A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

Az 1940. április 9-i harcok Norvégiában

2016. szeptember 10.

A német támadó erők megkezdik harcukat Norvégiában

 

A Norvég Királyságot a Weserübung Hadművelet keretében hat tengerészeti harccsoportba (Marine Gruppe) osztott összfegyvernemi német haderő támadja meg 1940. április 9-én.

norway_pzi_001.jpgNémet Panzer I páncélos és gyalogság harcban Norvégiában

Norvégia 62 napos aktív katonai ellenállásával a harmadik, a németeknek legtovább ellenálló nemzetek között a görögök és a szovjetek után. Ebben a bejegyzésben az invázió első napjának eseményei és harcai kerülnek bemutatásra.

A támadás első napján az alábbi összetételű és célú hat német harccsoport lendül támadásba:

norway.JPG

A hat támadó harccsoport

Marine Gruppe 1. (MG 1): 10 német rombolónak összesen 2.000 hegyivadásszal a fedélzetén, a Scharnhorst és Gneisenau csatahajók fedezet alatt Narvik kikötője a célpontja, ami a svéd vasérc tengeri útvonalának kezdete a Német Birodalomba.

Marine Gruppe 2. (MG 2): Az Admiral Hipper nehézcirkálónak és 4 német rombolónak összesen 1.700 gyalogossal a fedélzetén Trondheim kikötője a célpontja.

Marine Gruppe 3. (MG 3): A Karl Peters torpedónaszád-ellátóhajónak (Schnellbootbegleitschiff), 2 torpedórombolónak és 5 torpedónaszádnak (Schnellboot) összesen 1.900 gyalogossal a fedélzetén Bergen kikötője a célpontja, a Köln és a Königsberg könnyűcirkálók fedezete alatt.

Marine Gruppe 4. (MG 4): A Tsingtau torpedónaszád-ellátóhajónak (Schnellbootbegleitschiff), 3 torpedórombolónak és 7 torpedónaszádnak (Schnellboot) összesen 1.100 gyalogossal a fedélzetén Kristiansand és Arendal kikötője a célpontja, a Karlsruhe könnyűcirkáló fedezete alatt.

Marine Gruppe 5. (MG 5): A Blücher nehézcirkáló, a Lützow páncéloshajó, az Emden könnyűcirkáló, három torpedóromboló és nyolc aknaszedő. Feladatuk a Oslofjordon felhajózni Oslohoz, ott a fedélzetükön szállított 2.000 főnyi szárazföldi haderőt a partra tenni, amiknek utána el kell foglalniuk a fővárost és el kell fogniuk VII. Haakon norvég királyt és kormányát.

Marine Gruppe 6. (MG 6): 4 német aknaszedőnek 150 gyalogossal a fedélzetén Egersund kikötője a célpontja.

Az első napon szinte minden harccsoport sikerrel teljesíti a kitűzött feladatát.

A Marine Gruppe 1. hajórajából három torpedóromboló 1940. április 9-én kora hajnalban, ellenállás nélkül éri el Narvikot a sűrű ködben és a heves hóesésben. A többi romboló az Ofotfjordban, a Vestfjordban és a Herjangfjordban sorban kivált a kötelékből, hogy a norvég külső tüzérségi ütegeket, erődöket és katonai raktárakat elfoglalják a hegyivadászaik. A norvég hajók is felfedezik a fjordban hajózó német köteléket és rádiójelzésük után harckészültségbe helyezik a Narviknál horgonyzó két partvédelmi hadihajót az Eidsvoldot és a Norget, amik közül az Eidsvold egy figyelmeztető lövést le is ad a közeledő német hajók felé.

hnoms_norge_with_bj_rnson_s_coffin_on_board.jpgAz 1901-ben hadrendbe állított norvég Norge partvédelmi hadihajó

Mivel a németeknek parancsuk van rá, hogy lehetőleg békés úton szállják meg Norvégiát, ezért először tárgyalások útján próbálják meg rávenni a hadihajókat a megadásra. Ez a próbálkozás gyorsan kudarcba fullad és a német rombolók a kitörő néhány perces ütközetben gyorsan elsüllyesztik a két norvég hadihajót. Az Eidsvold három torpedótalálatot kap, amiktől két darabra robban és azonnal elsüllyed, amit 181 tengerészéből csak hatan élnek túl.  A Norge pedig két torpedótalálatot kap és szintén gyorsan elsüllyed, amit 191 tengerészéből 90-en élnek túl. A német rombolókban nem esik kár. A két hajó elsüllyesztése után Narvik városa és helyőrsége ellenállás nélkül megadja magát a németeknek.

z17-diether-von-roeder.jpgA Marine Gruppe 1. egyik rombolója, a Z17 Diether von Roeder, 1936 osztályú romboló

A Marine Gruppe 1. köteléket biztosító két német csatahajó a Scharnhorst és a Gneisenau ugyanebben az időben összecsap a brit HMS Renown csatacirkálóval a Vestfjordban. A brit csatacirkáló még április 5-én futott ki Scapa Flowból tizenkét rombolóval együtt, amik feladata a Vestfjord elaknásítása lett volna, pont egy német invázió megakadályozása miatt. A kötelékből április 7-én kivált az HMS Glowworm romboló, hogy egy a tengerbe esett tengerészét felkutassa. Április 8-án a romboló már úton volt vissza a kötelékhez, amikor reggel belefutott a Marine Gruppe 2-be tartozó Admiral Hipper nehézcirkálóba és két rombolóba. Mivel kitérni már nem tudott, ezért felvette a harcot a német hadihajókkal. Megpróbált minél közelebb kerülni a német nehézcirkálóhoz és miután az megpróbálta legázolni a rombolót, végül össze is ütköztek. Ezután nem sokkal - közel fél órás csata után a Glowworm elsüllyedt, de előtte még rádión részlegesen tudta jelenteni az Admiralitásnak a történteket. Ezután utasították a Renown csatacirkálót, hogy kísérőrombolójával együtt azonnal hajózzon a romboló utolsó ismert tartózkodási helyére és derítse ki mi történt. Ezután csap össze a három hadihajó.

gerard_broadmead_roope.jpgGerard Broadmead Roope az HMS Glowworm parancsnoka, aki bátorságáért, hogy fel merte venni a harcot a túlerőben lévő ellenséggel és mindvégig kitartott, posztumusz megkapja a legmagasabb brit katonai kitüntetést, a Viktória Keresztet. Roope az első brit katona aki a második világháborúban megkapja ezt a kitüntetést.

A Gneisenau radarjával 4:30-kor fedezi fel a brit hadihajót, amiről a ködös, hóviharos sötétségben nem tudják megállapítani, hogy milyen nemzet milyen hajója, ezért nem nyithatnak rá tüzet. Azt a Renown teszi meg 5:05-kor. A 7:15-ig tartó összecsapásban az ellenfelek több sorozatot is kilőnek egymásra, aminek következtében a Renown két gyenge találatot kap, amiből az egyik gránát nem robban fel, míg a másik a felső fedélzeten megrongálja a rádióberendezését. A német hajók súlyosabb károkat szenvednek: a Scharnhorstnak kilövik a radar berendezését, így a sötét, rossz időben nem képes a pontos tűzvezetésre; míg a Gneisenaut két gránát találja el: az egyik a páncélozott parancsnoki tornyot - szerencséjükre a gránát "csak" keresztülhasít rajta és nem robban fel -, míg a másik harcképtelenné teszi a hátsó, fő lövegtornyot. Ezek után a két sérült német csatahajó, kihasználva nagyobb sebességüket kiválnak a csatából és eltűnnek a Renown elől.

1200px-hmsrenown1_crop_wefretwellcollection.jpgAz 1916-ban hadrendbe állt HMS Renown csatacirkáló 1927-ben

Narvik kikötőjében ekkor 25 polgári hajó tartózkodik, amik közül 10 német. Egyikük a Jan Wellem ellátóhajó, ami egy bálnafeldolgozó hajóból lett átalakítva és még az előző nap érkezett a kikötőbe azzal a feladattal, hogy majd az őáltala szállított üzemanyagból fognak újratankolni a támadó német rombolók, amik ekkorra már készleteik végén járnak. A Kattegat ellátóhajónak is ez lett volna a feladata, de azt április 9. éjjelén a norvég Nordkapp hadihajó elsüllyeszti. Ugyanígy nem érkezik meg Trondheim kikötőjébe a harmadik utánpótlást szállító ellátóhajó a Skagerrak sem, amit a saját legénysége süllyeszt el április 14-én, miután a brit HMS Suffolk cirkáló elfogja.

bundesarchiv_bild_101i-758-0056-35_norwegen_deutsche_kriegsschiffe.jpgA német rombolók Narvik kikötőjében

A német szárazföldi alakulatokat szállító német hadihajóknak a parancsuk szerint, feladatuk sikeres teljesítése és az újratöltés után azonnal vissza kell térniük a német kikötőkbe. A narviki rombolóknak így már április 9-én éjjel el kellett volna indulniuk, de mivel csak egy ellátóhajó érkezett meg és az is egyszerre csak két hajót tud utántölteni és az is 7-8 órán át tart, ezért jelentős késésben vannak.  Április 10-én reggelre még csak három romboló utántöltésével végeznek.

A Marine Gruppe 2. hadihajóinak sikerül Trondheimet ellenállás nélkül megközelíteniük. Az Admiral Hipper brit hadihajónak adja ki magát, így sikerül egészen Trondheimig hajóznia, ahol 05:30-kor teszi partra a fedélzetén szállított hegyivadászokat. Rövid összetűzésre ugyan sor kerül, de csak az egyik német romboló sérül meg könnyebben és a szárazföldi csapatoknak sikerül elfoglalniuk a kijelölt célpontokat. Az Admiral Hipper nehézcirkáló ezután azonnal visszaindul Wilhelmshavenbe, hogy az április 8-i tengeri csatában elszenvedett sérüléseit kijavítsák. Április 12-én ér vissza a német kikötőbe, ahol a szárazdokkban két hétig tart a javítása.

bundesarchiv_bild_101i-757-0038n-11a_norwegen_schwerer_kreuzer.jpgNémet gyalogság száll partra az Admiral Hipper nehézcirkálóról Trondheimben

A Marine Gruppe 3. heves ellenállásba ütközik Bergen kikötőjénél. A partvédelmi ütegek tüzet nyitnak a német hadihajókra és súlyosan megrongálják a Königsberg könnyűcirkálót, ami irányíthatatlanná válik és kénytelen horgonyt vetni a kikötőben. Ennek ellenére neki és testvérhajójának, a Köln könnyűcirkálónak, valamint a többi német hajónak is sikerül partra tennie a német gyalogságot, akik a hadihajók, majd később már a Luftwaffe támogatásával végül legyűrik az ellenállást.

konigsberg_4.jpgA Königsberg könnyűcirkáló 1936-ban

Ennek a harccsoportnak a hadihajói is a siker után visszaindulnak a német kikötőkbe, de a sérült Königsberg nem tarthat velük, mert előbb javításokra van szüksége.  Ezért a kikötő bejáratánál keresztbe lehorgonyozzák, hogy mesterséges akadály legyen a nyílt tenger felé. Már április 9-én este brit bombázók támadják meg, de nem érnek el találatot. Másnap viszont brit zuhanóbombázóknak sikerül annyira súlyosan megrongálnia, hogy elsüllyed. Egészen 1942-ig marad ott, amikor kiemelik és feldolgozzák mint ócskavast.

A Marine Gruppe 4. nagyon heves ellenállásba ütközik Kristiansandnál. A köd miatt csak reggel tudnak a németek támadásba lendülni, és akkor is két partraszállási kísérletüket is megakadályozzák a norvég partvédelmi ütegek. Közel két órás tűzpárbaj után az ismét leereszkedő köd leple alatt partra tudnak szállni a német gyalogosok és egy óra alatt felszámolják az ellenállást. Sikerül elfoglalniuk Arendalt is, ahonnan az Egyesült Királyságba vezető tenger alatti távíró kábel indul.

karlsruhe_1930_s.jpgA Karlsruhe könnyűcirkáló az 1930-as években

A Karlsruhe könnyűcirkáló másnap indul vissza német vizekre három torpedónaszáddal együtt. A fjord kijáratánál viszont ekkor már lesben áll a brit HMS Truant tengeralattjáró, ami megtorpedózza a könnyűcirkálót, amit két torpedó talál el. A hajó súlyosan megsérül, de a felszínen marad. Két órán keresztül küzd a legénysége azért, hogy a felszínen tartsa, de végül a kapitány, mivel kilátástalannak látja a küzdelmet parancsot ad a hajó elhagyására. A Greif torpedónaszád veszi fel a legénységét, majd két torpedóval végleg elsüllyeszti.

A Marine Gruppe 5. első napi harcai és a Blücher nehézcirkáló elsüllyesztése ebben a cikkben olvasható részletesen.

A Marine Gruppe 6. különösebb ellenállás nélkül gyorsan elfoglalja a kijelölt célpontjait.

Összefoglalva a német támadó erők közül öt sikeresen hajtja végre az első napra kitűzött céljait: sikerül a szárazföldi alakulatokat partra tenniük, majd azoknak pedig elfoglalniuk a kijelölt célpontokat. A Luftwaffe ejtőernyőseinek is sikerül elfoglalniuk a Fornebu, a Kjevik és Sola repülőtereket.

A Marine Gruppe 5. viszont nem tudja teljesíteni az első napi legfontosabb feladatát, Oslo elfoglalását és a norvég királyi család és a kormány elfogását. VII. Haakon király, a királyi család, és a kormány sikeresen elmenekül a fővárosból. Ennek ellenére a németbarát Vidkun Quisling este 7:30-kor bejelenti a rádióban, hogy átveszi a hatalmat és új kormányt alakít.

333px-portrett_av_vidkun_quisling_i_sivile_kl_r_ukjent_datering.jpgVidkun Quisling

A német támadás után a norvég hadsereg és nép felveszi a harcot az agresszorokkal. Ebben jelentős mértékben segítségükre lesznek a britek, a franciák, és a lengyelek, valamint sok más nemzet önkéntesei is.

Az 1940-es norvégiai harcok részletesen az elkövetkezendő bejegyzésekben lesznek majd bemutatva.

A hadművelet előzményeiről és a Dán Királyság megszállásáról pedig ebben a bejegyzésben lehet olvasni.

süti beállítások módosítása