A második világháború akkor és most

Megkezdődik a Weserübung hadművelet

2015. április 09.

A Német Birodalom lerohanja a Dán és a Norvég Királyságokat

 

1940. április 9-én az egyesített német szárazföldi-, tengeri- és légi haderő, összesen több mint 120.000 fő, megtámadja a Dán és a Norvég Királyságokat. A hadművelet az Unternehmen Weserübung (Weser gyakorlat) fedőnevet viseli, ami a nevét onnan kapja, hogy az inváziós haderők a Weser folyó torkolatánál található bázisokról indulnak bevetésre.

a_semlegesseg_vedelmenek_illuzioja.jpgA semlegesség védelmének illúziója. "Nézzétek! E-Elég biztonságban vagyunk, ha csendben m-maradunk..."
Karikatúra egy brit lapban 1940. elején. 

Norvégia megszállásának elsődleges célja a svéd vasérc szállítmányok útjának biztosítása a Harmadik Birodalomba, valamint hogy bázisként szolgálhat az Anglia elleni és az atlanti-óceáni hadviseléshez. Dánia megszállásának is több célja van: az ország ugródeszkaként szolgál a Norvégia elleni hadművelethez, elfoglalásával ellenőrizhetők a Balti-tengerre vezető hajózási útvonalak, én nem utolsó sorban védelmi szempontból is hasznos a megszállása, mint a Német Birodalommal szomszédos országénak. 

A hivatalos német indok ezekkel szemben mindkét esetben az, hogy a bevonuló német csapatok a két királyság függetlenségét hivatottak megvédeni egy esetleges angol-francia agresszióval szemben. Tény, hogy a német terjeszkedés megállítására és a svéd vasérc szállítmányok útjának elvágása a két szövetséges tényleg tervezte Norvégia egyes részeinek megszállását, valamint meg is kezdte a norvég és német partmenti vizek elaknásítását.

A Dán Királyság megszállása


A német szárazföldi csapatok hajnali 4:00-kor lépik át a dán határt, amivel egy időben a Kriegsmarine egységei is megkezdik a partraszállást a kijelölt területeiken. 5:00-kor német ejtőernyősök érnek földet, akiknek el kell foglalniuk a kulcsfontosságú hidakat és közlekedési csomópontokat, hogy nyitva tartsák az utat a szárazföldi erők számára Koppenhága felé. Mindeközben a Luftwaffe bombázói röplapokat szórnak a dán városokra, amiben tájékoztatják a dánokat, hogy a német csapatok csak az angol-francia agresszió megelőzésének céljával törtek be az országba és felszólítják őket, hogy ne tanúsítsanak ellenállást, amíg a két ország kormánya meg nem állapodik.

oprop_1940.jpgA németek által Dániában ledobott szórólapok egyike

A kis létszámú és felkészületlen dán haderő néhány egysége felveszi a harcot a németekkel, de gyorsan legyűrik őket és megadják magukat. X. Keresztély dán király a dán nép védelmében és a harc kilátástalansága miatt még a délelőtt folyamán kapitulál. Dánia mindössze hat óra ellenállás után esik el, amivel elfoglalása a legrövidebb hadművelet lesz a második világháború történetében.

dania_001_1940_04_09.jpgDán géppuskás raj 1940. április 9. reggelén. Ketten a képen szereplők közül életüket vesztik a rövid harcokban.

A veszteségek mindkét oldalon rendkívül alacsonyak. A németek 203 halottat és sebesültet vesztenek, 12 páncélgépkocsijuk semmisül vagy sérül meg, valamint 4 harckocsijuk és 1 harci repülőgépük megsérül. A dánok 16 halottat, 20 sebesültet és 12 repülőgépet vesztenek.

A Norvég Királyság lerohanása


A norvég hadműveletben öt gyalogos hadosztály (69., 163., 181., 196. és 214.) és a 3. Hegyi Hadosztály két ezrede vesz részt Generaloberst Nikolaus von Falkenhorst parancsnoksága alatt, kiegészítve a Kriegsmarine hadihajóival és a Luftwaffe ejtőernyőseivel, akik feladata az osloi Fornebu, a kristiansandi Kjevik, valamint a stavangeri Stola repülőterek elfoglalása. Az első hullámban támadó tengeri-szárazföldi haderőt hat tengerészeti harccsoportba osztják (Marine Gruppe):

1. 10 német rombolónak összesen 2.000 hegyivadásszal a fedélzetén, a Scharnhorst és Gneisenau csatahajók fedezet alatt Narvik kikötője a célpontja, ami a svéd vasérc tengeri útvonalának kezdete a Német Birodalomba.

2. Az Admiral Hipper nehézcirkálónak és 4 német rombolónak összesen 1.700 gyalogossal a fedélzetén Trondheim kikötője a célpontja.

3. A Karl Peters torpedónaszád-ellátóhajónak (Schnellbootbegleitschiff), 2 torpedórombolónak és 5 torpedónaszádnak (Schnellboot) összesen 1.900 gyalogossal a fedélzetén Bergen kikötője a célpontja, a Köln és a Königsberg könnyűcirkálók fedezete alatt.

4. A Tsingtau torpedónaszád-ellátóhajónak (Schnellbootbegleitschiff), 3 torpedórombolónak és 7 torpedónaszádnak (Schnellboot) összesen 1.100 gyalogossal a fedélzetén Kristiansand és Arendal kikötője a célpontja, a Karlsruhe könnyűcirkáló fedezete alatt.

5. A Blücher nehézcirkáló, a Lützow páncéloshajó, az Emden könnyűcirkáló, három torpedóromboló és nyolc aknaszedő. Feladatuk a Oslofjordon felhajózni Oslohoz, ott a fedélzetükön szállított 2.000 főnyi szárazföldi haderőt a partra tenni, amiknek utána el kell foglalniuk a fővárost és el kell fogniuk VII. Haakon norvég királyt és kormányát.

6. 4 német aknaszedőnek 150 gyalogossal a fedélzetén Egersund kikötője a célpontja.

weserubung_celpontok.jpgAz elsődleges dán és norvég célpontok a Weserübung hadművelet kezdetekor (kép forrása: wikipedia)

A két legfontosabb célpont a főváros Oslo és Narvik. Az Oslofjordban az elbizakodott és merész német terv kudarcba fullad, a Blücher nehézcirkáló elsüllyed, a Lützow páncéloshajó pedig megrongálódik a norvég partvédelmi ütegek tüzében. Ez felborítja a német tervet és nem próbálnak meg vízi úton betörni Osloba. Ehelyett a szárazföldi csapatokat partraszállítják, amik először 1940. április 10 reggeléig elfoglalják az Oskarsborg erődöt, majd Oslo felé indulnak ami délután 2-re kerül német kézre. A késlekedés viszont lehetőséget ad VII. Haakon királynak és a norvég kormánynak, hogy elmeneküljön a fővárosból. (A Drøbak-szorosi csatáról a Blücher nehézcirkálóról írt cikkben lehet részletesen olvasni.)

Blücher_1940_aprilis_09_001.JPGAz égő és süllyedő Blücher nehézcirkáló a Drøbak-szorosban

A másik öt Marine Gruppe eltérő hevességű ellenállással szembesülve eléri célpontját, ahol a gyalogos alakulatok megkezdik szárazföldi harcukat a norvég majd később a brit, francia és lengyel expedíciós erőkkel is. Az első nap eseményei és harcai ebben a bejegyzésben olvashatók.

bundesarchiv_bild_101i-757-0037n-26a_norwegen_schwerer_kreuzer_-admiral_hipper-.jpgAdmiral Hipper nehézcirkálóról gyalogoson szállnak partra Norvégiában

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr747344746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.László 2015.04.10. 15:39:38

A Blücher cirkálón utaztak azok a német tisztviselők, akik Oslo megszállása után átvették volna a norvég közigazgatást.

Az osloi fjord bejáratát régi Krupp ágyúkkal védő erőd parancsnoka egy tartalékos százados volt. Ez a százados becsületből leadatott egy darab lövést a Blücher cirkáló irányába. A gránát eltalálta a hajó lőszerraktárát és a levegőbe repült. A német flottakötelék ezért visszavonult.

A németek ezért nem tudták egyből elfoglalni Oslót, ami lehetőséget kínált a királyi család számára az Angliába menekülésre, így nem tudtak Norvégiában jogfolytonos "kollaboráns" kormányt felállítani, mint Dániában.

Ilyen véletleneken múlik néha a történelem menete.

Labancz 2015.04.10. 16:37:02

Akit érdekelnek a norvégiai események, annak érdemes megnéznie a Max Manus című norvég filmet, ami megtörtént eseményekre épül.

Свобода 2015.04.12. 22:47:32

@Labancz: Ezt azért érdemes egy kicsit árnyalni. Oscarsborg parancsnoka Birger Eriksen ezredes volt, egy hatvan felett járó tiszt, több évtizedes katonai pályával a háta mögött, aminek jelentős részében partvédelmi erődöket irányított. A három 280 mm-es Krupp ágyú igaz, hogy volt vagy negyven éves, de hatalmas rombolóerővel bírtak és a szűk vízi úton manőverező jókora hajókat modern célzóberendezések nélkül is el lehetett találni. Gond volt azonban, hogy hiányzott a kiképzett kezelőszemélyzet, a rutintalan tüzérek pedig a rendelkezésre álló kevés idő alatt nem tudták újratölteni az ágyúkat, ezért adtak le csak két lövést.
Ennek ellenére a két kilőtt 280 mm-es gránát betalált, az egyik ellőtte a Blücher egyik ágyútornyát, a másik pedig a fedélzeten lévő hidroplánokat és robbanóanyagaikat gyújtotta fel. Komoly kár volt, de ettől azért nem robbant fel a hajó (és mástól sem), még a többi erődből is beleeresztettek pár sorozatot, mire a gépei leálltak, feldőlt és elmerül.
Tudtommal egyébként civil tisztviselők nem voltak a hajón, viszont az általa szállított csapatok feladata lett volna a király és a miniszterek elfogása.

Érdekesség egyébként, hogy a norvégok szerint már félig elsüllyedt a Blücher, mire megbizonyosodtak róla, hogy a németekkel harcolnak. Előtte úgy tüzeltek elsőként a fjordba beúszó hajókra, hogy nem azonosították őket. Vagyis egy esetleges preventív célú angol-francia partraszállást is pont ugyanígy fogadtak volna.

Свобода 2015.04.12. 22:49:02

@Labancz: Bocs, az előzőt rossz helyre címeztem. @J.László-nak szántam természetesen.

bz249 2015.04.13. 17:20:56

Amúgy ha már Norvégia és partvédelem... a Gneisenau ágyúi azóta múzeumként müködnek (a 80-as évekig aktív szolgálatban voltak) ha valaki esetleg arra jár

www.visitnorway.com/en/where-to-go/central/kystnorway/what-to-do-along-the-coast-of-trondelag/scenic-attractions/austratt-fort/

wape 2016.02.05. 09:56:11

A nyáron voltam Oscarsborgban, ahol egyébként egy kiállítás is van a norvég partvédelmi ütegek történetéről. Eriksen nem volt nyugdíjas, csak öreg, de kb 1938-39 óta volt az erőd paracsnoka, és ott kezdte a karrierjét is, szóval tapasztalt volt. Valóban az lövések előtt nem tudta pontosan, hogy mi jön fel a fjodrdon, de azért nem voltak kétségei, mert tudta a hírekből, hogy valami elkezdődött, nagy német flotta közeledik Norvégia felé, amelyek már tűzharcba keveredtek norvég parti ütegekkel.

Oscarsborg lényege, hogy egy sziget az amúgy is szűk fjordban, amelynek az egyik ága le van zárva a nagyobb merülésű hajók ellen egy mesterséges gáttal. Emellett ütegek nem csak a szigeten voltak, hanem a fjord két oldalában is, ráadásul rejtve. Bár a pusztító találatokat a Krupp ágyúk vitték be, a káoszhoz hozzájárult, hogy a német hadihajókat szemből, hátulról, oldalról és mindkét oldalról lőtték egyszerre. Ja, és tirpedóvető állomások is voltak, azokkal is "lőttek".

A muzeum saját honlapja szerint a három Krupp ágyúból egyhez volt kiképzett személyzet, a másik kettőhöz a parancsnok úgy szedte össze az embereket (szakácsokat, kiszolgálókat stb), mert a április 2-án érkezett újoncok ráadásul még nem is jöttek át a szigetre.

A civilekről nem olvastam, de még egyetemista koromban azt mesélte az egyik tanárom, hogy a Blücheren volt a Gestapo egyik "bevetési egysége" azzal a több ezer tételes nyilvántartással, amiben a kollaboráns és letartóztatandó norvégok aktái voltak.

Ahogy az egyik hozzászóló írja (vagy a poszt), az erőd tevékenysége egy nappal elhalasztotta a német partraszállást Osloban, és ennek óriási jelentősége volt, mert valóban adott 24 órát a norvég kormánynak, hogy kitalálja mi legyen a stratégia és hogy elmeneküljön északra.

Ja és itt a múzeumuk linkje április 9-ről, google translattel anolra egész jó. forsvaretsmuseer.no/nor/Oscarsborg/Festningens-historie/9.april-1940

Elnézve a kiállításnak ezt a részét, a norvégok számára ez a nap a nemzet tudat, a nemzeti büszkeség fontos része, mint a magyaroknak 1948. március 15.

wape 2016.02.05. 10:00:20

Közben látom hogy a Blücher hadihajóról szóló cikkben ezeket részben már megírtad, gratu.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2016.02.05. 10:36:12

@wape: Köszönöm a kiegészítéseket!
Irigyellek, hogy élőben láthattad a helyszínt és gyakorlatilag ott voltál a Blücher közelében! :)

wape 2016.02.05. 10:42:02

Őszintén a Blücher nagyon eszembe sem jutott, az erőd fogott meg :) Majd rakok fel képeket a blogomra, és ha nem felejtem el, belinkelem ide. Ott nem nagyon foglalkozom második világháborúval, de erre emlékszem wagnerpeter.blogspot.dk/2012/07/a-masodik-vilaghaboru-bornholmon.html

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2016.02.08. 18:26:10

@wape: Érdekes blogod van! Érdekes helyek és cikkek! Ha lesz bejegyzés képekkel linkeld be ide és majd ajánlom is.
süti beállítások módosítása