A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

A finn horogkereszt

2015. február 14.

A horogkereszt alkalmazása és története a finn haderőnél

 

A szvasztika vagy horogkereszt egyike a legősibb szimbólumoknak. Az ókortól kezdve számos népcsoport, kultúra, vallás használta és használja a mai napig is, konkrét jelentése és ábrázolási formája is ezektől függ. Szimbolizálhatja a szerencsét, a Napot, a négy fejű és négy karú indiai teremtő istent Brahmát, valamint az élet és a halál körforgását a szanszárát. Vallási vagy díszítő motívumként már az ókorban használták többek között a görögök, a kelták és az etruszkok is. Keleten a vallásoknak, a hinduizmusnak, a buddhizmusnak és a dzsainizmusnak köszönhetően terjedt el. A hinduizmusban például a legszentebb nem szótagot ábrázoló jelkép a jobbra tört szárú szvasztika, ami a négy életcélt és a szerencsét jelenti, míg a balra tört szárú a szerencsétlenséget és a romlást. Általánosságban pozitív jelentést hordoz, a szanszkrit szvasztika szó jelentése is szerencsés/kedvező dolog/jel.

svastika_finnland_001.pngA finn repülőgépek felségjelzése 1918-tól 1944-ig

A modern kori Európában a régészeti és archeológiai kutatások teszik ismertté, és az 1880-1920-as években mint a jó szerencse szimbóluma terjed el. A korai pilóták is szívesen használják pozitív jelentése miatt. Finnország ekkor még az Orosz Birodalom része mint Finn Nagyhercegség. Az 1917-es bolsevik forradalom keltette zűrzavart kihasználva a finn szenátus 1917. december 6-án viszont kikiáltja az ország függetlenségét, ami után a baloldali punaisetek "vörösök" és a polgári valkoisetek "fehérek" közötti rövid, 1918. január 27-től május 15-ig zajló polgárháború tör ki, ami végül a "fehérek" győzelmével zárul.. A "vörös" haderőt az új orosz bolsevik vezetés támogatja és rendelkeznek néhány repülőgéppel is, amiket orosz pilóták repülnek. A "fehérek" a svédektől kérnek katonai segítséget, de elutasítják kérésüket. Svéd magánszemélyek viszont támogatják őket, többek között Eric von Rosen gróf, aki egy Thulin Typ D vadászrepülőgépet adományoz nekik, ami 1918. március 6-án érkezik meg Finnországba. A repülőgép egy másik adomány gép után a "fehérek" második repülőgépe lesz, valamint az új finn légierő első harci repülőgépe. A báró a repülőgépre felfesti saját jó szerencse szimbólumát egy kék horogkeresztet, ami hivatalosan 1918. március 18-án lesz a finn repülőgépek felségjelzése.

morane-saulnier_type-l.jpgFrancia Morane-Saulnier Type-L, aminek a svéd licenszben gyártott változata a Thulin Typ D

eric_von_rosen_1919.jpgEric von Rosen báró 1919-ben

A fehér alapon kék szvasztika egészen az 1944. szeptember 19-i moszkvai fegyverszüneti megállapodásig marad a finn repülőgépek felségjelzése. Az 1920-as, 1930-as években a finnek által használt repülőgépekről az alábbi galériában találhatók képek és leírások. Az 1939-1940-es szovjet-finn téli háború idején használt vadászgépekről ezen a linken, a bombázó, felderítő és szállító repülőgépekről pedig ezen a linken lehet olvasni.

A légierő mellett a szárazföldi haderő is szvasztikát kezdi használni a harcjárműveken mint felségjelzés a téli háborúban és az azt követő időszakban. Többféle formában jelenik meg, van egyszínű, kék, egyszínű fekete, fekete és kék is fehér árnyékkal, valamint egész- és félszárú is.

1944 után a horogkeresztet felváltja a fehér-kék-fehér trikolór a repülőgépeken és a harcjárműveken mint felségjelzés. Az egyes alakulatok és fegyvernemek zászlóiban viszont továbbra is megmarad és a mai napig is használatban van.

Finnországban a horogkereszt (hakaristi) az ország létrejöttéhez, a függetlenség kivívásához és a Szovjetunió ellen vívott honvédő háborúhoz szorosan kapcsolódó pozitív jelentésű szimbólum. Napjainkra nemcsak a légierő egységeinek zászlóin maradt meg, hanem az élet számos más területén is, még a legmagasabb közjogi méltóság esetében is. Számos kitüntetésben és rendi jelképben megtalálhatók azok eredeti és a mai napig  is használt kialakításában. Része a finn elnöki zászlónak is, aminek bal felső sarkában a Harmadosztályú Szabadság Kereszt kitüntetés szerepel, aminek a része egy arany színű horogkereszt.

grand_cross_of_the_white_rose_of_finland_with_chain.jpgA Finn Fehér Rózsa Rend Nagykeresztje a hozzá tartozó lánccal együtt

 

finn_elnoki_zaszlo_1978-tol.pngA finn elnöki zászló, bal felső sarkában a Harmadosztályú Szabadság Kereszt kitüntetéssel

 

süti beállítások módosítása