A második világháború eseményeit, harceszközeit és résztvevőit bemutató oldal

Mosson a Horogkereszttel!

2017. január 21.

Lepedő, ing, alsógatya?
Bízza a Horogkeresztre,
mindet kimossa!

 

Az ember által használt egyik legősibb szimbólumot, a horogkeresztet a modern kori Európában a régészeti és archeológiai kutatások tették ismertté az 1880-1920-as években, és mint a jó szerencse szimbóluma terjedt el széleskörűen.

amikor_a_horogkereszt_meg_nem_volt_negativ_jelentesu_europaban_a_horogkereszt_mosoda_kisautoja_dublinban_a_masodik_vilaghaboru_elott.jpgA dublini Swastika Laundry (Horogkereszt mosoda) kiszállító kisautója a második világháború előtt

John W. Brittain, akit az "írországi mosoda üzlet egyik nagy úttörőjének" szokás nevezni (természetesen Írországban), az 1899-ben megnyitott Metropolitan és White Heather nevű mosodái után 1912-ben megnyitotta a Swastika, vagyis Horogkereszt nevűt is Dublin Ballsbridge nevű városrészében a Shelbourne Roadon.

swastika_001.pngDublin, nem sokkal a második világháború kitörése előtt

A jó szerencsében és sikerekben bízó alapító a modern igényeket kielégítő mosodát hozott létre, ahol például a korát jóval megelőzve, már elektromos meghajtású kisautókat használva gyűjtötték be a szennyest és szállították ki a tiszta ruhát.

irish_times_1928_marcius_15.jpegA mosoda hirdetése az Irish Times 1928. március 15-i számában

1939-ben azonban kénytelenek voltak megváltoztatni a mosoda nevét "The Swastika Laundry (1912)" - "A horogkereszt mosoda (1912)"-re, hogy egyértelművé tegyék, hogy nincs semmi közük és kapcsolatuk az 1920-ban alakult Nemzetiszocialista Német Munkáspárttal, ami szintén a horogkeresztet használta szimbólumaként.

swastika_kisuto_003.jpgA módosított cégnév és logó (Estd. 1912. - Alapítva 1912-ben)

Az önállóságát 1921-ben elnyerő Írország semleges maradt a második világháborúban, nem keveredett bele a konfliktusba, kizárólag az IRA paktált le a náci Németországgal. Így a mosoda békésen működött tovább és a háború után is megtartotta nevét és logóját is, sőt még azután is, hogy az 1960-as évek végén az üzemet felvásárolta a Spring Glove Laundry vállalat.

Az új tulajdonos végül 1987-ben zárta be a különleges nevű mosodát. A telket az ingatlannal együtt a 2000-es évek elején adták el befektetőknek, hogy azok a területen felépíthessék a 2007-ben átadott "The Oval" névre keresztelt, 5 emeletes, uszodával és edzőteremmel is felszerelt irodaházat. A régi épületekből egyedül a műemléknek nyilvánított tégla kémény maradt meg, a The Oval belső udvarán. A kéményen a mosoda bezárásáig látható volt a cég neve és logója is, amiket mostanra már eltüntettek róla.

swastika_003.jpgA híres kémény régen...

the_oval_2007.jpgés 2007-ben mint műemlék, a frissen átadott The Oval belső udvarán

Ha Dublinban jár az ember, akkor néhány pint jó Guinness sör után/előtt/közben érdemes megnézni ezt a különleges történetű emlékét is a városnak!

A szvasztika vagy horogkereszt egyike a legősibb szimbólumoknak. Az ókortól kezdve számos népcsoport, kultúra, vallás használta és használja a mai napig is, konkrét jelentése és ábrázolási formája is ezektől függ. Szimbolizálhatja a szerencsét, a Napot, a négy fejű és négy karú indiai teremtő istent Brahmát, valamint az élet és a halál körforgását a szanszárát. Vallási vagy díszítő motívumként már az ókorban használták többek között a görögök, a kelták és az etruszkok is. Keleten a vallásoknak, a hinduizmusnak, a buddhizmusnak és a dzsainizmusnak köszönhetően terjedt el. A hinduizmusban például a legszentebb nem szótagot ábrázoló jelkép a jobbra tört szárú szvasztika, ami a négy életcélt és a szerencsét jelenti, míg a balra tört szárú a szerencsétlenséget és a romlást. Általánosságban pozitív jelentést hordoz, a szanszkrit szvasztika szó jelentése is szerencsés/kedvező dolog/jel.

Többek között az 1910-es évek végén megalakult fiatal finn állam hadereje is ezt a szimbólumot választotta mint felségjelzés, aminek a történetéről ebben a cikkben lehet többet olvasni: A finn horogkereszt

süti beállítások módosítása