A második világháború akkor és most

Robert Kershaw - Harckocsizók

2016. február 04.

A páncélos-hadviselés emberi története

 

Robert Kershaw Harckocsizók című könyve még 2014. év végén jelent meg magyar fordításban, de én csak tavaly év végén találtam rá. Természetesen már több cikk született róla a megjelenése óta, de mivel nagyon jó könyv, muszáj írni róla egy ajánlót.

harckocsizok_robert_kershaw.jpg

A szerző, Robert J. Kershaw 1950-ben született és katonai pályafutása során szolgált Észak-Írországban, a távol-keleten, Afrikában, Nyugat-Németországban, valamint részt vett az első öbölháborúban és a szerbiai konfliktusban is mint ejtőernyős tiszt. Végül 2006-ban, ezredesi rendfokozatban szerelt le, akkor már a NATO brüsszeli főhadiszállásának hírszerzési részlegétől. Írói pályafutása során eddig 12 könyve jelent meg közel 10 országban.

robert-kershaw-profile-shot-04.jpgRobert J. Kershaw még aktív szolgálatban a brit ejtőernyősöknél (http://robertjkershaw.com/)

A Harckocsizókban a tank első világháborús megjelenésétől a második világháború végéig terjedő időszakban - személyes visszaemlékezések és számos levéltári és dokumentációs forrást felhasználva - mutatja be, hogy miként éltek, haltak, gondolkoztak, éreztek, szerettek és gyűlöltek a harckocsikban élő és harcoló katonák. Brit, amerikai, orosz, német és olasz harckocsizó veteránokkal folytatott beszélgetéseket és tett harctérbejárásokat, köztük olyanokkal mint a Vaskereszt Lovagkeresztjével kitüntetett Ludwig Bauer és Hermann Eckardt. Az ő visszaemlékezéseiken, az elesettek levelein, családjaik emlékein, valamint a hivatalos feljegyzéseken, tanulmányokon és pszichológiai elemzéseken keresztül mutatja be a harckocsizók életét. A kiképzést, az akár több éves várakozást a harci bevetésre, a folyamatos gyakorlatozást és hogy hogyan lazítottak a kimenők során. Majd a csata előtti feszültséget, a harcot, a harctéri fáradtságot és a kimerülés pszichológiai 50 napos időszakát. A rettegést a "megfővéstől" - minden harckocsizó legnagyobb félelmétől - attól hogy beszorul a kilőtt tankjába és elevenen ég halálra. Hogy milyen szűkös, koszos és büdös belülről egy tank, hogy hogy történik a "munkavégzés" - a harc - egy tankban és a tankon kívül. Hogy milyen a sivatagban, negyedik napja folyamatosan ébren lenni a metamfetamin alapú élénkítőszerektől és hallucinálva harcolni, vagy hogy milyen a dermesztő hidegben, amikor ha nem vigyáznak belülről fagynak hozzá a harckocsitest jéghideg acéljához.

1942_marcius_30.jpgBrit katonák egy kilőtt német Panzerkampfwagen IV vezetőjének maradványát emelik ki a harckocsijából.
Afrika, 1
942. március 30.

Emellett bemutatja, hogy az első világháborútól kezdődően az egyes nemzetek miként fejlesztették páncélos fegyvernemüket, mik voltak a konstrukciók tervezésének alapjai, miként alkották meg a fegyvernemmel szembeni elvárásaikat és miként alakították ki harctéri szerepüket és a taktikai valamint stratégiai használatukat. Mérnökök mesélnek a tervezés, a fejlesztés menetéről, és tábornokoktól olvashatjuk, hogy miként gondolkodtak és használták a harckocsikat. Megtudhatjuk, hogy a szövetségesek és a szovjetek miért a mennyiséget állították szembe a német minőségi fölénnyel, ami végül oda vezetett, hogy 1945. januárjában 7.620 db amerikai M4 Sherman harckocsi állt a nyugati front raktáraiban, de egyszerűen már alig maradt élő amerikai harckocsizó aki használta volna őket, és ezért az amerikaiak kétségbeesésükben 3 főre csökkentették az 5 fős harckocsik személyzetét, és volt hogy gyalogsági újoncokkal töltötték fel azokat.

tiger_i.jpgNémet Panzerkampfwagen VI Ausf. E Tiger harckocsi és legénysége 1943-ban

A könyv rendkívül átfogó és érzékletes képet ad az európai hadszíntéren harcoló harckocsizó katonák életéről és a fegyvernem fejlődéséről a második világháború végéig. Ez a könyv nem a hőstettekről és a harcokról szól, hanem az emberekről. A civilekről, akikből először katona, majd - ha túlélték a háborút - harctéri veterán lett. Nem csak a hadtörténelem és a haditechnika iránt érdeklődőknek ajánlom ezt a könyvet, hanem mindenkinek, aki a háborúban harcoló katona életére, gondolkodásra és érzéseire kíváncsi.

m10.jpgAmerikai M10 páncélvadász legénysége a harckocsi alá ásott fedezékben
Franciaország, 1944. nyara

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Oldalszám: 588
Formátum: A5
Borító típusa: Kartonált, ragasztókötött
ISBN: 978 963 05 9327 4

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr938299012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.05. 10:01:29

Érdekes könyv lehet, valahogy megszerzem. Nekem is csupán addig tartott annak idején a "rózsaszín" álom a harckocsikról, amíg nem kaptam lehetőséget arra, hogy kipróbáljam, hogy milyen lehet belülről az, ami kívülről annyira tetszetősnek tűnt. Ez után a "kaland" után már teljesen más szemmel néztem őket. A könyvvel kapcsolatban köszönöm a tippet.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2016.02.05. 10:30:59

@...elmúlik...: Belülről tényleg teljesen más, még csak beülni is. Én egyszer ültem T-72-ben, hát, a 192 centimmel nem volt kellemes. :)
A könyv még sok helyen kapható, biztos meg tudod szerezni. Könyvesboltban is van és a neten is rendelhető akciósan.

peelou75 2016.02.05. 10:33:22

Remek könyv, már ha a masszívan depresszív kontenttől el tudunk vonatkoztatni. A magyar változat elbírt volna még egy-két korrektúra fordulót, és a fordító is elég megdöbbentő dolgokat művelt néhol, de ettől függetlenül abszolút ajánlott.

project640 2016.02.05. 10:43:51

ebből az emberi oldalból ad sokat vissza a Fury című film, ami végre a nézőt egy kicsit beviszi a harckocsi belsejébe

2016.02.05. 10:52:13

@Panzerstellung: Én még T-55-ben ültem, vezettem. Nem véletlenül voltak a harckocsizók kis termetűek. 192 centivel komoly kihívás már a beülés is, mivel kb. mindenen fennakadsz, a vezetőülésben pedig jó eséllyel el sem férsz. A fűtése viszont pazar volt. Emlékszem nevelőapám háborús elbeszéléseire, azt mondta, már a T-34-ben is olyan jó volt a fűtés, hogy a kezelők ingben ültek, míg a német harckocsikban majd belefagyott a személyzet.
A könyvet pedig megnézem, köszi.

bp1975 2016.02.05. 11:02:05

"...míg a német harckocsikban majd belefagyott a személyzet."
Ez így, ebben a formában nem igaz. A német páncélosok többségében is volt fűtés, és olvasható olyan visszaemlékezés a magyarországi harcok idejéből, amelyben egy német katona feleleveníti, hogy ingben küzdöttek végig egy összecsapást egy páncélosban (ha emlékezetem nem csal,vagy Jg.Pz. IV-ben, vagy StuG. III-ban harcolt.)

2016.02.05. 11:13:13

@bp1975: Nem vitathatom, mert nem az én személyes élményem, hál istennek. Az is elképzelhető, hogy ez típusonként változott. Ellenben nincs okom kételkedni egy olyan valaki szavában, aki személyesen tapasztalta ezt meg.

project640 2016.02.05. 11:31:33

@bp1975: tény, hogy a német harckocsikban volt fűtés, de feledd az belső égésű motorok működését
aki ült T-55-be pl. az tudja, hogy első volt, hogy a motor elérje üzemi hőmérsékletét (80 C>), a fűtést a hűtőrendszer felmelegedett közegéből vették ki egy ventillátor segítségével .... extrém hideg időben a termosztát ki se nyitott :-) ... így fűtés sem volt :-) ... szerinte itt erre kell gondolni ... a toronyban még úgy, ahogy, de a vezetőhöz a motortérből már semmi meleg nem tudott eljutni

bp1975 2016.02.05. 11:58:39

Én csak annyiban szerettem volna pontosítani, hogy nem fagytak bele a páncélosba, mert volt fűtés - az, hogy ez mennyire teljesített jól, vagy rosszul, itt irreleváns.
A hideg/meleg/eső/fagy/szárazság nemzettől függetlenül mindig is szivatta, és szivatni fogja a katonákat... legyenek azok oroszok, magyarok, németek, akárkik.

project640 2016.02.05. 12:16:58

@bp1975: így van :-) ... vicces volt, hogy az angolok az észak afrikai vereségeiket próbálták úgy beállítani, mintha a DAK katonák elit, sivatagi körülményekre kiképzett katonák lettek volna ... miközben az átlag német katona sokkal jobban szenvedett a sivatagban, mint angol társaik

Dr. Trejo 2016.02.05. 12:26:29

@project640: A Fury volt a témában a legszarabb film amit láttam. Rettentően alulmúlta a várakozásaimat, annyira gagyi volt, főleg az összecsapások.
Amikor a tankparancsnok támadás közben félig kilógott a páncélosból, masszív géppuskatűzben, akkor azt gondoltam, hogy a rendező és az egész stáb menjen a jó büdös p*csába, és adják vissza a pénzemet + egy csomó fájdalomdíjat kérek!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.02.05. 12:38:49

van egy nagyobb, összefoglaló jellegű kötet magyar témában is:
A magyar páncélosalakulatok története : harckocsik, páncélosok a magyar haderőben, Zrínyi, 2015.
meg egy kétnyelvű, képes album sorozat a Peko Kft.-től:
Panzerwaffe on the battlefield (Barnaky Péter stb.) telis tele frontfotókkal

Amúgy nagyon klassz ez a Hadiakadémia sorozat az Akadémiánál, kiemelkődek pl. a John Keegan: A csata arca : a közkatonák háborúja, 1415-1976 : Agincourt, Waterloo és a Somme, vagy - szintén magyar vonatkozású - Vida István: Világostól Appomatoxig: magyarok az amerikai polgárháborúban

bp1975 2016.02.05. 13:09:04

"Panzerwaffe on the battlefield (Barnaky Péter stb.) telis tele frontfotókkal"
...öööö...izé... ez én vagyok.

A Fury volt a témában a legszarabb film amit láttam."
Ízlések és pofonok. A történettől sírva kapartam a falat. Gyakorlatilag MINDEN valós ténynek ellentmond, a vége szimplán egy bóhózat.
De a látvány és a technika nagyon rendben volt. Az, hogy a parancsnok kint volt a búvónyíláson, valójában abszolút nem ördögtől való, hiszen a német páncélos parancsnokoknál is bevett szokás volt, hogy kint volt a fejük. Sokkal jobban átláttak a szituációt, és ami nem mellékes, sokkal jobban hallottak. Számos parancsnok szerzett így fejsérülést, illetve esett el így.
Ennél sokkal komolyabb harcászati hibák voltak a filmben, estig lehetne sorolni...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.02.05. 13:29:45

@bp1975: üdv! :)
hogy áll a Budapest ostrom -kötet?

project640 2016.02.05. 13:35:51

@bp1975: mint minden történelmi film tele van hibákkal, ...a fury-nak a végével volt a bajom, az utolsó 20 percel ... egyébként úgy összességében mi volt benne a hiba, igazán áruljátok el? + mondhattok egy ennél jobb tankos filmet, ha van

project640 2016.02.05. 13:40:50

@Pável: erre ajánlanám Ungváry Krisztiánt :-) - Budapest ostroma .... a szememben ma ő az egyik etalon

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.02.05. 13:42:27

@project640: A négy páncélos és a kutya :D
amúgy persze, U.K., de most olvasta utána, Barnakyék is írnak egyet

redriot77 2016.02.05. 13:49:39

Nagyon jó könyv, ha egyszer kézbe veszi az ember nehéz letenni. Tetszett hogy nem csak azt mutatja be hogy magában a csatában mit él át egy harckocsi személyzete hanem azt is hogy egyes nemzeteknél hogyan alakult ki és fejlődött a fegyvernem. A személyzetek kiképzését is bemutatja, azt hogy min mentek keresztül ezek az emberek mire odáig jutottak hogy egy tankban ülnek a csatatéren. Ezzel az extra háttérrel jobban átjön hogyan is élhették meg ezt az egészet.
Az első világháborús harckocsikról szóló rész is nagyon érdekes.

Ráadásul könnyen olvasható, jól megírt könyv. Most épp egy John Keegan könyvet olvasok, ahol gyakran kell kétszer-háromszor nekifutnom a mester egy-egy körmondatának. :) Kershaw műve könnyebben fogyasztható. :)

rest of boys 2016.02.05. 14:22:47

Az utolsó képen rendkívül "okos" amcsi ötlet mosolygó kivitelezői láthatóak.
Német részről egyetlen Panzerfaust-gránáttal megoldható lenne a helyzet, robbanna ott tank, lőszer, ember, minden.
Nem tudom, ki találhatta azt ki , de sok esze lehetett..

project640 2016.02.05. 14:39:36

@rest of boys: erre mondtam az utolsó 20 percet ... ezzel nem kell foglalkozni, ez az amcsi nézők miatt kell .... egyszerűen nem szabad komolyan venni .... de előtte? a fényképezés, a színészek, az eredeti tigris, a tank párharc, az elvakult, ostoba ss küzdelmének bemutatása .... szuper film ..... minden filmben vannak hibák, ... a német stálingrádban is volt..... a Fury szerintem egy jó film

üresnor 2016.02.05. 16:23:23

Aki valódi, profi háborús filmet akar látni, az ne az amerikai filmeket nézze, hanem ezt:
A breszti erőd
Jelenleg a legjobb film II VH témában
www.youtube.com/watch?v=0J_wyXGa9dc

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.02.05. 19:47:11

Köszönöm az ajánlót és az új posztot!
A könyvet azonnal beszerzem :)

Tyeplica 2016.02.05. 21:38:37

@project640: Ezt írod: " az elvakult, ostoba ss küzdelmének bemutatás"

Ne haragudj, de te tényleg elhiszed, hogy egy német parancsnok olyan hülye lett volna, hogy frontális támadásba vezényelt volna az embereit egy harckocsi ellen? A gépfegyverek ellen? Ahelyett, hogy megkerülték volna, bekerítették volna, vagy oldalról elintézték volna a lerohadt amcsi páncélost egy páncélököllel?!? Te tényleg egy hollywood-i eposz alapján képzeled el a II. világháborús hadviselést és halál komolyan elhiszed, hogy az tényleg úgy volt?!?

Kiakadt az állkapcsom a röhögéstől!

bp1975 2016.02.05. 21:55:11

@Pável: Sajnos nem tudok pontos információval szolgálni, csak annyival, hogy készül. A szerzőtől függ...

bp1975 2016.02.05. 21:59:02

@project640: Én gyakorlatilag Ungváry könyvén "nőttem fel", alapmunkának tekinthető. A megjelenése óta azonban szerencsére olyan mennyiségű szovjet/orosz forrásanyag vált hozzáférhetővé, hogy a tartalmát tekintve kb. meg lehet duplázni. A PeKo Publishing Kft.-nek ez a terve. :-) (Nem beszélve az azóta felbukkant fényképekről!)

project640 2016.02.08. 10:08:57

@Tyeplica: ne haragudj, te tényleg azt gondoltad, hogy az ss-el kapcsolatos véleményem a film utolsó jelenetéről szólt? mint írtam az utolsó 20 perc tényleg gáz volt, de ha ilyen 'jól' reflektáltál a levelemre, akkor hadd írjam, hogy mi a véleményem az igazi ss-ről: nemcsak, hogy elvakult, és ostoba, hanem gonosz, szarházi, buta, mint a segg ... a világ söpredéke!!!! Mégis mit kéne róluk írni? hogy hősök, hogy jó katonák?
az ss-et érdekelte hazája, népének mérhetetlen pusztulása, nyomora? érdekelte őket több millió ember sorsa?
elvakultak voltak, mert még akkor os harcoltak, amikor már nem volt értelme ... ostobák voltak, mert azt hitték, hogy az egésznek van értelme ... buták voltak, mert nem vették észre, hogy egész népük sorsáról van szó .... gonoszak voltak, mert legyilkoltak mindenkit, aki a visztulától keletre született .... szarháziak voltak, mert kiszolgálták a világtörténelem egy leggonoszabb embereinek a hatalommániáját ......
nem ,nem az utolsó 20 percről beszéltem!!!! ha nem jött volna neked át ....
a felvételek, .... a sár, a mocsok, a napfénymentesség, ami bemutatja a háború nyomorát .... amikor a városi jelenetben német gyerekek jönnek ki rohamsisakban, a megrettent tekintetük (szinte ott a játék a kezükben) .... a szerencsétlen német katonát, akit kivégeznek, aki tényleg nem akart már harcolni .... az idióta ss legényeket, akik dalolva menetelnek .... az amerikai bombázók ellen repülő féltucat német vadász ... .a német civilek nyomorúságos menekülése ... az 'eredeti' Tigris, mint a nagy német haderőt szimbolizálás bemutató jelenet .... ezek teszik ezt a filmet jóvá!!!! ... nem kiemelkedő, 'csak' jó .... mert a háború az horror, az nyomorúság, az betegség, mint a tífusz .... ha háborús filmet akar nézni az ember, akkor ott van a 'jöjj és lássd'!!!!

project640 2016.02.08. 10:10:21

@bp1975: minden elismerésem az ilyenfajta munkáért!!!! habár az említett művet még nem láttam, de be fogom szerezni!!!!