A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

Egy pint Guinnesst, Mein Führer?

2016. október 01.

Guinness reklámok 1936-ból

 

A XI. nyári olimpiai játékok 1936. augusztus 1-től augusztus 16-ig Berlinben, a Német Birodalom fővárosában kerültek megrendezésre. Ezen a hatalmas hírértékű eseményen természetesen a kor nagy vállalatai, cégei és márkái is igyekeztek reklámjaikkal megjelenni.

1936-germany-berlin-olympics_001.jpg

Az ír Guinness sörgyár dublini székhelyén is úgy gondolták, hogy ki kell használni az olimpiában rejlő reklámlehetőséget a hagyományosan nagy sörkedvelő németek körében, és ezáltal megpróbálhatnak betörni a német piacra. Ezért megbízták John Gilroyt - aki a cég korábbi reklámjait is tervezte -, hogy készítsen vázlatokat a berlini olimpiai reklámokra is.

Ő több mintapéldányt is készített vászonra olajfestékkel, de a németekkel rokonszenvező dubliniakkal ellentétben a német ellenes londoni központban nem támogatták az ötletet. Nem szerették volna összekapcsolni a Guinness márkát és a náci Németországot.

Végül a nagyobb hatalmú londoni központ vétója érvényesült, így a Gilroy által készített mintapéldányokon kívül nem készültek sorozatgyártott plakátok az olimpiára és a Guinness sem próbált meg megjelenni a német piacon.

A vázlatok feledésbe merültek, de nem semmisültek meg. Néhány éve találtak rájuk és azóta már kiállításokon és könyvekben is megtekinthetők voltak ezek az egyedi példányok, amiknek a jelenlegi értéke 1,2 millió Angol Font - nagyjából 425 millió Forint.

süti beállítások módosítása