A második világháború akkor és most

Az 1940. április 9-i harcok Norvégiában

2016. szeptember 10.

A német támadó erők megkezdik harcukat Norvégiában

 

A Norvég Királyságot a Weserübung Hadművelet keretében hat tengerészeti harccsoportba (Marine Gruppe) osztott összfegyvernemi német haderő támadja meg 1940. április 9-én.

norway_pzi_001.jpgNémet Panzer I páncélos és gyalogság harcban Norvégiában

Norvégia 62 napos aktív katonai ellenállásával a harmadik, a németeknek legtovább ellenálló nemzetek között a görögök és a szovjetek után. Ebben a bejegyzésben az invázió első napjának eseményei és harcai kerülnek bemutatásra.

A támadás első napján az alábbi összetételű és célú hat német harccsoport lendül támadásba:

norway.JPG

A hat támadó harccsoport

Marine Gruppe 1. (MG 1): 10 német rombolónak összesen 2.000 hegyivadásszal a fedélzetén, a Scharnhorst és Gneisenau csatahajók fedezet alatt Narvik kikötője a célpontja, ami a svéd vasérc tengeri útvonalának kezdete a Német Birodalomba.

Marine Gruppe 2. (MG 2): Az Admiral Hipper nehézcirkálónak és 4 német rombolónak összesen 1.700 gyalogossal a fedélzetén Trondheim kikötője a célpontja.

Marine Gruppe 3. (MG 3): A Karl Peters torpedónaszád-ellátóhajónak (Schnellbootbegleitschiff), 2 torpedórombolónak és 5 torpedónaszádnak (Schnellboot) összesen 1.900 gyalogossal a fedélzetén Bergen kikötője a célpontja, a Köln és a Königsberg könnyűcirkálók fedezete alatt.

Marine Gruppe 4. (MG 4): A Tsingtau torpedónaszád-ellátóhajónak (Schnellbootbegleitschiff), 3 torpedórombolónak és 7 torpedónaszádnak (Schnellboot) összesen 1.100 gyalogossal a fedélzetén Kristiansand és Arendal kikötője a célpontja, a Karlsruhe könnyűcirkáló fedezete alatt.

Marine Gruppe 5. (MG 5): A Blücher nehézcirkáló, a Lützow páncéloshajó, az Emden könnyűcirkáló, három torpedóromboló és nyolc aknaszedő. Feladatuk a Oslofjordon felhajózni Oslohoz, ott a fedélzetükön szállított 2.000 főnyi szárazföldi haderőt a partra tenni, amiknek utána el kell foglalniuk a fővárost és el kell fogniuk VII. Haakon norvég királyt és kormányát.

Marine Gruppe 6. (MG 6): 4 német aknaszedőnek 150 gyalogossal a fedélzetén Egersund kikötője a célpontja.

Az első napon szinte minden harccsoport sikerrel teljesíti a kitűzött feladatát.

A Marine Gruppe 1. hajórajából három torpedóromboló 1940. április 9-én kora hajnalban, ellenállás nélkül éri el Narvikot a sűrű ködben és a heves hóesésben. A többi romboló az Ofotfjordban, a Vestfjordban és a Herjangfjordban sorban kivált a kötelékből, hogy a norvég külső tüzérségi ütegeket, erődöket és katonai raktárakat elfoglalják a hegyivadászaik. A norvég hajók is felfedezik a fjordban hajózó német köteléket és rádiójelzésük után harckészültségbe helyezik a Narviknál horgonyzó két partvédelmi hadihajót az Eidsvoldot és a Norget, amik közül az Eidsvold egy figyelmeztető lövést le is ad a közeledő német hajók felé.

hnoms_norge_with_bj_rnson_s_coffin_on_board.jpgAz 1901-ben hadrendbe állított norvég Norge partvédelmi hadihajó

Mivel a németeknek parancsuk van rá, hogy lehetőleg békés úton szállják meg Norvégiát, ezért először tárgyalások útján próbálják meg rávenni a hadihajókat a megadásra. Ez a próbálkozás gyorsan kudarcba fullad és a német rombolók a kitörő néhány perces ütközetben gyorsan elsüllyesztik a két norvég hadihajót. Az Eidsvold három torpedótalálatot kap, amiktől két darabra robban és azonnal elsüllyed, amit 181 tengerészéből csak hatan élnek túl.  A Norge pedig két torpedótalálatot kap és szintén gyorsan elsüllyed, amit 191 tengerészéből 90-en élnek túl. A német rombolókban nem esik kár. A két hajó elsüllyesztése után Narvik városa és helyőrsége ellenállás nélkül megadja magát a németeknek.

z17-diether-von-roeder.jpgA Marine Gruppe 1. egyik rombolója, a Z17 Diether von Roeder, 1936 osztályú romboló

A Marine Gruppe 1. köteléket biztosító két német csatahajó a Scharnhorst és a Gneisenau ugyanebben az időben összecsap a brit HMS Renown csatacirkálóval a Vestfjordban. A brit csatacirkáló még április 5-én futott ki Scapa Flowból tizenkét rombolóval együtt, amik feladata a Vestfjord elaknásítása lett volna, pont egy német invázió megakadályozása miatt. A kötelékből április 7-én kivált az HMS Glowworm romboló, hogy egy a tengerbe esett tengerészét felkutassa. Április 8-án a romboló már úton volt vissza a kötelékhez, amikor reggel belefutott a Marine Gruppe 2-be tartozó Admiral Hipper nehézcirkálóba és két rombolóba. Mivel kitérni már nem tudott, ezért felvette a harcot a német hadihajókkal. Megpróbált minél közelebb kerülni a német nehézcirkálóhoz és miután az megpróbálta legázolni a rombolót, végül össze is ütköztek. Ezután nem sokkal - közel fél órás csata után a Glowworm elsüllyedt, de előtte még rádión részlegesen tudta jelenteni az Admiralitásnak a történteket. Ezután utasították a Renown csatacirkálót, hogy kísérőrombolójával együtt azonnal hajózzon a romboló utolsó ismert tartózkodási helyére és derítse ki mi történt. Ezután csap össze a három hadihajó.

gerard_broadmead_roope.jpgGerard Broadmead Roope az HMS Glowworm parancsnoka, aki bátorságáért, hogy fel merte venni a harcot a túlerőben lévő ellenséggel és mindvégig kitartott, posztumusz megkapja a legmagasabb brit katonai kitüntetést, a Viktória Keresztet. Roope az első brit katona aki a második világháborúban megkapja ezt a kitüntetést.

A Gneisenau radarjával 4:30-kor fedezi fel a brit hadihajót, amiről a ködös, hóviharos sötétségben nem tudják megállapítani, hogy milyen nemzet milyen hajója, ezért nem nyithatnak rá tüzet. Azt a Renown teszi meg 5:05-kor. A 7:15-ig tartó összecsapásban az ellenfelek több sorozatot is kilőnek egymásra, aminek következtében a Renown két gyenge találatot kap, amiből az egyik gránát nem robban fel, míg a másik a felső fedélzeten megrongálja a rádióberendezését. A német hajók súlyosabb károkat szenvednek: a Scharnhorstnak kilövik a radar berendezését, így a sötét, rossz időben nem képes a pontos tűzvezetésre; míg a Gneisenaut két gránát találja el: az egyik a páncélozott parancsnoki tornyot - szerencséjükre a gránát "csak" keresztülhasít rajta és nem robban fel -, míg a másik harcképtelenné teszi a hátsó, fő lövegtornyot. Ezek után a két sérült német csatahajó, kihasználva nagyobb sebességüket kiválnak a csatából és eltűnnek a Renown elől.

1200px-hmsrenown1_crop_wefretwellcollection.jpgAz 1916-ban hadrendbe állt HMS Renown csatacirkáló 1927-ben

Narvik kikötőjében ekkor 25 polgári hajó tartózkodik, amik közül 10 német. Egyikük a Jan Wellem ellátóhajó, ami egy bálnafeldolgozó hajóból lett átalakítva és még az előző nap érkezett a kikötőbe azzal a feladattal, hogy majd az őáltala szállított üzemanyagból fognak újratankolni a támadó német rombolók, amik ekkorra már készleteik végén járnak. A Kattegat ellátóhajónak is ez lett volna a feladata, de azt április 9. éjjelén a norvég Nordkapp hadihajó elsüllyeszti. Ugyanígy nem érkezik meg Trondheim kikötőjébe a harmadik utánpótlást szállító ellátóhajó a Skagerrak sem, amit a saját legénysége süllyeszt el április 14-én, miután a brit HMS Suffolk cirkáló elfogja.

bundesarchiv_bild_101i-758-0056-35_norwegen_deutsche_kriegsschiffe.jpgA német rombolók Narvik kikötőjében

A német szárazföldi alakulatokat szállító német hadihajóknak a parancsuk szerint, feladatuk sikeres teljesítése és az újratöltés után azonnal vissza kell térniük a német kikötőkbe. A narviki rombolóknak így már április 9-én éjjel el kellett volna indulniuk, de mivel csak egy ellátóhajó érkezett meg és az is egyszerre csak két hajót tud utántölteni és az is 7-8 órán át tart, ezért jelentős késésben vannak.  Április 10-én reggelre még csak három romboló utántöltésével végeznek.

A Marine Gruppe 2. hadihajóinak sikerül Trondheimet ellenállás nélkül megközelíteniük. Az Admiral Hipper brit hadihajónak adja ki magát, így sikerül egészen Trondheimig hajóznia, ahol 05:30-kor teszi partra a fedélzetén szállított hegyivadászokat. Rövid összetűzésre ugyan sor kerül, de csak az egyik német romboló sérül meg könnyebben és a szárazföldi csapatoknak sikerül elfoglalniuk a kijelölt célpontokat. Az Admiral Hipper nehézcirkáló ezután azonnal visszaindul Wilhelmshavenbe, hogy az április 8-i tengeri csatában elszenvedett sérüléseit kijavítsák. Április 12-én ér vissza a német kikötőbe, ahol a szárazdokkban két hétig tart a javítása.

bundesarchiv_bild_101i-757-0038n-11a_norwegen_schwerer_kreuzer.jpgNémet gyalogság száll partra az Admiral Hipper nehézcirkálóról Trondheimben

A Marine Gruppe 3. heves ellenállásba ütközik Bergen kikötőjénél. A partvédelmi ütegek tüzet nyitnak a német hadihajókra és súlyosan megrongálják a Königsberg könnyűcirkálót, ami irányíthatatlanná válik és kénytelen horgonyt vetni a kikötőben. Ennek ellenére neki és testvérhajójának, a Köln könnyűcirkálónak, valamint a többi német hajónak is sikerül partra tennie a német gyalogságot, akik a hadihajók, majd később már a Luftwaffe támogatásával végül legyűrik az ellenállást.

konigsberg_4.jpgA Königsberg könnyűcirkáló 1936-ban

Ennek a harccsoportnak a hadihajói is a siker után visszaindulnak a német kikötőkbe, de a sérült Königsberg nem tarthat velük, mert előbb javításokra van szüksége.  Ezért a kikötő bejáratánál keresztbe lehorgonyozzák, hogy mesterséges akadály legyen a nyílt tenger felé. Már április 9-én este brit bombázók támadják meg, de nem érnek el találatot. Másnap viszont brit zuhanóbombázóknak sikerül annyira súlyosan megrongálnia, hogy elsüllyed. Egészen 1942-ig marad ott, amikor kiemelik és feldolgozzák mint ócskavast.

A Marine Gruppe 4. nagyon heves ellenállásba ütközik Kristiansandnál. A köd miatt csak reggel tudnak a németek támadásba lendülni, és akkor is két partraszállási kísérletüket is megakadályozzák a norvég partvédelmi ütegek. Közel két órás tűzpárbaj után az ismét leereszkedő köd leple alatt partra tudnak szállni a német gyalogosok és egy óra alatt felszámolják az ellenállást. Sikerül elfoglalniuk Arendalt is, ahonnan az Egyesült Királyságba vezető tenger alatti távíró kábel indul.

karlsruhe_1930_s.jpgA Karlsruhe könnyűcirkáló az 1930-as években

A Karlsruhe könnyűcirkáló másnap indul vissza német vizekre három torpedónaszáddal együtt. A fjord kijáratánál viszont ekkor már lesben áll a brit HMS Truant tengeralattjáró, ami megtorpedózza a könnyűcirkálót, amit két torpedó talál el. A hajó súlyosan megsérül, de a felszínen marad. Két órán keresztül küzd a legénysége azért, hogy a felszínen tartsa, de végül a kapitány, mivel kilátástalannak látja a küzdelmet parancsot ad a hajó elhagyására. A Greif torpedónaszád veszi fel a legénységét, majd két torpedóval végleg elsüllyeszti.

A Marine Gruppe 5. első napi harcai és a Blücher nehézcirkáló elsüllyesztése ebben a cikkben olvasható részletesen.

A Marine Gruppe 6. különösebb ellenállás nélkül gyorsan elfoglalja a kijelölt célpontjait.

Összefoglalva a német támadó erők közül öt sikeresen hajtja végre az első napra kitűzött céljait: sikerül a szárazföldi alakulatokat partra tenniük, majd azoknak pedig elfoglalniuk a kijelölt célpontokat. A Luftwaffe ejtőernyőseinek is sikerül elfoglalniuk a Fornebu, a Kjevik és Sola repülőtereket.

A Marine Gruppe 5. viszont nem tudja teljesíteni az első napi legfontosabb feladatát, Oslo elfoglalását és a norvég királyi család és a kormány elfogását. VII. Haakon király, a királyi család, és a kormány sikeresen elmenekül a fővárosból. Ennek ellenére a németbarát Vidkun Quisling este 7:30-kor bejelenti a rádióban, hogy átveszi a hatalmat és új kormányt alakít.

333px-portrett_av_vidkun_quisling_i_sivile_kl_r_ukjent_datering.jpgVidkun Quisling

A német támadás után a norvég hadsereg és nép felveszi a harcot az agresszorokkal. Ebben jelentős mértékben segítségükre lesznek a britek, a franciák, és a lengyelek, valamint sok más nemzet önkéntesei is.

Az 1940-es norvégiai harcok részletesen az elkövetkezendő bejegyzésekben lesznek majd bemutatva.

A hadművelet előzményeiről és a Dán Királyság megszállásáról pedig ebben a bejegyzésben lehet olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://1939-1945.blog.hu/api/trackback/id/tr8711691561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2016.09.10. 15:08:26

Ez jó lett, hiányoztak már az ilyen posztok :)

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2016.09.10. 16:31:01

@Flankerr: Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)

abc 2016.09.10. 18:05:02

Úgy tudom , a németek csak nemsokkal előzték meg a briteket akik szintén készültek Norvégia 'megszállására'

Michael T. Marble 2016.09.10. 18:50:49

@abc: Megvizsgálták ennek a lehetőségét a britek és a franciák, de a téli háború tanulságait levonva arra jutottak, hogy többet ártanának vele, mint használnának. Mert azzal, hogy semleges államot támadnának meg a németek elleni védelemre hivatkozva, valószínűleg pont a német szövetség felé terelnék.
Ezért végül csak az elszigetelés mellett, és a svéd vasérc útjának lezárása mellett döntöttek. Pont ezért futott ki április 5-én az HMS Renown csatacirkáló 12 aknarakó rombolóval együtt, hogy elaknásítsák a Narvikból kivezető tengeri útvonalat.

Conchobar 2016.09.10. 19:01:30

@Michael T Marble: "Pont ezért futott ki április 5-én az HMS Renown csatacirkáló 12 aknarakó rombolóval együtt, hogy elaknásítsák a Narvikból kivezető tengeri útvonalat." - Csakhogy az angolok nemcsak aknákat vittek magukkal, hanem (megszálló) szárazföldi erőket is ("The two naval battles in the Ofotfjord on 10 April and 13 April were fought between the British Royal Navy and Nazi Germany's Kriegsmarine, while the two-month land campaign was fought between Norwegian, French, British, and Polish troops against German mountain troops")

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2016.09.10. 19:27:41

@Conchobar: Akkor még nem vittek magukkal expedíciós erőket a britek. Csak a német támadás után döntöttek úgy, hogy szárazföldi csapatokkal is segítik a norvégok harcát. Addig csak a haditengerészet és a légierő támadta a németeket. Az első 350 brit tengerészgyalogos csak 1940. április 14-én szállt partra Norvégiában.
(Persze ez nem a norvégok önzetlen megsegítése volt a britek részéről, hanem a német rivális terjeszkedését akarták akadályozni. "A brit birodalomnak nincsenek barátai csak érdekei.")

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2016.09.10. 19:31:14

@Conchobar: Ez lemaradt az előző válaszból: Az általad idézett szövegben az április 10-i és 13-i csaták az első és a második narviki tengeri ütközetekre vonatkoznak, ahol csak hadihajók csaptak össze.

tényállás 2016.09.10. 20:06:51

@Michael T. Marble: Azért azt ne felejtsük el a brit gyarmatok ma mind élhető demokráciák! Nem mellesleg magas életszinvonalallal!

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2016.09.10. 20:16:12

Köszönöm a posztot, az én történelmi tanulmányaimból ez eddig valahogy kimaradt. Olyan érzés élt bennem, hogy Norvégia bizonyára csak megadta magát, aztán kész, hiszen a katonai erejükről még viccet írni is fölösleges lett volna.

exterminador 2016.09.10. 20:19:15

@tényállás: ezt azért nem írtam volna le a helyedben. Mi a helyzet ugyanis az afrikai gyarmatokkal? Egyik rosszabb mint a másik! Különösen a csúcs, Zimbabwe.

19391945 · http://1939-1945.blog.hu/ 2016.09.10. 20:31:32

@Androsz: Én köszönöm! Örülök, hogy hasznos volt!
süti beállítások módosítása