. 1936-ig ismét bútorüzemekben dolgozik, majd a heidenheimi Waldenmaier fegyvergyárba helyezkedik el. Itt köt barátságot egy másik munkással Maria Schmauderrel, akinek bejárása van a gyár védett részibe is, ahol a robbanószerek gyújtószerkezeteit gyártják. 1939. májusában egy családi vitát követően elköltözik otthonról a Schmauder családhoz.

Georg_Elser_003.jpgGeorg Elser

Elser mindig is baloldali érzelmű volt, tagja a Vörös Frontharcos Szövetségnek, a Kommunista Párta szavaz és az elejétől kezdve ellene van a náci pártnak és Hitlernek, akit állandóan csak "cigánynak" nevez. Az idők során meggyőződésévé válik, hogy a náci rezsim és Hitler eltávolítása a kulcsa a német munkások helyzetének javításának és a háború elkerülésének. Erre egy olyan eseményt lát megfelelőnek, ahol a náci vezetők összegyűlnek, hogy egyszerre lehessen velük végezni. Ilyen a müncheni sörpuccs évfordulóján minden éveben megrendezett pártgyűlés a Bürgerbräukellerben. 1938-ban el is utazik az eseményre, hogy felmérje a helyszínt. Bejutnia már csak a rendezvény után sikerül, de két órát így is a sörház felmérésével tölt.

Burgerbraukeller_001_1.jpgA Bürgerbräukeller belső tere az 1900-as évek elején

Az elkövetkezendő hetekben megtervezi a robbantás részleteit és azt találja a legmegfelelőbbnek, ha a szónoki emelvény mögötti oszlopba rejti a bombát, amihez a munkahelyéről, a Waldenmaier fegyvergyárból elkezdi kilopni a szükséges mennyiségű lőport. 1939. április 4 és 12 között visszautazik Münchenbe, hogy lemérje az oszlop pontos méreteit. 1939. április-májusában új munkahelyéről, a königsbronni Vollmer kőbányából 105 db robbanó töltetet és 125 db detonátort lop el. A bomba működtetéséhez és időzítéséhez szükséges mechanikus vezérlést óra- és automobil irányjelző alkatrészekből készíti el. 1939. júliusában több próbarobbantást is végrehajt. Rövid betegség után 1939. augusztusában összepakolja személyes tárgyait, szerszámait, valamint egy duplafenekű koffer aljába a robbanószereket és Münchenbe utazik.

Bundesarchiv_Bild_146-1978-004-12A,_NSDAP-Versammlung_im_Bürgerbräukeller,_München.jpgNSDAP pártgyűlés a Bürgerbräukellerben, 1923-ban

Saját nevén kibérel egy szobát és kezd rendszeresen a Bürgerbräukellerbe járni vacsorázni, hogy kifigyelje a hely szokásait. Szeptembertől kezdődően zárás előtt elrejtőzik az épületben és miután azt 22.30-kor bezárják nekikezd munkájának. A fa burkolatot eltávolítva egy kék zsebkendővel letakart elemlámpa fényénél, térden állva elkezdi a téglából rakott oszlopot kivésni. Általában hajnali 2-3-ig dolgozik, majd visszarakja a burkolatot, szundikál egy kicsit és ismét elrejtőzik, hogy a reggel 6.30-as nyitáskor kisurranjon a hátsó ajtón a törmelékkel a táskájában. Napközben a szállásán a bombán dolgozik, amihez még egy-két alkatrészt időközben beszerez, többek között a hangszigetelő anyagot. Október végéig összesen 30-35 alkalommal szökik be a sörházba, hogy kialakítsa a nyílást az oszlopban. 1939. november 1-ről 2-re virradó éjszaka elhelyezi a robbanószert a rejtekhelyen az oszlopban. November 4-ről 5-re virradó éjszaka az időzítőszerkezetet is becsempészi és összeállítja, valamint élesíti a bombát. Munkája sikeres elvégzését hazafelé egy dupla adag kávéval ünnepli meg. November 6-án meglátogatja húgát és annak férjét Stuttgartban. Csomagjait és szerszámait náluk hagyva 7-én visszautazik Münchenbe egy utolsó ellenőrzésre. Este ellenőrzi a bombát, aminek időzítője tökéletesen működik. November 8-án reggel Ulmba utazik ahol délután felszáll a 18.30-kor a svájci határon fekvő Konstanzba induló vonatra. A bomba este 21.20-ra van állítva, hogy pont Adolf Hitler beszéde közben robbanjon fel.

Burgerbraukeller_004_NSDAP_gyules.jpegHitler beszédet mond a Bürgerbräukellerben, mögötte az oszlop amibe Elser a bombát rejti

Elser terve jól kidolgozott, bombája jól megszerkesztett, kellő robbanóerővel rendelkezik, az időzítője halálpontos. Minden arra utal, hogy terve sikerrel jár és sikerül felrobbantania Adolf Hitlert és a náci párt vezető tisztségviselőit. De amit nem tud, amiről nem tudhat, hogy Hitler hirtelen megváltoztatja a sok éve hagyományos programot, miszerint este 20.30-tól két órás beszédet mond. Most a Franciaország elleni támadás tervezett megindítása miatt inkább Berlinben marad és lemondja a megjelenést. De végül meggondolja magát, viszont a beszéd után azonnal szeretne visszatérni Berlinbe. A köd miatt nem repülhet, ezért különvonatával kell utaznia, aminek Münchenből való visszaindulását 21.30-ra tűzik ki. Emiatt a beszéd kezdetét fél órával előbbre hozzák este 20.00-ra és Hitler is lerövidíti azt egy órásra. Így fordulhat az elő, hogy mikor a bomba felrobban Hitler már úton van különvonata felé és csak a nürnbergi megállónál éri utol a hír.

Georg_Elser_002_Berlin.jpgA kihallgatásoktól meggyötört Elser

Elser kihallgatása tovább folyik a berlini Gestapo Főhadiszálláson egészen 1941. februárjáig. Kínzással, drogokkal, hipnózissal szeretnének többet megtudni tőle, de leginkább azt, hogy ki áll a merényletkísérlet mögött, és kik a társai. Elser végig kitart és minden esetben ugyanazt mondja, hogy saját elhatározásból tette amit tett és nincsenek társai. Ezt igazolják a rokonok és hozzátartozók vallomásai is. A bomba tervrajzát többször is lerajzoltatják vele, sőt a pontos mását is megépíttetik vele. A Gestapot annyira lenyűgözi a bomba, hogy a saját kézikönyvükbe és oktatási anyagukba is bekerül.

Georg_Elser_006_bomba.jpgA bomba másolata amit Elser épített a Gestaponak

A merénylet áldozatait 1939. november 11-én a müncheni Feldherrnhalle előtt ravatalozzák fel, ott ahol november 9-én minden éveben megemlékeznek az 1923-as sörpuccs 16 halálos áldozatáról is.

Bundesarchiv_Bild_183-E12359,_München,_Adolf_Hitler_vor_Feldherrenhalle.jpgA robbantás hét áldozatának ravatala a Feldherrnhalle előtt 1939. november 11-én

A náci propaganda gépezet 1939. november 22-én indul be, amikor minden újságban megjelenik, hogy Georg Elsert a brit titkosszolgálat támogatta és a merénylet szellemi atyja pedig Otto Strasser, a külföldi száműzetésben élő volt náci vezető, aki a pártból történt 1930-as kizárásáig annak baloldali szárnyát vezette és akinek a fejére Göbbels 500.000 Dolláros vérdíjat tűz ki, mint a nácik első számú közellenségére.

A Bürgerbräukeller helyreállítását megkezdik, de a háború végéig nem sikerül azt befejezni. 1945. április 30-án a bevonuló amerikai 42. "Szivárvány" Gyalogos Hadosztály romosan, náci jelképekkel tele foglalja el az épületet. 1945. végén az Amerikai Vöröskereszt klubhelyisége lesz, majd 1947-től a Különleges Szolgálaté. Naponta átlagban 1.700 amerikai katona szórakozik az egykori náci emlékhelyen. 1957-ben civil tulajdonba kerül és részleges helyreállítása után 1958. Karácsonyán nyit ki újra. A müncheni városrendezés miatt az épületet végül 1979-ben lebontják. Ma a München City Hilton Hotel, a Gasteig Kulturális Központ és a GEMA épület áll a helyén.

Georg_Elser_emlektabla_Burgerbraukeller.JPGA Bürgerbräukeller helyén ma a járdába épített emléktábla állít emléket Georg Elsernek és tettének

Elsert sohasem állítják bíróság elé, hanem átszállítják a sachsenhauseni koncentrációs táborba, ahol egy szigorúan őrzött magánzárkába kerül. Viszont furcsa módon lehetősége van, hogy bútoros mesterségét gyakorolja és számos bútort valamint hangszert készít, mindig extra adag fejadagot kap, a tábor borbélya naponta megborotválja és az őrök számára fenntartott tábori bordélyban is gyakran megfordul. 1945-ben amikor már látszik, hogy a háború elveszett, Hitler parancsot ad Elser (a tábori iratokban Ellerként szerepel) és más, szintén Hitler ellen merényletet megkísérlő, vagy tervező ember - köztük Wilhelm Canaris - kivégzésére. A parancsot 1945. április 5-én adják ki írásban. Elsert átszállítják a dachaui koncentrációs táborba, ahol 1945. április 9-én agyonlövik és holttestét a krematóriumban elégetik.

Georg_Elser_005.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr556886207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

külön.remek 2014.11.12. 22:43:26

Na, erre mondják, hogy pech...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.11.13. 05:01:03

ha sikerrel jart volna, talan o lett volna a nemet lenin. cseberbol vederbe.

bontottcsirke 2014.11.13. 06:47:06

Régi szép idők. Sztálin bácsihoz is bekopogtathatott volna.

Gazz 2014.11.13. 08:01:18

@Chaoyang: Miért választottak volna meg egy rejtőzködő magányos merénylőt a németek vezetőnek?
Egy bátor ember volt, respect neki.

2014.11.13. 08:06:26

pár percen múlott Europa sorsa..igazi profi tervet csinált, és végre is hajtotta jól. élete is pár percen múlott

Gera 2014.11.13. 08:14:17

Nem is tudtam, hogy ennyire profi volt, érdekes sztori, köszi.

Mikrobi 2014.11.13. 08:43:05

Azért ez a fickó is jó firma lehetett. A családjával összerúgta a port, folyton más nővel lógott, kommunista volt és még a lágerben is eljárt a bordélyba.

parazita666 2014.11.13. 08:44:04

1939.11.08 és 1923.11.08 ugyanaznap volt? Hogyan lehetséges?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.11.13. 08:44:50

Valahol olvastam,hogy Hitler,De Gaulle meg még valaki ellen (őrá már nem emlékszem) egy csomó merényletet követtek el.
Fejenként vagy tucatnyit.
Ha nem többet.
Ez a bomba nagyot szólt.
Ez a szerencsétlen is a határnál akadt fenn.

óðinn 2014.11.13. 09:08:25

A Gestapo nem szarozott: " Heinrich Müller Gestapo vezető[...] azonnal letartóztattatja a sörház teljes személyzetét." "Családját, közeli és távoli rokonait, valamint ismerőseit először a berlini Moabit börtönbe, majd a Hotel Kaiserhofba szállítják őrizetre."
Képzeld el, hogy egy kollégád, vagy egy szomszédod, akivel naponta kétszer találkozol egy köszönés erejéig, csinál valamit, erre megjelenik a rendőrség, és nem kérdezősködnek, meg kihallgatnak, hanem egyből visznek a börtönbe.

Lxxxx 2014.11.13. 09:24:50

Mi lett volna ha?.... Érdekes eljátszani a gondolattal!

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.11.13. 09:35:31

@külön.remek: Igen, az átkozott német precizitás! :) Hitler pont 21.00-kor befejezi a beszédet, a bomba pedig pont 21.20-kor robban.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.11.13. 09:36:43

@Gera: Köszönöm, örülök, hogy tetszett! :)

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.11.13. 09:40:26

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Igen, Hitler elleni merényletről 42-ről tudunk jelenleg. Ezek különböző fázisokban hiúsultak meg, volt ami még a tervezésnél, volt ami a végrehajtásnál.

eMM2 2014.11.13. 12:52:37

Visznek a börtönbe? Utána meg a Kaiserhof szállodába:) Szar lehetett:D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.11.13. 14:55:08

@Panzerstellung: Pont láttam az ezekről szóló filmet.
Valahogy az jött le,hogy sokkal hamarabb lelőtték ezt a fazont.
Még egy auf Wiedersehen is elhangzott.

@odinn: Ez nekem is eszembe jutott.
Szar ügy lehet.:(

bz249 2014.11.13. 18:09:50

@Lxxxx: 1939-ban még elég sok lehetöség van. Mondjuk Hitler egy relatíve "mérsékelt" náci volt, annyira nem hitt az ideológiában, mint mondjuk egy Himmler.

Ha minden optimálisan megy, akkor meghal Hitler, Hess, Göbbels, Heydrich, Himmler, Ley, Rosenberg, Streicher, August Frank és Herman Esser. Vagyis Herman Göring az új vezér, a háború valószínüleg pár hónappal rövidebb, mert Göring hamarabb kezdi el beleártani magát gazdaságba és a hadvezetésbe.

Kérdés mennyire lett volna stabil a pozíciója, elfogadja-e öt a hadsereg, a náci párt és a nép.

eMM2 2014.11.13. 19:26:18

Ha csak Hitler hal meg akkor is Göring lett volna az új vezér,ő volt a kijelölt hivatalos utód.(aha jut ezsembe csak 40? 41' ben az lett Hess volt aekkor még a hivatalos helyettes,így izgalmasabb mert Göringnek sztem nagyobb hatalma volt akkor már)
El is fogadták volna Göringnek komoly tekintélye volt.Nem az Angliai Csata c. mesefilmből kell kiindulni ahol komplett hülyének állítják be.Meg a Galland könyvből hogy mindenről Göring tehet.Nem azt állítom hogy nem volt komoly felelősége a háborúvesztésért de azért......
Egyébként Göring elvolt mint Marci a hevesen ő nem akarta a háborút.Persze a szövetségesek vele sem kötöttek volna békét csak ha kivonulnak Lengyelországból és ilyent biztosan nem tett volna.

eMM2 2014.11.13. 20:04:46

Egyébként az egész történet nem kerek.Olyan marha hogy a terhelő bizonyítékokkal a zsebében akar diszidálni???Meg a merénylet előkészítése.Rendzseresen "elbújik" zárás után,meg még szundikál is a meló után és egyszer sem bukik le? Hol bújik el az ürgelyukban?:) De arra emléxik a személyzet hogy rendszeresen csak egy pohár italt fogyaszt.Aztán meg kiderül hogy vacsorázott is azéért....
Aztán meg az extra bánásmód a lágerban egy tulajdonképpeni sorozatgyilkosnak,és akkor még a politikai oldalát nem is néztem.Sokkal kevesebbért is lógattak fel embereket akkoriban nemhogy ezért.
Meg a Gestapo kézuikönyvbe is bevették a bombáját.Nem lehet hogy fordítva történt?

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2014.11.13. 20:18:29

@eMM2: Igen, azóta is tart a vita ezekről. Sok elmélet született arról, hogy mi is történhetett, ki is volt ő. De biztos, hogy már sosem tudjuk meg az igazat ez ügyben.

eMM2 2014.11.13. 20:42:34

@Panzerstellung:
Nem véletlen nem hagyhatta el a lágert élve.De másik lágert ez is érdekes hogy főbe lőni meg átszállítják.Az előzőben nem volt golyó?:)Biztos jókat mesélt volna a szövetségeseknek.
Ja meg hogy Hitler "véletlenül" korábban fejezi be a beszédét.Tényleg volt egyáltalán más náci ""fejes" a beszéd után? Vagy csak a vattaemberek hullottak.?
Ha Gestapo provokáció volt mi volt a célja? Jobban lelkesedjen a jónép a gaz Anglia elleni háborúra? De Hitler meg épp békét akart Angliával.
20Ft-os kérdés.

Hajdú Peter 2014.11.13. 23:00:21

Bosszanto, hogy ilyen kitartoan, okosan, profi modon kivitelezett terv kis hijan nem sikerult.
Mikozben sajnalom, hogy nem Hitler nyerte a haborut.

bz249 2014.11.13. 23:42:14

@eMM2: "Ha Gestapo provokáció volt mi volt a célja?" Attól, hogy belsö munka (ha az) még nem feltétlen világpolitikai célok mozgatták a szereplöket. Lehet, hogy Müller meg akarta mutatni, hogy mennyire fontos arc és kellett neki egy hiteles fenyegetés. A náci rendszer eléggé kaotikus volt és folyamatosan ment a kiszorítósdi.

eMM2 2014.11.14. 01:07:50

@bz249: Igen ez is lehetne egy magyarázat,de szerintem nem.Felsőbb szinteken valóban fúrták egymást (oszd meg és uralkodj) de Müller ehhez szerintem kis pont volt.Ő egy remek iparos,(Annyira hogy régebbi balosként került ebbe a kulcspozicióba) de akkor is "csak egy mezei" Gruppeführer.nem igazán voltak hatalmi kvalitásai.
Elser amúgy biztos hogy nem volt Gestapo ügynök akkor nem kelett volna agyba-főbe verni.
Egyszerűen egy ismert balos volt akivel elvitették a balhét.
Gondolom elmagyarázták neki hogy lecsavarjuk a kukikádat és nem lesz mivel kefélni vagy arany életed lesz és lesz mivel meg mit:) Ezzel biztos lehetett motiválni mert életrajzából látjuk a Nő hegyeket:)
És mint látjuk a Gestapo állta a szavát,(a sugalmazással ellentétben tudtak ők korrektek is lenni mint látjuk) aranyélete volt még a frontra se kelett menni.De elsétálni nyílván nem hagyhatták.Szerintem nem ő volt a merénylő.
Vagy a Gestapo szervezte,vagy pedig az igazit nem találták meg (talán ez a valószínűbb) de olyan nincs hogy ne találjunk tettest mert az talán Müller poziciójába is kerülhetett volna.
Az is alátámasztja ezt hogy tettes híján nevezték ki annak, mert csak később vették elő amikor már látták hogy ajajj itt baj lesz mert eredménytelen a nyomozás.

eMM2 2014.11.14. 01:12:21

@Hajdú Peter: Hát mi biztos jobban jártuk volna.Meg a világ is,mert mexabadította volna a komunizmustól.A sugalmazástól eltérően itt az igazi tömeggyilkos nem Hitler volt hanem Sztálin.

Sequoyah 2014.11.18. 22:20:05

Latszik h Sztalin egy nagysagrenddel meg Hitlernel is rosszabb volt. Hitler legalabb sajat nepet tisztelte. Elser is eleinte csak bortont kapott. A szamara nem kivanatos politikusokat es katonai vezetoket sokszor csak lemondatta, fobenjaro bun eseten esetleg bezaratta, de kivegzes csak ritkan volt.
Ezzel szemben Sztalin a legkissebb gyanu eseten is egybol kivegeztetett barkit...

kifordított nagyanyó 2014.11.19. 09:17:46

@Sequoyah: Valszeg sokkal paranoiásabb volt.