A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

Hogyan vadásszunk német tankra puskával

2016. április 25.

avagy, a Boys páncéltörő puska használata

 

A második világháború elején még számos nemzet haderejének fegyvertárában rendszeresítve voltak a páncélozott harcjárművek és harckocsik elleni gyalogsági harcra kifejlesztett páncéltörő puskák. Ezek jellemzően nagy kaliberű lövedékkel tüzelő, nagy csőhosszúságú fegyverek voltak, az első példányok gyakorlatilag a gyalogsági puskák felnagyított változatai.

mauser_t-gewehr_1918-6.jpgNémet katonák a Mauser 1918 Tankgewehr páncéltörő puskával az első világháborúban 

Eredetük az első világháborúig vezethető vissza, amikor a német haderő minden lehetséges módon megpróbálta felfegyverezni katonáit a szögesdrót akadályokon és a lövészárkokon átgázoló új brit fegyver, a tank ellen. Az első ilyen fegyver a Mauser 1918 Tankgewehr volt. Ez a 170 cm hosszú, 18,5 kg tömegű puska 13,2 mm-es páncéltörő lövedékek kilövésére volt alkalmas. Hatásos lőtávolsága 500 méter volt és 100 méteres távolságból 22 mm-es páncélt volt képes átütni.

782px-nz_troops_with_captured_german_anti-tank_rifle_1918_iwm_q_11264.jpgÚj-zélandi katonák zsákmányolt német Mauser 1918 Tankgewehr páncéltörő puskával az első világháborúban
(IWM)

A két világháború közötti időszakban számos ország fejlesztett ki és állított hadrendbe páncéltörő puskákat. Ezeket még a második világháború első felében is széles körben alkalmazták, de csak a könnyű páncélzatú harcjárművek és a könnyűharckocsik ellen voltak hatékonyak. A páncélosok rohamos fejlődése, az egyre vastagabb páncélzat alkalmazása viszont hamarosan elavulttá tette őket és nem alkalmazták őket tovább ebben a feladatkörben. A szövetségesek a még hadrendben lévő puskákat jellemzően rombolópuskaként használták tovább, amiként viszont remekül helyt álltak, főleg a városi harcok során. Ebből a feladatkörükből végül az amerikai M2 Browning nehézgéppuska szorította ki őket és tette végleg elavulttá.

teli_haboru_sved_onkentesek_boys.jpgSvéd önkéntesek Boys páncéltörő puskával az 1939-1940-es szovjet-finn téli háborúban

A brit fejlesztésű páncéltörő puska a Boys páncéltörő puska volt. Nevét tervezőjéről H. C. Boys századosról kapta, aki nem sokkal a fegyver hadrendbe állítása előtt halt meg. Az 55 kaliberes (13,9 mm) páncéltörő lőszerrel tüzelő fegyver hossza 157,5 cm, tömege pedig 16 kg. A működési elve forgó-tolózáras és öt töltény befogadására alkalmas tárral látták el. Mérete és súlya nagy volt, ezért ellátták elöl egy villaállvánnyal, hátul, a párnázott puskatusa alatt pedig egy kiegészítő markolattal. 91 méteres távolságból 23,2 mm-es, 460 méteres távolságból pedig 18,8 mm-es függőleges páncél átütésére volt képes.

boys-anti-tank-rifle.jpg Brit katonák Boys páncéltörő puskával 1942-ben El-Alameinnél 

süti beállítások módosítása