A második világháború akkor és most

1941. február 1 - 15 - kronológia

2016. május 30.

1941. február 1. szombat


Az Orion német kereskedelmi portyázó átveszi a Munsterland német hajótól, a Mariana-szigetek Maug-szigeténél, az abban az évben korábban Japántól vásárolt, japán gyártmányú E8N hidroplánt.

William Derek Stephens sorhajókapitányt nevezik ki az HMS Mauritius parancsnokának.

Az U-48 német tengeralattjáró Izlandtól délre, 22.015-kor, egy torpedóval, és a fedélzeti lövegéből leadott lövésekkel elsüllyeszti a Nicolas Angelos görög hajót. A személyzet mentőcsónakba száll, amit sohase találtak meg később.

Az amerikai Tengerészgyalogságnak az Egyesült Államok keleti és nyugati partjainál állomásozó Tengerészgyalogos Dandárjait, átszervezik 1. és 2. Tengerészgyalogos Hadosztállyá. Az amerikai Tengerészgyalogság most első ízben szervezi át az egységeit, hadosztály szinten. Délre, Kuba szigetén, az USA Tengerészgyalogság 4. Védelmi Zászlója megérkezik a Guantanamo-öbölbe a Parris-szigetről (Dél-Karolina, Egyesült Államok).

Oberstleutnant Benno Koscht nevezik ki a német Kampfgeschwader 55 parancsnokának.

Afganisztán

Subhas Chandra Bose Kabulba (Afganisztán) érkezik.

Olasz Eritrea

Az indiai 4. Hadosztály elfoglalja Agordatot (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika), miközben az indiai 5. Hadosztály bevette Metemmát (Abesszínia). A Királyi Bombayi Utászok hadnagya, Premindra Singh Bhagat kapja meg a II. világháborúban a Brit Indiai Hadsereg első Viktória Keresztjét, azért „… a folyamatos és hidegvérű bátorságáért” amivel 48 óra alatt 15 aknamezőt és 55 mérföldnyi országutat mentesít az aknáktól.

Egyesült Királyság

Britanniában felállítják a Légi Kiképző Testületet, hogy előzetes kiképzést biztosítson a Királyi Légierőbe, vagy a Haditengerészet Légi Fegyvernemébe belépni szándékozó 16 év feletti kadétoknak.

1941. február 2. vasárnap


Az HMS Ark Royal brit repülőgép-hordozó torpedóvető bombázói támadást intéznek Szardínia szigetén (Olaszország), a Tirso folyó Santa Chiara duzzasztógátjánál lévő vízi erőmű ellen. A támadás nem okoz károkat, Egy Swordfisht lelőnek, a 3 fős személyzete fogságba esik.

Az indiai 5 Hadosztály elfoglalja Barentunál (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) a 8000 fővel és 32 tábori ágyúval védett olasz erődítményeket. Keletre, az Indiai-óceánon az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó gépeket indít az India-óceánra Mogadishu (Olasz Szomália) kikötőjének elaknásítására.

Ausztrál csapatok nyugat felé nyomulnak Dernától (Líbia), és folytatják az olasz csapatok visszaszorítását. Időközben Richard O’Connor megkapja a felhatalmazást Archibald Wavelltől a brit 7. Páncélos Hadosztály harckocsijainak bevetésére, hogy átkarolja az olasz visszavonulást.

Az HMT Almond brit trawler Falmouth (Anglia, Egyesült Királyság) előtt aknára fut és elsüllyed, 19 halott.

Az éjszaka folyamán az Atlantis német kereskedelmi portyázó az Indiai-óceánon megállítja és elfogja a Ketty Brøvig norvég tartályhajót. A Bahreinből származó 6370 tonna fűtőolajjal, és 4125 tonna diesel olajjal megrakott tartályhajót a tengeren lévő német kereskedelmi portyázók és hadihajók ellátó hajójaként használják ezután.

1941. február 3. hétfő


Mussolini a harci morál növelése érdekében az albán frontra küldi a fasiszta párt vezetőit.

Erwin Rommel tábornokot nevezik ki egy ideiglenesen „Afrikai Német Csapatoknak” nevezett egység élére, mely később Afrika Korps éven válik ismertté.

Eritreában (Olasz Kelet-Afrika) az olasz csapatok visszahúzódnak a hegyi városokba.

Az U-107 német tengeralattjáró, Izlandtól 300 mérföldre délre, 02.23-kor elsüllyeszti az Empire Citizen brit hajót, 77 halott, 5 túlélő. 23.33-kor az U-107 újból lecsap és elsüllyeszti az HMS Crispin brit hajót, 20 halott, 121 túlélő.

Az U-93 német tengeralattjáró Írországtól 50 mérföldre északnyugatra, 14.10-kor megtámadja a Dione II brit hajót, de a torpedója célt téveszt. A nap folyamán később egy német Fw 200-as repülőgép érkezik a helyszínre és bombákat dob a hajóra, amivel megrongálja azt. 23.00-kor az U-93 a Dione II közelében felmerül a felszínre, és rövid lövegpárbajt vívnak.

Német bombázók Ramsgate (Kent, Anglia, Egyesült Királyság) előtt elsüllyesztik az HMS Arctic Trapper brit aknakereső trawlert, 17 halott, 3 sebesült.

A német katonai vezetők bemutatják Adolf Hitlernek a Barbarossa Hadművelet részletes terveit.

Az USA Tengerészgyalogságának Ewa Légi Bázisa, mely korábban az USA Haditengerészetének léghajó bázisa volt, öt hónapos átalakítási munkálatok után, szolgálatba áll.

Hawaii

Az USS Arizona megérkezik Pearl Harbourba (Hawaii USA Territórium).

Az USA Tengerészgyalogsága repülőteret létesít Ewa faluja közelében, Kapoleinél (Honolulu megye, Hawaii USA Territórium), az eredetileg a Ford-szigeti Haditengerészeti Légi Bázison és a Hawaii szigetcsoport Oahu szigetén állomásozó 2. Tengerészgyalogos Repülő Ezred gépeivel.

Oroszország

Vszevolod Merkulovot kinevezik a kémkedési és hírszerzési tevékenységeket felügyelő Szovjet Állambiztonsági Minisztérium, NKGB, Népbiztosává. Az új NKGB minisztérium csupán a német invázió időpontjáig működik, amikor is beleolvad az NKVD-be.

Kliment Vorosilovot harmadszor terjesztik fel a Lenin Rendre.

Egyesült Államok

Henry Arnoldot előléptetik vezérőrnagynak.

1941. február 4. kedd


Az amerikai katonai személyi állomány moráljának fenntartása érdekében létrehozzák az Egyesített Szolgáltató Szervezeteket (USO).

Az olaszok megkezdik Bengázi (Líbia) kiürítését. Hajnalban a brit 7. Páncélos Hadosztály elindul Mechiliből (Líbia), hogy a sivatagon át a 150 mérföldre lévő Jebel El Akhdarhoz vonuljon annak érdekében, hogy megkísérelje elvágni az olasz visszavonulás útját.

Az U-93 német tengeralattjáró, miután az előző napon, Írországtól északnyugatra, lövegtűzzel megrongálta a Dione II brit hajót, 04.40-kor a fedélzeti ágyújával és a légvédelmi lövegével el is süllyeszti azt, 28 halott, 5 túlélő.

Az U-52 német tengeralattjáró Írországtól 500 mérföldre nyugatra, 08.38-kor elsüllyeszti a Ringhorn norvég hajót, 14 halott, 5 túlélő.

Az U-123 német tengeralattjáró Írországtól 1000 mérföldre nyugatra, 16.44-kor elsüllyeszti az Empire Engineer brit hajót, melynek teljes személyzete, 39 fő, odaveszik, néhányan az elsüllyedéskor, míg mások a soha meg nem talált mentőtutajokon.

Brit bombázók Düsseldorf (Németország) ellen hajtanak végre légitámadást.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók a Dánia-szoroson át kitörnek az Atlanti-óceánra anélkül, hogy a brit Királyi Haditengerészet észlelte volna őket.

Erich Raeder úgy gondolja, hogy az USA hadba lépése hasznos lehetne a németek számára, mivel az Japán belépését is kikényszerítené.

Indiai-óceán

Az HMS Hermes elindul Kismayo (Szomália, Olasz Kelet-Afrika) fel.

Egyesült Államok

A Chicago Tribune amerikai napilapban megjelenik egy cikk az USA kormányának titkos haditerveiről, mely olyan részleteket is tartalmaz, mint a 10.000.000 fős katonaság, melynek felét az európai hadműveletekre szánt, felállítandó Amerikai Expedíciós Haderő számára terveznek.

1941. február. 5. szerda


Lefektetik a USS Finback tengeralattjáró gerincét.

A brit 7. Páncélos Hadosztály páncélosai, miután 30 óra alatt 150 mérföldet tesznek meg a sivatagban, útakadályokat létesítenek Bengázitól délre, Sidi Salehnél (Líbia) éppen időben ahhoz, hogy megállítsák a visszavonulásban lévő olasz 10. Hadsereg élosztagait. Este a brit 4. Páncélos Dandár eléri az útakadályoktól 10 mérföldre északra lévő Beda Fommot, hogy megakadályozza az olaszok keleti irányú visszavonulását.

A brit és indiai csapatok útban Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) felé a Dongolaas szurdok közelében megtámadják az olaszok által tartott dombokat.

North Foreland (Kent, Anglia, Egyesült Királyság) előtt, német repülőgépek elsüllyesztik az HMT Tourmaline brit tengeralattjáró-elhárító trawlert.

A norvég partoktól 2 mérföldre, Stadlandet közelében, az HMS Sealion brit tengeralattjáró elsüllyeszti a Ryfylke norvég hajót.

Japán

A kobei (Japán) Kawasaki Hajógyárban a 74. építési számú csapatszállító hajó megkapja az Irako nevet. A hajót a Sasebo Haditengerészeti Körzethez vezénylik.

1941. február 6. csütörtök


Adolf Hitler utoljára kéri Francisco Francót, hogy lépjen be Spanyolországgal a Tengelyhatalmak oldalán a háborúba.

A brit Parlament Alsóháza megszavazza az év első 1.600.000.000 ₤ hadihitelét.

Líbiában a csapdába esett olasz 10. Hadsereg sikertelenül próbálkozik kitöréssel a Bengázi - Tripoli országúton. Az ausztrál 6. Hadosztály elfoglalja Bengázit, míg a brit 7. Páncélos Hadosztály 7. Támogató Csoportja beveszi Sceleidimát. Ezek a győzelmek még jobban megszilárdítják az olasz 10. Hadsereget körülzáró gyűrűt.

A Német Főparancsnokság kiadja a parancsot a Sonnenblume Hadműveletre, melynek célja egy német haderőnek a megszervezése és Észak-Afrikába történő átszállítása, hogy megerősítsék az ottani olasz erőket.

Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében az indiai 14. Punjabi Ezredének 3. Zászlóalja támadást intéz a Brig’s Peak ellen, de az olasz 65. Gyalogos Hadosztály „Granatieri di Savoia” visszaveri őket.

Az S-30, S-54, S-58, S-59 német motoros torpedónaszádok Anglia (Egyesült Királyság) keleti partjai előtt elsüllyesztik az Angularity brit hajót, 2 halott, és 1 főt az S-30 foglyul ejt.

Az U-107 német tengeralattjáró, Írországtól 250 mérföldre nyugatra, 17.52-kor, a 37 főnyi teljes személyzetével együtt, elsüllyeszti a Maplecourt kanadai hajót.

Egyesült Királyság

Az HMS King George V, miután Lord Halifaxet elvitte az Egyesült Államokba, megérkezik Scapa Flowba (Skócia, Egyesült Királyság).

1941. február 7. péntek


Az olasz Különleges Páncélos Dandár némi kezdeti sikert ér el a körülzárt olasz 10. Hadseregnek a líbiai Bengázi - Tripoli országúton végrehajtott hajnali kitörési kísérletében, de a szövetséges tábori tüzérség gyorsan megállítja az áttörést. A nap végén a 25.000 főből álló olasz 10. Hadsereg hivatalosan is megadja magát.

A brit és indiai csapatok továbbra is kézben tartják a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közeli Cameron Gerincet, mely a gerincet a kereni ütközet elején elfoglaló, Királynő Cameroni Felföldi Ezrede után kapta a nevét. A hegyszoros másik oldalán az indiai 4. Hadosztály, a Scescilembi völgyön átvonulva tesz kísérletet a Dologorodocnál lévő olasz csapatok átkarolására.

A Manchester (Anglia, Egyesült Királyság) közeli Stockportban lévő Fairey üzemben gyártott első Beaufighter IF vadászgép (T46223), végrehajtja az első felszállását.

1941. február 8. szombat


Az USS Grampus megkezdi az őrjáratozást a Karib-tengeren.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók észlelik a HX-106 szövetséges konvojt, de az HMS Ramillies brit csatahajó jelenléte miatt nem támadják meg.

Bulgária engedélyt ad, hogy a német csapatok átvonuljanak az országon.

Kanada

Mr. Malcolm MacDonaldot nevezik ki kanadai Brit Főbiztosnak.

Franciaország

Philippe Pétain felajánl Philippe Lavalnak egy miniszteri széket a Vichy kormányban, de Laval visszautasítja az ajánlatot.

Olaszország

Nápolyból (Olaszország) a német csapatok elkezdik az áttelepülést Észak-Afrikába.

Egyesült Királyság

Britanniában Lord Moyle lesz a gyarmatügyi miniszter, Ernest Brown az egészségügyi miniszter, Norfolk hercege pedig a Mezőgazdasági Minisztérium közös parlamenti államtitkára.

1941. február 9. vasárnap


A lincolnshire-i Scamptonból felszálló 13 brit repülőgép támadást intéz a Wilhelmshavenben (Németország) álló Tirpitz csatahajó ellen. A repülősök súlyos károkról számolnak be, de a valóságban egyetlen találatot sem értek el.

Darlan tengernagy lesz a Vichy Franciaország új alelnöke.

A szövetséges csapatok elfoglalják a líbiai El Agheilát, mely a Compass Hadművelet végét jelenti.

Erwin Rommelt előléptetik altábornagynak.

A két csatahajóból és egy cirkálóból álló brit H Kötelék, az HMS Ark Royal távolbiztosításával, 08.15-kor tüzérségi tűzcsapást mér Genovára (Olaszország). 173 db 15 hüvelykes, és 782 db 6 hüvelykes lövedéket lőnek ki. Négy kereskedelmi hajó elsüllyed, 18 hajó megsérül, megrongálódnak a kikötői létesítmények és a közeli ipari területek, továbbá a katedrálist is eltalálják. 144 olasz hal meg, többségük polgári lakos. A britek 1 torpedóvető bombázót veszítenek. A cirkálók és a rombolók által támogatott Vittorio Veneto, a Cesare és a Doria olasz csatahajók kifutnak, hogy megütközzenek a brit flottával, de nem találják meg őket.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók 08.30-kor Új-Foundland előtt észlelik a HX-106 szövetséges konvojt. Mivel a konvojt a Ramillies brit csatahajó kíséri, a német hajóraj 10.00-kor visszavonul, ugyanis a parancsaik szerint nem bocsátkozhatnak harcba brit csatahajókkal.

Az U-37 német tengeralattjáró 04.30-kor, Gibraltártól 435 mérföldre nyugatra, megtámadja a HG-53 szövetséges konvojt. Elsüllyeszti az Estrellano (5 halott, 21 túlélő) és a Courland (3 halott, 27 túlélő) brit hajókat. Az U-37 egyúttal a Bordeaux-ban (Franciaország) állomásozó repülőknek is jelenti a konvoj észlelését, melynek következtében öt Fw 200 Kondor bombázó elsüllyeszti a Jura, a Dagmar I és a Brittanic brit, valamint a Tejo norvég hajókat.

Az HMS Neptune brit cirkáló megsérül amikor a németek bombatámadást hajtanak végre Plymouth (Anglia, Egyesült Királyság) ellen.

1941. február 10. hétfő


A Stirling típusú repülőgép végrehajtja az első bemutatkozó hadműveleti bevetését, amikor a RAF 7. Repülőszázadának bombázóiként, Rotterdamnál (Hollandia) támadja az olajtároló létesítményeket.

Werner Mölders megszerzi az 56. légi győzelmét.

Az U-37 német tengeralattjáró 06.33-kor, Gibraltártól 600 mérföldre nyugatra, megtámadja a HG-53 szövetséges konvojt. Elsüllyeszti a Brandenburg brit hajót a teljes, 23 főnyi személyzetével együtt, és a 27 főnyi utasából is csak egy ember menekül meg. Az utasok, az előző napon az U-37 által elsüllyesztett Courland túlélői voltak.

Az U-52 német tengeralattjáró Írországtól 200 mérföldre nyugatra, 14.35-kor a teljes személyzetével együtt (35 fő) elsüllyeszti a Cranford Chine brit hajót.

222 brit repülőgép hajt végre támadást Hannover (Németország) ellen.

A brit miniszterelnök, Churchill arra utasítja Wavell tábornokot, hogy az észak-afrikai hadjárattal szemben, a görögországi hadjárat számára biztosítson elsőbbséget.

Az indiai 1. Punjabi Ezred 3. Zászlóalja, Keren (Olasz Kelet-Afrika) közelében elfoglalja a Brig’s Peaket. Délebbre, Cunningham brit tábornok megindítja Olasz Szomáliában, a Juba folyónál lévő olasz állások elleni Canvas Hadműveletet.

A RAF 91. Repülőszázadának 6 Whitley bombázója, a Colossus fedőnevű hadművelet során, 22.00-kor ledobja a brit 11. Különleges Légi Szolgálat Zászlóaljának 38 ejtőernyősét Dél-Olaszországban a Tragino vízvezetékhez. Robbanóanyagokat kell elhelyezniük a vízvezeték lábaihoz és felrobbantani, hogy ezzel szakítsák meg a közeli katonai és polgári központok vízellátását.

Olaszország

A német katonákat szállító első német konvoj, egy olasz romboló és három torpedónaszád kíséretében kifut Palermóból (Szicília, Olaszország) Tripoli (Líbia) felé.

1941. február 11. kedd


Az Admiral Hipper német cirkáló Gibraltártól 800 mérföldre nyugatra a HX-53 szövetséges konvojból elsüllyeszti az Iceland brit hajót. A teljes személyzete túléli a süllyedést, és a német cirkáló kimenti őket. Az Admiral Hipper ezt követően hamarosan a radaron 15 kilométeres távolságban észleli a konvoj többi egységét.

A Colossus Hadműveletben a brit ejtőernyősök Dél-Olaszországban felrobbantják a Tragino vízvezetéket. A menekülésük során egy kivételével mindegyiküket elfogják és 1943-ig hadifoglyok maradnak. Az általuk megrongált vízvezetéket hamar kijavítják és újra működésbe lép.

Az indiai 3. Zászlóalj elfoglalja a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében lévő Dongolaas hegyszorosban elhelyezkedő Sanchil dombot, de a nap végére az olasz Savoyai Gránátosok ellentámadással visszafoglalják, csakúgy mint a Brig’s Peaket. Délebbre, a Kenyából érkező brit csapatok elfoglalják a Juba folyó északi végénél fekvő Afmadownál lévő közúti csomópontot.

Az HMS Erebus monitor 01.00 és 01.40 között tüzérségi tűzcsapást mér Ostendére (Belgium).

Az első német csapatok megérkeznek Tripoliba (Líbia).

Az HMS Snapper brit tengeralattjáró elindul a Clyde folyóról (Skócia, Egyesült Királyság) a Franciaország előtt Vízcayai-öböl felé. A 41 főnyi személyzetét soha többé nem látják. Valószínűleg aknamezőre futott, vagy pedig a német M-2, M-13 és M-25 aknakeresők süllyesztették el.

Németország

A brit RAF bombatámadást intéz Hannover (Németország) ellen.

1941. február 12. szerda


Az Admiral Hipper német cirkáló 06.18-kor, Gibraltártól 800 mérföldre nyugatra, megtámadja a HX-53 szövetséges konvojt, és elsüllyeszt 8 hajót: a brit Arlaby, Westbury, Oswestry, Grange, Shrewsbury, Derrynane, a norvég Borgestad és a görög Perseus. 07.40-kor, amikor az eső elősegítette a maradék szövetséges teherhajók elmenekülését, az Admiral Hipper befejezi a támadását. Ebben a támadásban az Admiral Hipper szinte az összes 203 mm-es lövedékét felhasználta.

Az Afrika Korps parancsnokságának átvételére, Tripoliba (Líbia) érkezik Erwin Rommel tábornok.

Az indiai és az olasz csapatok tovább folytatják a küzdelmet a Dongolaas Hegyszoros északi oldalán, illetve a Keren (Eritrea, Olasz Észak-Afrika) közelében lévő hegyszoros déli oldalánál elhelyezkedő Happy völgyben.

Abesszínia

Abesszíniában Richhpal Ram százados, annak ellenére, hogy a jobb lábát ellőtték, támadásra vezeti az indiaiakat. Még a halálos sebesülése után is tovább lelkesíti az embereit a győzelemre. Ram századost posztumusz felterjesztik a Viktória Keresztre.

Indiai-óceán

Az HMS Hermes, Olasz Kelet-Afrika előtt elfog egy olasz kereskedelmi hajót.

Olaszország

A német katonákat szállító, Adana, Aegina, Kybfels és Ruhr nevű hajókból álló második német konvoj kifut Nápolyból (Olaszország) Észak-Afrika felé. A csapatszállítókat az olasz Camicia Nera romboló és a Procione torpedónaszád kíséri.

Oroszország

Viktor Abakumov Moszkvába (Oroszország) érkezik.

Egyesült Királyság

A brit külügyminiszter és a birodalmi vezérkari főnök Londonból (Anglia, egyesült Királyság) a Görögországnak nyújtandó katonai segítség koordinálása végett elindul Kairóba (Egyiptom). Egy Tengelyhatalmak elleni egyezményt is megpróbálnak létrehozni, amit Jugoszlávia és Törökország hamarosan, nyersen visszautasít.

1941. február 13. csütörtök


Izlandtól 225 mérföldre délre, két német tengeralattjáró megtámadja a HX-106 szövetséges konvojt. Az U-96 15.08-kor a teljes, 59 főnyi személyzetével együtt, elsüllyeszti a Clea brit tartályhajót. Az U-103 két torpedóval megállítja az Arthur F. Corwin brit tartályhajót, ami lehetővé teszi, hogy az U-96 19.50-kor, a teljes, 46 főnyi személyzetével együtt elsüllyessze.

Az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó 14 Albacore repülőgéppel támadást intéz Massawa (Olasz Kelet-Afrika) ellen, és elsüllyeszti az Moncalieri olasz hajót, másokat pedig megrongál. Két Albacore gépet lelőnek, a hatfőnyi személyzet fogságba esik.

Írországtól 275 mérföldre délnyugatra, egy német Fw 200 repülőgép, a teljes, 21 főnyi személyzetével együtt elsüllyeszti az HMT Rubens brit tengeralattjáró-elhárító trawlert.

1941. február 14. péntek


Az Atlantis német kereskedelmi portyázó egy, a két zsákmányolt hajóból, valamint egy ellátó hajóból álló flottájával, találkozik az Admiral Scheer német páncéloshajóval. A hajók utánpótlási készleteket adnak át egymásnak, miközben a Ketty Brøvig tanker üzemanyaggal töltötte fel az Admiral Scheert.

Szolgálatba állítják a USS Graysont.

Hitler nyomást gyakorol Jugoszláviára, hogy csatlakozzon a Háromhatalmi Egyezményhez.

Az Afrikai Nemzetközösség csapatai, az HMS Shropshire, HMS Hawkins, HMS Ceres és az HMS Capetown tüzérségi támogatásával, elfoglalják Kismayu kikötővárosát (Olasz Kelet-Afrika).

Írországtól 400 mérföldre nyugatra, az U-101 német tengeralattjáró, 22.57-kor elsüllyeszi a Holystone brit hajót, 40 halott.

A Bianchi olasz tengeralattjáró, Írországtól nyugatra elsüllyeszti a Belcrest brit hajót.

Angol - egyiptomi Szudán

Raoul Magrin-Vernerey ezredes parancsnoksága alatt partra száll Port Szudánban (Szudán) az Idegenlégió 14. Fél-dandárja.

Atlanti-óceán

Az Északi-tengeren aknára fut és elsüllyed az MTB-41 brit motoros torpedónaszád, 8 halott.

Japán

A kobei Kawasaki Hajógyárban vízre bocsátják az Irako élelmiszerszállító hajót.

Líbia

A 3. Felderítő Zászlóaljjal és a 39. Páncélelhárító Zászlóaljjal, megérkezik Tripoliba (Líbia) a német katonák második konvoja.

Egyesült Államok

Kichisaburo Nomura a Fehér Házban, Washington DC. (Egyesült Államok), átadja Franklin Rooseveltnek a megbízólevelét.

Egyesült Államok, Csendes-óceáni szigetek

Megérkezik Midway-szigetére az USA Tengerészgyalogsága 3. Védelmi Zászlóaljának hadtáplépcsője.

1941. február 15. szombat


Az Admiral Hipper német cirkáló, egy rövid, de sikeres cirkálás után, melynek során elsüllyesztett 8 szövetséges hajót, összesen 34  00 tonna hajóteret, megérkezik Brestbe (Franciaország).

Az Egyesült Királyság megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Romániával.

Írországtól 600 mérföldre nyugatra, az U-123 német tengeralattjáró, 00.38-kor, a teljes, 55 főnyi személyzetével együtt, elsüllyeszti az Alnmoor brit hajót.

A brit Platt tábornok a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében lévő Dongolaas hegyszorosnál beszünteti az olasz állások elleni kisebb támadásokat, és egy nagyobb offenzívát tervez helyettük.

Egyesült Államok

Az USA Tengerészgyalogsága 1. Védelmi Zászlóaljának egyik előretolt osztaga, az USS Enterprise fedélzetén elindult San Diegóból (Kalifornia, Egyesült Államok), hogy a Pearl Harbour  (Hawaii USA territórium) érintésével, a Johnston-szigetre és a Palmyra-atollhoz hajózzon.

Az USA Kongresszusa jóváhagyja, hogy egy új bázist létesítsenek a New Rivernél (Észak-Karolina, Egyesült Államok) az USA Tengerészgyalogsága Flotta Tengerészgyalogos Haderő részére.

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr518758032